Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Bivša premijerka svjedoči protiv bivšeg premijera

'07.07.2009., Zagreb - Sabor je nakon rasprave, koja je trajala 12 sati, dao povjerenje Vladi premijerke Jadranke Kosor i svim njezinim ministrima. Jadranka Kosor, predsjednica Vlade, Ivo Sanader, biv
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
02.07.2012.
u 08:00


Na klupi za svjedoke danas će se naći i bivši glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić

Ivo Sanader tog je prvog srpanjskog dana 2009. uspio šokirati sve – i svoje neupućene najbliže suradnike i javnost nenaviklu na tako drastične poteze vodećih političara. Jer tog je dana bivši premijer, u svom prepoznatljivom stilu – arogantno i bez suvislog obrazloženja – urbi et orbi obznanio kako daje ostavku na mjesto predsjednika Vlade i HDZ-a. Dok se novinari okupljeni na konferenciji za medije još nisu ni snašli, uspio ih je još jednom šokirati – na obje funkcije zamijenit će ga Jadranka Kosor.

"Kud Ivo, tud i ja"

Od tog dana prošle su tri godine, tijekom kojih je nacija štošta doznala o stilu Sanaderove vladavine te tijekom kojih je legendarna rečenica J. Kosor "Kud Ivo, tud i ja" dobila sasvim novi značaj. Jer dok su nekada njih dvoje bili bliski suradnici, koji su mnogo toga zajedničkog dijelili, jedino što im je danas zajedničko jest – oboje su bivši premijeri.

I kao takvi, ovaj će se tjedan susresti na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje se nastavlja suđenje u aferi Fimi media. Sanader će s optuženičke klupe gledati u leđa Jadranka Kosor, koja će mu s klupe za svjedoke možda zabiti nož u leđa. Kao što su to učinili mnogi prije nje, tvrdeći da o načinu Sanaderove vladavine ništa nisu znali.

Da je i Jadranka Kosor bila jedna od tih koja ništa nije znala, ona sama tvrdila je u iskazu koji je dala USKOK-u tijekom istrage. Tvrdila je i da nije znala ni za crne fondove, a ni za način na koji su se financirale kampanje. Prema njezinu iskazu, ona nije znala ni da je njezina predsjednička kampanja 2005. financirana novcem iz crnih fondova, o čemu je u svojoj obrani iskazivala Branka Pavošević, bivša blagajnica HDZ-a.

Ona je iskazivala i da su J. Kosor i Branko Bačić, glavni tajnik stranke, koji će na klupu za svjedoke sjesti danas, znali za tajne isplate.

Zaustaviti sve isplate

– Bačića sam u srpnju 2009. upoznala s pojedinostima o crnom fondu. Zatražio je da donesem evidenciju s uplatama i isplatama, koju smo zatim uništili. Prije toga naredio mi je da po naredbi J. Kosor zaustavim sve isplate – iskazivala je B. Pavošević u svojoj obrani.

Budući da su i Bačić i J. Kosor demantirali navode B. Pavošević, zasigurno će biti zanimljivo čuti što će ovaj tjedan kao svjedoci reći. Pritom svjesni da im u leđa zuri čovjek u kojeg su se, do ne tako davno, kleli.

Komentara 94

ST
stefj
08:17 02.07.2012.

He, he, sad ćemo opet Sanadera u prvi plan, da maknemo fokus sa Čačića... A zapravo bi u prvom planu trebali biti propali pregovori sa sindikatima državnih službi, radi čega nam prijeti pad rejtinga, a slijedi novo zaduživanje i novii porezi ili davanja...

OB
-obrisani-
08:28 02.07.2012.

oce li premijer nulanovic svjedociti protiv gazimira cacica.....sanader i cacic su lopovi ali je cacic gori jer je ubojica

OB
-obrisani-
08:08 02.07.2012.

pa ta ......niš nezna...niš nije čula..niš nije vidla.....kaj ona ima s tim... . nevina..ko dama sa štajge...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije