Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strategija za izbore

Bitka dviju najjačih stranaka: SDP lovi Zagreb, HDZ Vukovar

Milanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.02.2013.
u 08:10

HDZ želi vratiti i Šibenik i Dubrovnik, a tu su još i Kaštela. SDP računa i na Istru, u kojoj se zakrvio s partnerom IDS-om

I SDP i HDZ zacrtali su mete koje moraju osvojiti, zadržati pod svojom vlašću ili pak vratiti pod svoje okrilje na lokalnim izborima u svibnju. Vladajućoj stranci glavna je meta metropola, a što bolji rezultat mora postići i u Istri, dakle osvojiti Pulu i po mogućnosti mjesto istarskog župana, budući da se zbog jačanja svoje pozicije u Istri zakrvila s nacionalnim partnerom IDS-om.

Pucaju i po...

HDZ-u su pak prioriteti Vukovar, Šibenik i Dubrovnik, gradovi koje je imao pod svojom vlašću, ali i koji su, kako kažu u toj stranci, i simboli ratnog stradanja. I HDZ i SDP pucaju na Split. Za SDP bi osvajanje Splita, u kojem je gradska politička situacija posve specifična i apsolutno je nejasno tko bi mogao imati najveće šanse na izborima, značilo da uz sigurnu Rijeku i mogući Zagreb pod kontrolom ima i treći veliki hrvatski grad. Za HDZ bi pak “plavi” Split značio da u svojim rukama ima jedan veliki grad, jer su mu Zagreb (osim u koaliciji s Bandićem), Rijeka i Osijek apsolutno nedostižni. Kako bi Zagreb doista postao crven SDP je čak zamijenio prvog kandidata Davora Bernardića popularnim ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem. HDZ pak još nije otkrio svog aduta za metropolu. SDP prvi put u Puli izlazi samostalno sa svojim gradonačelničkim kandidatom Peđom Grbinom kojeg će konfrontirati IDS-ovu kandidatu Borisu Miletiću koji je na proteklim lokalnim izborima pobijedio u prvom krugu. Za župana je SDP podržao IDS-ova odmetnika Damira Kajina i pregazi li ga IDS u Istri, u kojoj SDP sada ima samo gradonačelnika Umaga i pet općina, politika Zorana Milanovića, koja podrazumijeva udaljavanje od IDS-a, pokazat će se promašenom. HDZ žarko želi vratiti Vukovar, grad heroj, koji je izgubio prije četiri godine, a koji je posljednjih dana poprište prosvjeda zbog uvođenja ćirilice odnosno dvojezičnosti.

Upravo zbog ratnog stradanja i simbola patnje hrvatskog naroda, HDZ-u je Vukovar i na simboličkoj razini iznimno bitan, a Šibenik i Dubrovnik jednostavno želi vratiti pod svoje okrilje. Jednako kao što HDZ želi vratiti “svoje” gradove, tako i SDP želi zadržati osvojeno. Ali, i HDZ je na izborima prije četiri godine SDP-u uspio preuzeti Veliku Goricu, koju vladajuća stranka sada želi ponovno osvojiti.

Kako bi odolio udarima SDP-a na izborima u svibnju HDZ se čak odrekao Ivana Šukera, unatoč njegovim dobrim vezama s glavnim tajnikom Milijanom Brkićem Vasom, i za gradonačelnika Gorice odlučio kandidirati Dražena Barišića, sadašnjeg gradonačelnika, umjesto Šukerova štićenika dr. Stjepana Zagorca. HDZ u Dalmaciji želi zadržati svoje utvrde poput Zadra i Knina, ali želi osvojiti Trogir, Kaštela pa i grad Korčulu. SDP osim Splita, na moru želi, naravno, zadržati svoju već tradicionalnu utvrdu Rijeku, a na kontinentu bi pod svojom kontrolom želio imati i Sisak, koji je sada HDZ-ov, ali i zadržati Sisačko-moslavačku županiju u kojoj stoluje županica Marina Lovrić Merzel. Inače, sisačko-moslavačka županica za iduće je izbore okupila najširu koaliciju koju čini čak devet stranaka. U Slavoniji pak ni HDZ ni SDP ne stoje bajno, lokalni je vladar regionalna Glavaševa stranka HDSSB.

U Osijeku, tradicionalno sklonom promjenama i najvećem broju izvanrednih izbora, i dalje, čini se, dominira Krešimir Bubalo (HDSSB).

Pokazivanje mišića

Vinkovci su tradicionalno HDZ-ovi, a iznenađenje proteklih izbora bio je Beli Manastir u kojem je HDZ-u vlast preotela koalicija lijevog centra. I Đakovo je ljevica bila otela desnici, ali je gradonačelnik Zoran Vinković iz SDP-a prešao u HDSSB.

Lokalni izbori u svibnju bit će prilika da SDP, kao najveća vladajuća stranka, zapravo testira svoj rejting, ali i prilika da novi HDZ pokaže mišiće.

Lijeva koalicija nastoji savezništvo s nacionalne razine preslikati i lokalno (u Dubrovniku to recimo nije slučaj), dok HDZ nastoji okupiti antikukuriku koaliciju koja će biti platforma i za iduće parlamentarne izbore.

Zasad su s njima HSP AS i Blok umirovljenici zajedno, a nakon izbacivanja Đapića iz HSP-a možda se dogovori i koalicija s tom pravaškom strankom. 

>>FOTO Mladi lavovi: U SDP-u aparatčici, u HDZ-u s optužnicom

>> HDZ-ov kandidat za Split junak iz školske lektire 

>> SDP i HSU zajedno na lokalnim izborima u Vinkovcima

Ključne riječi

Komentara 34

DA
darkozeleni
11:35 05.02.2013.

Zašto stalno SKH frakcije dobijaju prostor...Forsiranje SDP-a i HDZ-a je cementiranje propast i zatiranje demokracije....

Avatar deziderij
deziderij
08:27 05.02.2013.

Ovo je prava slika onih koji su se dočepali vlasti. Oni koji to nisu za nju se bore svim mogućim silama, sredstvima i makinacijama. Oni koji su već na vlasti ne biraju sredstva i makinacije kojima bi tu vlast zadržali i još je produžili na neograničeno. Ali najgore od svega je što to mi svi vidimo i znamo ali ništa konkretno ne poduzimamo da te nesposobne parazitine maknemo s tih pozicija, da dovedemo posve nove školovane, sposobne i stručne domoljube. Takve bi našli i među gimnazijalcima i bili bi i bolji i sposobniji od ovih dosadašnjih gulikoža. Zakazala je, u potpunosti, hrvatska inteligencija, hrvatski akademici. Gdje su oni i imamo li ih uopće ? Ili spavaju dubokim zimskim snom već godinama ? Ovo je posljednji trenutak da se nešto poduzme jer ovima je preostalo još jedino da nas pokopaju, jer sve su već drugo poduzeli prije tog zadnjeg čina.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:00 05.02.2013.

Hm Opet juriši na gradove. Opet pucanje na pozicije. Opet laprdanije, a sve je isto ko i lani, procvast će nam jorgovani. Političari će i dalje trošiti novce poreznih obveznika, crne fondove, muljati koalicije i sa crnim vragom, a stokaa sitnog zuba, iscijeđena do kosti, krizom, neimaštinom, kreditima, ovrhama, dugovima, - sve će to uredno platiti i ponovo po stoti put dobiti šarene laže i brdinu obećanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije