Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Britanija

Bivši anglikanski biskup postat će prvi oženjeni katolički biskup

biskup
11.11.2010.
u 17:43

Karizmatski vođa John Broadhurst u Katoličku crkvu prelazi s još četvoricom biskupa, a preobratit će se i njegova obitelj

Među petoricom biskupa koji napuštaju Anglikansku zajednicu i žele prijeći u Katoličku crkvu je i biskup koji ima ženu i četvero djece. Riječ je o Johnu Broadhurstu (59) iz Londona. Sva petorica anglikanskih biskupa, Broadhurst, Keith Newton, Andrew Burnham, Edwin Barnes i David Silk, koji će “prijeći Tiber”, kako se naznačuje prelazak u Vatikan, oženjeni su i u Katoličkoj crkvi više neće biti biskupi nego samo svećenici.

No, John Broadhurst smatra se karizmatskim vođom tradicionalističkoga anglokatoličkog pokreta i vjerojatno će unutar posebnog ordinarijata biti nekom vrstom biskupa po dužnosti.

Apostolskom konstitucijom predviđeno je da jedan svećenik bude ordinarij unutar posebnog ordinarijata koji će biti osnovan sljedeće godine i bit će pravno izjednačen s biskupijom. Ta osoba imat će pravo sudjelovanja u radu Biskupske konferencije Engleske i Walesa.

Taj položaj biskupa posebnog ordinarijata najvjerojatnije će dobiti Broadhurst i to će biti prvi put u povijesti da jedan oženjeni biskup s četvero djece bude u jednoj biskupskoj konferenciji. To će biti presedan ne samo za Katoličku crkvu latinskog i istočnog obreda, nego i za Pravoslavnu crkvu u kojoj se svećenici mogu ženiti, ali ne mogu nakon toga postati biskupi. John Broadhurst i njegova supruga Judy imaju četvero odrasle djece, jedan sin zove se kao sadašnji papa, odnosno Benedict, a ostali su Jane, Mark i Sarah.

– Moja žena i troje od moje djece spremni su preobratiti se – izjavio je Broadhurst i naglasio da je tisuće svećenika spremno prihvatiti ponudu pape, dakle iz Anglikanske zajednice prijeći u Katoličku crkvu.

Šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je da su članovi Anglikanske zajednice koji su odlučili sjediniti se s Katoličkom crkvom podnijeli ostavke na svoje sadašnje pastoralne dužnosti u Crkvi u Engleskoj te potvrdio da se priprema osnivanje prvog ordinarijata, prema pravilima utvrđenima apostolskom konstitucijom Anglicanorum coetibus.

Komentara 7

DH
dalibor.hren
18:15 11.11.2010.

Bolje da je biskup oženjen nego pedofil

AU
Augustin
22:39 11.11.2010.

Lijepo je to s ekumenizmom, ali ovaj tekst je glupost na kub.

OB
-obrisani-
18:14 11.11.2010.

YAP! Počelo je počelo! Neka je !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije