Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intrevju za politiku

Bivši analitičar CIA-e: Srbi su nezadovoljni sami sobom

srpska zastava,srbija
Filip Brala/PIXSELL
10.02.2013.
u 15:17

Dok Srbi, kao najveći narod u regiji, ne postignu zadovoljstvo, nema rješenja za Balkan

David B. Kanin  31 godinu radio je u CIA-a kao viši analitičar, a danas je predavač međunarodnih odnosa na Fakultetu za napredne međunarodne studije Sveučilišta "John Hopkins”. Skromno kaže ne bi sebe nazvao stručnjakom za Balkan, ali stručnjakom ga smatraju. 

U razgovoru za beogradsku Politiku koji prenosi portal B92 pojasnio je koji je glavni problem južno od Save. 

- Srbi su najveća zajednica u tom području i sve dok su oni i Srbija nezadovoljni ništa nije riješeno. Nije riječ samo o tome da su Srbi nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom. Nakon stoljeća političkih, društvenih i ekonomskih promjena još nisu uspjeli doći do toga da budu sretni s onim što je postignuto, a to pogađa cijelu regiju, kazao je Kanin. 

Južno od Save, gdje je bilo Osmansko carstvo, ništa još nije konačno, sve je još otvoreno, iako se zasad ništa ne mijenja.  U svakom slučaju, ne vjerujem da je sadašnja situacija tamo trajna, verujem da će biti novih promena, premda se ne zna koje će doći prve. Za ona područja koja su bila dio austrougarskog carstva, sve je postavljeno na svoje mjesto, uglavnom zato što su Srbi u Hrvatskoj izgubili rat. Pobjede na bojištu  i dalje su važne, bez obzira na ideološke izjave koje dolaze sa Zapada. Izuzetak je Vojvodina, također nekad dio Austro-Ugarske, gde je glavno pitanje njene manje ili veće autonomije i položaja u Srbiji, koje je veoma komplicirano i za mene kao autsajdera veoma zanimljivo za praćenje, napominje. 

Komentara 18

KO
korisnicc
22:17 10.02.2013.

DZvonimir@KNIN, Agramer198 ne samo to, nego naši i kada pričaju sa EU i SAD-om, govore o HR u kontekstu te neku "regije", kao da dolazimo u PAKETU s državama bivše Jugoslavije. Poruka Vladi, i svim našim političarima- Nas Hrvate nene zanima nikakva REGIJA, i nikakaav BALKAN. Dosta više!

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
22:20 10.02.2013.

Da moju pokojnu babu izvade iz groba bolje bi vodila Hrvatsku nego ovi bezobrazni tkz. zagrebcani.

KU
Kurtalj
16:23 10.02.2013.

CIA je samo moćna , a kokiko se može isčitati to i provodi, samo silu. Njima ne trebaju argumenti oni dobiju nacrtano ,a samo mogu za nijansu nacrte promijeniti ito onda kad krene neplanirano. Ali onaj tko se zna njomom koristiti,ide mu izvrsno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije