Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASKOL U AMERIČKOJ KATOLIČKOJ CRKVI

Biskupi žele zabraniti Bidenu pričest jer podržava pobačaj

Foto: REUTERS
1/2
20.06.2021.
u 16:22

Kardinali su izglasali donošenje dokumenta o zabrani primanja pričesti političarima koji podržavaju pravo na pobačaj

Američki biskupi idu prema izopćenju američkog predsjednika Joea Bidena iz Katoličke crkve, kao i ostalih političara koji podržavaju pravo na pobačaj. Vatikan je američke biskupe upozorio da izbjegnu to pitanje. Američka biskupska konferencija zanemarila je upozorenje Vatikana i najavila dokument kojim bi se zabranilo čelniku najjače države da primi sakrament pričesti.

– To je privatna stvar i ne vjerujem da će se dogoditi – reagirao je Biden na odluku američkih biskupa, odnosno dvije trećine (155) njih koji su glasali za taj dokument, 55 bilo ih je protiv, a šest suzdržanih. Konzervativni dio biskupa zalaže se za izopćenje i tako je došlo do podjele među američkim biskupima. Biden je drugi predsjednik katolik, poslije Johna Fitzgeralda Kennedyja. Pričest je uvijek bila snaga katoličkim vjernicima, a Biden, očito, odvaja privatnost vjere i državničke odluke.

Papa Franjo ne podržava biskupe

Američki biskupi još nisu Bidenu zabranili pričest, kao ni ostalim političarima katolicima koji odobravaju zakon o pobačaju kao što je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Još se nije došlo do šizme (vjerskog raskola) u američkoj Katoličkoj crkvi. Papa Franjo je svojedobno, 2019., u zrakoplovu na povratku iz Afrike kazao da se ne plaši šizmi, kojih je u Crkvi bilo više.

– Molim da ne dođe do šizme, ali je se ne plašim. U Crkvi ih je bilo mnogo – rekao je papa Franjo odgovarajući novinarima glede situacije među američkim biskupima. Katolička desnica SAD-a bogata je i prima veliku financijsku potporu. Ozračje u Katoličkoj crkvi u SAD-u nije najbolje. Jedan je od protivnika izopćenja Bidena kardinal Newarka Joe Tobin, koji kaže kako bilo koji napor za kategorično isključenje katoličkih političara od euharistije gura biskupe SAD-a u “stranačku toksičnu borbu koja će iskriviti političku kulturu”.

Predsjednik odbora za doktrinu u Američkoj biskupskoj konferenciji biskup Kevin Rhoades, koji priprema tekst o mogućoj zabrani pričesti za Bidena, kaže kako svi biskupi mogu dati svoj prilog u pripremi završnog dokumenta. U njemu neće biti imena, već će ponuditi crte vodilje, a ne nametnuti obveze biskupima. Ta je tvrdnja o nametanju odluke nepotrebna. Zapravo u Crkvi nijedna biskupska konferencija ne može ništa nametnuti biskupima koji su na čelu pojedinih biskupija. Biskupi odgovaraju papi kao nasljedniku apostola i samo njemu budući da ima primas kao rimski biskup, dakle nasljednik Petra. Kardinal Washingtona Wilton Gregory, kojega je imenovao papa Franjo, objasnio je tijekom skupštine da će Biden moći nastaviti primati pričest u crkvama u njegovoj nadbiskupiji. Učinci glasovanja na skupštini se više odnose na rascjep Crkve nego na euharistiju. Američki biskupi imaju težak odnos s papom Franjom (neki ga nazivaju i komunistom), koji ne želi da pričest postane politički instrument. Tijekom angelusa 6. lipnja, Franjo je, ne imenujući ikoga, jasno kazao da euharistija nije nagrada svetaca, već kruh grešnika.

‘Pobačaj nije jedino teško pitanje’

Pozvao je da se ne strahuje od uzimanja hostije i da je pojedu. Većina američkih biskupa nije uzela u obzir pismo (upućeno 7. svibnja nadbiskupu Los Angelesa Joséu Horaciu Gómezu, koji je i predsjednik biskupske konferencije), pročelnika Kongregacije za doktrinu vjere kardinala Luisa Ladaria. Bilo bi zavaravajuće kada bi se dalo dojam da su pobačaj i euharistija jedina teška pitanja katoličke moralne i društvene doktrine, napisao je Ladaria.

Komentara 15

Avatar Dokman
Dokman
16:52 20.06.2021.

Ne može se služiti i Bogu i đavlu.

ZI
zimerman
07:10 21.06.2021.

Ovom vragu ne treba dozvoliti ni da dođe blizu crkve . Njegova religija je leftizam a njegov Bog je Karl Marks .

PP
Pucvala_premium.2
01:40 21.06.2021.

Svatko tko se deklarira vjernikom ne moze i ne smije poddzavat ono sto je protivno i cak otvoreno neprijateljski prema crkvi i vjeri , ako ke 95 % stanovnistva u Hrvatskoj dekarirano vjernicima , onda ili nek izadu iz crkve ili nek glasuju obako kako se deklariraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije