Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Da, žene mogu!

Bivša marksistička gerilka postala prva žena na čelu Brazila

dilma brazil
REUTERS/PIXSELL
01.11.2010.
u 08:02

Dilma Rousseff osvojila je u drugom krugu 55,2 posto glasova, a njen suparnik Jose Serra 44,8 posto. U pobjedi ljevice ključna je bila podrška predsjednika na odlasku Lule da Silve, kojega još podržava čak 81% Brazilaca

Dilma Vana Rousseff u drugom je krugu osvojila predsjedničke izbore u Brazilu, postavši tako prva predsjednica u povijesti najveće gospodarske sile u J. Americi i jedne od najvećih u svijetu.

DPA prenosi da je bivša marksistička gerilka u nedjelju dobila 55,4, a José Serra iz Socijaldemokratske partije 44,6% od čak 136 milijuna glasova (u Brazilu je izlazak na izbore obavezan). Ključnu ulogu u pobjedi odigrala je podrška Lule da Silve, predsjednika na odlasku i ujedno najpopularnijeg demokratski izabranog državnika u svijetu kojega još uvijek podržava 81% građana.

Preporodio Brazil

Da Silvina popularnost leži u karizmi bivšeg žestokog sindikalnog aktivista i borca protiv vojne diktature, ali i u tome što je u dva mandata prezaduženom Brazilu uspio priskrbiti rast BDP-a od 7,5%, devizne rezerve od čak 214 mlrd. dolara te što je iz siromaštva izvukao 20 mil. Brazilaca, dok je 28 milijuna građana uzdignuo do srednjeg sloja.

Za razliku od da Silve, D. A. Rousseff ni izbliza nema takvu karizmu pa joj je njegova žestoka podrška bila od neprocjenjive koristi. Protukandidatu socijalista Joséu Serri pak nije pomogla ni poruka Benedikta XVI. koji je kandidate u izrazito katoličkoj naciji upozorio na “ustupke u debati o pobačaju”. Crkvu su pokušala privući oba kandidata, a Serra je posebno nastojao prikazati upitnom vjeru D. A. Rousseff u Boga i njene nazore o pobačaju.

“Da, žene mogu!”

Kandidatkinja Zelenih Marina Silva, koja je u prvom krugu bila treća s iznenađujuće visokih 20%, ocijenila je da su se izbori pretvorili u “referendum za i protiv predsjednika Lule da Silve”. Lula se pak odmah nakon objave rezultata povukao iz javnosti ne želeći zasjeniti u trenucima trijumfa svoju nasljednicu, inače i svoju bivšu šeficu ureda te ministricu za energetiku.

Kako u siromaštvu još živi 20 mil. Brazilaca, D. A. Rousseff je poručila sljedeće:

– Ponavljam osnovno obećanje: iskorjenjivanje siromaštva! Ne smijemo stati dok još ima Brazilaca koji gladuju. Želim i to da sve majke i očevi svojoj djeci mogu reći: “Da, žene mogu” – prenio je AFP njene riječi.

Ona je u mladosti inače prozvana "Ivana Orleanska subverzije", zbog gorljiva angažmana u krajnje lijevoj urbanoj gerili, osnovanoj protiv vojne hunte koja je vladala od 1961. do 1985. godine. Nova je predsjednica 1970. godine završila i u zatvoru, u kojem je sve do1972. trpjela batine i mučenja. Zbog njene pobjede na izborima slavilo se i u Bugarskoj, odakle potječe njen otac koji je 1929. pobjegao pred progonom vlasti zbog svog prokomunističkog djelovanja.

D. A. Rousseff službeno na dužnost stupa 1. siječnja 2011.

Komentara 39

Avatar bakunjin
bakunjin
13:19 01.11.2010.

pozicijske bezglavonje i opzocijske glavonje iz \'ljevice\' naše bajne skoknite malo u brazil na koju lekciju iz primjenjenog državništva, a potom skoknite i do argentine da naučite kako se brane interesi zemlje i vodi zemlja bez mmf-a i sl. bjelosvjetskih .ukara.

OB
-obrisani-
14:20 01.11.2010.

U Hrvatskoj je, kao i u Brazilu, bilo bolje kad su ljevičari bili na vlasti.

UK
Ugo Kajvez
22:56 01.11.2010.

01.11.2010. u 21:45h hmmmm je napisao/la: (pisi da te svi razumiju) . -------------------------------------------------------------- . sorry, ... neznam srpski ........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije