Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čak sedam kandidata

Bitka za gradonačelnika Vukovara vodit će se između Sabe i Penave

vukovar
Žarko Bašić/PIXSELL
17.05.2013.
u 16:20

Utrka za gradonačelnika Vukovara najvjerojatnije će se voditi između SDP-ova i HDZ-ova kandidata

Prema svim pokazateljima izborna utrka za gradonačelnika Vukovara bit će jedna od zanimljivijih uopće u Hrvatskoj. Unatoč sedmero kandidata očekuje se da će se glavna borba voditi između aktualnog gradonačelnika Željka Sabe (SDP) i Ivana Penave (HDZ) te da će vrlo vjerojatno odluka biti donesena u drugom krugu.

U dosadašnjim izbornim anketama prednost dobiva Sabo koji bi, kako se predviđa nekim anketama, u drugom krugu dobio 55 posto glasova, a Penava 38 posto. Međutim, nekoliko dana prije izbora oba kandidata uvjerena su u pobjedu.

– Vukovarci znaju da je u četiri godine, otkako sam ja na čelu grada, učinjeno mnogo više nego u dosadašnjih 11 godina. Stoga mislim da bi bilo lijepo i da bi bilo jako dobro da sve riješimo u prvom izbornom krugu i tako uštedimo 500.000 kuna koje možemo utrošiti na stipendije. S građanima sam počeo koaliciju, a sada očekujem da nastavimo zajedno s provedbom planiranih projekata – rekao je Sabo. Njegov glavni protukandidat Penava kaže da aktualni gradonačelnik nije izvršio pet prvih svojih predizbornih obećanja iz 2009. godine.

– Imamo s jedne strane asfaltiranje cesta i otvaranje fasada, a s druge strane tešku gospodarsku situaciju, neimaštinu, sve skuplje režije, izgubljenu masu radnih mjesta pri čemu ni jedno novo nije otvoreno. To je rezultat rada u protekle četiri godine – rekao je Penava koji upozorava i na nesređene biračke popise te činjenicu da je znatan broj građana već otišao na sezonski rad.

Govoreći o izbornoj utrci u Vukovaru, politički analitičar Davor Gjenero kaže da je veoma teško procjenjivati tko ima veće šanse za pobjedu, ali i da su vidljive prednosti i mane oba kandidata.

– Prednost Sabe je ta što je bio relativno uspješan gradonačelnik i što u svoj rad ulaže ogroman entuzijazam i želju da nešto učini za svoj grad. Druga njegova prednost je pak što građani u vrijeme krize ne eksperimentiraju mnogo i što povjerenje daju oprobanim snagama. Svakako da se u kategoriju prednosti može računati i to da će građani srpske nacionalnosti, a njih je po popisu 34,87 posto, uvijek prije glasovati za kandidata SDP-a nego za kandidata HDZ-a.

Penavina najveća prednost je neuspješnost Vlade na nacionalnoj razini koju predvodi SDP i čiji je i Sabo član. Druga njegova prednost su potezi i izjave Milanovića koje vrlo često ne idu u korist Sabe. Stječe se dojam da pokušava namjerno umanjiti otežati situaciju i Sabi umanjiti izglede za pobjedu – smatra Gjenero.

Uz Sabu i Penavu u utrku za gradonačelnika Vukovara ulaze i Slavica Jelinić (HDSSB), Dragan Crnogorac (SDSS), Slavko Mirnić (NS-NSS), Martin Nikolić (kandidat grupe birača) i Martina Šišić (kandidatkinja grupe birača).


>>Komarci postali izborna tema u Vukovaru

>>Stožer će nadgledati tko iz Srbije dolazi glasovati u Vukovar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije