Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epilog slučaja

Bitka za dijete: Srpski sud vratio kćer ocu u Zagreb

Rea Matijević s majkom Natašom
Foto: Album Nataše Matijević
1/3
11.10.2013.
u 10:15

Djevojčica je granicu prešla s putovnicom koju je njezina majka dobila u srbijanskoj ambasadi mimo očeva znanja.

Troipolgodišnja Rea Matijević u srijedu treba biti vraćena iz Ljiga u Srbiji ocu Robertu Matijeviću u Zagreb. Tako bi trebala biti okončana obiteljska drama koja traje već dulje od dvije godine, otkako Nataša i Robert Matijević ne žive zajedno. Prijavivši Roberta Matijevića, bivšeg pomoćnika ravnatelja Carinske uprave i jednog od najpoznatijih hrvatskih zviždača za obiteljsko nasilje, Nataša Matijević nakon dva mjeseca provedena u sigurnoj kući u Zagrebu s djevojčicom je 2011. godine otišla k svojoj obitelji u Ljig nedaleko od Valjeva.

Nelegalna putovnica

Djevojčica je granicu prešla s putovnicom koju je njezina majka dobila u srbijanskoj ambasadi mimo očeva znanja. Stoga je Matijević, pozivajući se na Haašku konvenciju o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece, Natašu prijavio za otmicu djevojčice. Nakon što je sud u Valjevu dva puta odlučio da Nataša mora vratiti dijete u Hrvatsku, odbivši Matijevića u dijelu zahtjeva kojim je tražio da joj se kći oduzme, u lipnju ove godine Viši sud u Valjevu, sudska jedinica u Ljigu, donio je drukčiju odluku.

– Ne znam što se to odjednom promijenilo. Sve je odluke donio isti sudac – kaže Nataša Matijević.

Ovrha djeteta bit će u srijedu u 12 sati. Od lokalnog centra za socijalni rad sud je zatražio da imenuje osobu koja će sudjelovati u ovrsi i u prostorijama centra voditi predaju djeteta, "čime bi se izbjeglo poduzimanje mjera prinude i eventualno izricanje kazne zatvora izvršnom dužniku" odnosno Nataši Matijević.

– Ne bih komentirao za medije našu obiteljsku situaciju, o svemu ću moći više reći u srijedu – kazao nam je Matijević.

– Pitate me što ću učiniti u srijedu? Ne znam, nadam se nekom čudu – govori Nataša Matijević.

– Taj dan mi je 32. rođendan. Kakav "poklon" – dodaje.

– Robert je Reu u posljednje dvije godine vidio samo četiri puta. Kada je ovdje dolazio na sud zvala sam ga da je dođe vidjeti. Nije htio. Nikada ne zove i ne pita za nju. Ja ću se boriti za svoje dijete. Kakva bih majka bila da to ne učinim? Uostalom, ne želim da me ona jednog dana pita: "Mama, zašto si me ostavila?" – kaže majka.

Ne poriče da je djevojčici izvadila putnu ispravu na svoju ruku, ali, kaže, isto je učinio i Robert, od kojeg se sudski još nije rastala. Naime, ona je u Zagrebu podnijela zahtjev za rastavu, i pritom je do okončanja postupka dobila skrb nad kćeri. Međutim, s djetetom je napustila Hrvatsku i pokrenula brakorazvodnu parnicu u Srbiji, ali ju je srbijanski sud odbio voditi uz obrazloženje da se treba voditi gdje je brak i sklopljen.

Najbolje za dijete

– Trebamo spustiti loptu i učiniti ono što je najbolje za dijete – govori Nataša.

Po njezinim riječima, to je da djevojčica ostane u Ljigu gdje ide u vrtić, ima prijatelje, obitelj...

– Živimo u kući s mojim roditeljima, tu su joj dva ujaka i teta, ja imam posao. Znam da dijete ima pravo na oba roditelja, ali važno je da su ti roditelji normalni. Robertu nitko ne brani da je dođe vidjeti kad god poželi – kaže Nataša Matijević.

>> Srbijanski sud tri
 puta naredio vraćanje moje kćeri u RH - uzalud

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije