Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje komakovima

Bivšem direktoru isplatili 5,7 mil. kuna predujma dividende

Komak (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
26.06.2012.
u 17:03

Oči u oči sa sucem našli su se bivši direktor Pivovare Osijek Ivan Komak, supruga mu Anica, kći Andreja, sin Ivica te s njima rodbinski povezan Domagoj Njegovan

Cijela obitelj Komak sjela je danas na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku. Oči u oči sa sucem našli su se bivši direktor Pivovare Osijek Ivan Komak, supruga mu Anica, kći Andreja, sin Ivica te s njima rodbinski povezan Domagoj Njegovan.

Tvrtka grcala u gubitku

Optuženi su za malverzacije oko isplate predujma dividende u Pivovari Osijek. Komaka, njegovu djecu i Njegovana sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti. Bivšeg se direktora i suprugu te njezinu tvrtku Kasija, nadalje, tereti za pranje novca.

– Nismo krivi – izjavilo je svih šestero optuženika.

Komak je, stoji u optužnici, tražio isplate predujma dividende 2009. i 2010., iako je znao da na to nema pravo jer je tvrtka u prethodnim godinama poslovala s gubitkom. Čak 8,8 milijuna kuna iznosio je gubitak u 2007., a godinu poslije 947.000 kuna. Svojim su mu potpisima te isplate, pak, odobrili sin, kći i Njegovan te pokojni Luka Tatić, kao članovi Nadzornog odbora. Direktoru je tako na račun sjelo ukupno 5,7 milijuna, a malim dioničarima 538.000 kuna.
– Znala sam da nije bio zatvoren gubitak, pokušala sam direktoru usmeno objasniti kako isplate nisu moguće, a na kraju sam i sastavila pismeno s tim stavom. On ga je potpisao i ja sam započela s isplaćivanjem – posvjedočila je Jadranka Lončarević, voditeljica financija. S Komakom se, dodala je, razilazila u mišljenju, on je smatrao kako su te transakcije zakonite. Jadranka Fekete bila je voditeljica računovodstva, no dobila je otkaz lani u travnju.

– Otpuštena sam zbog skrivljenog ponašanja, odmah nakon svjedočenja u ovom predmetu – kazala je na sudu J. Fekete, vidno uznemirena i na rubu suza. Kada se lani vratila s bolovanja, saznala je kako joj je računalo zapečaćeno.

‘Fiktivan prijenos dionica’

– Iz Uprave su tražili da se očitujem zašto nisam poštovala odluku Skupštine o isplati predujma dividende, donesenu u listopadu 2010. Objasnila sam kako nisam dobila nikakvu odluku, ali nisu to prihvatili i uručili su mi otkaz. Bilo mi je to vrlo stresno razdoblje, suprug mi je bio na teškoj operaciji karcinoma – nastavila je.

Čak 4,7 milijuna kuna isplaćeno je 2010. na račun tvrtke Kasija na koju je Komak, tereti se, fiktivno prenio većinu svojih dionica. Ukupno 4,9 milijuna kuna od predujma, Komak i njegova supruga, odgovorna osoba u Kasiji, iskoristili su, sumnja se, za zatvaranje kredita koji je Komak podigao za kupovinu dionica Pivovare.

Dionice tvrtke kasnije su prenesene na poduzeće Dita Trade, čija ja osnivačica Zdenka Tatić, supruga pokojnog Luke, člana NO-a Pivovare.

– Moj je sin studirao u Engleskoj i povezao se s poslovnim krugovima koji ulažu u zemljama bivše Jugoslavije. Takva je bila i namjera s Pivovarom, ali je Trgovački sud blokirao raspolaganje dionicama – izjavila je Z. Tatić. Optužba smatra kako su i na tu tvrtku dionice Pivovare prenesene fiktivno. Dita Trade, naime, pet je godina u mirovanju i nema zaposlenih.

– To je traženje vještica, netko je htio sa mnom, dok sam bio u zatvoru, napraviti posao i natjerati me da mu prodam firmu. Sve je sasvim jasno – kazao je Komak nakon suđenja.

Komentara 10

WA
wahr
18:22 26.06.2012.

Jedino sto cijenim u Hrvatskoj je Uskok.

BR
bronzi
17:58 26.06.2012.

...zamislite kakva če presuda biti kada uzmete parametre---komam-prodanović-osiječki sud i komakova lovica.garantiram 20 godina ha ha ha poštenje i osiječki sud ha ha ha ha ha

Avatar Vrijeme
Vrijeme
06:55 27.06.2012.

Covjece,....sto smo napravili os zemlje. Lopov do lopova, prevarant do prevaranta,.......i netko vjeruje u reforme. Nema te reforme koja ovo moze popraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije