Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspela svuda

Biskupi žele križeve i u školama: To nije nametanje vjere

križ
Reuters
29.06.2010.
u 21:00

Hrvatski biskupi poduprli su žalbu Italije na presudu Europskog suda o isključivanju križeva iz škola.

Hrvatski biskupi založili su se za postavljanje i isticanje raspela (križeva) u javnim prostorima. To je prvi put da se Hrvatska biskupska konferencija službeno oglašava o tome pitanju, koje redovito izaziva prijepore u javnosti. No, prema mišljenju biskupa, križ “ne nameće vjeru”, već “izražava najveći altruizam i velikodušnost” te “najdublju solidarnost koja se nudi svima”.

Sjetimo se da je upravo suprotno tvrdio bivši predsjednik Stjepan Mesić tražeći da se uklone vjerski simboli iz javnih prostora (policija, vojska, škole). Povod za ovu iznenadnu reakciju hrvatskih biskupa kad je riječ o raspelu žalba je Italije Europskom sudu za ljudska prava koja će biti raspravljena sutra, 30. lipnja 2010., kako javlja Tiskovni ured HBK.

“Republika Italija uložila je žalbu protiv odluke Europskog suda za ljudska prava, koja isključuje postavljanje križeva u školama. Stalno vijeće HBK upućuje izjavu u ime svih biskupa Hrvatske biskupske konferencije”, piše u priopćenju s Kaptola.

– U kršćanskoj kulturi i vjerskoj tradiciji križ označava zajedničko spasenje i slobodu čovječanstva (usp. sv. Ivan Zlatousti, In Mattheum, 54:7). On ne nameće vjeru, već izražava najviši altruizam i velikodušnost te najdublju solidarnost, koja se nudi svima.

Sukladno tome, društva kršćanske tradicije ne bi smjela odbaciti javno izlaganje svojih vjerskih simbola, osobito na mjestima obrazovanja svoje djece. U suprotnome, ta društva ne bi budućim naraštajima prenijela vlastiti identitet i vrijednosti.

Bila bi to društva koja proturječe sama sebi i odbacuju živu duhovnu i kulturnu baštinu, u kojoj nalaze svoje korijene i otvorenost budućnosti”, tumače svoj stav biskupi i dodaju da prisutnost kršćanskih vjerskih simbola, osobito simbola križa, koji odražava vjerske osjećaje kršćana svih denominacija, nema namjeru isključiti nikoga, ali izražava tradiciju koju svi poznaju i prepoznaju zbog njezine velike vrijednosti i uloge kao katalizatora dijaloga sa svakom osobom dobre volje i kao potpore onima koji pate i koji su u potrebi, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost.

Biskupi podsjećaju da u svim europskim zemljama pravo na slobodu vjeroispovijesti postoji i jača i da su u raznim zemljama drugi vjerski simboli dopušteni zakonom ili spontanim prihvaćanjem.

Komentara 60

ZE
ZeNGa91
10:53 30.06.2010.

Inicijativa je hvale vrijedna. Predlažem da hrvatska muslimanska zajednica pokrene inicijativu za uvođenje polumjeseca.

SM
smjeskoh
22:40 29.06.2010.

Prepala se popadija pada popularnosti. Ne idu im djeca više u crkve, pa crkvu žele djeci dovesti u školu. Mogli bi kraj autoceste na svakom kilometru opaliti po jedno raspelo. I na naslovnicu svakih novina. I da gore desno, kao one oznake \"fuj to\" za maloljetnike na ekranima televizora, ponosno stoji taj simbol altruizma. FUJ!

JU
junije
10:41 30.06.2010.

u svjetovnim ustanovama vjerski simboli nemaju što tražiti dok god je ovo sekularna država. a jest. neki komentatori kažu da bi crkvu zabranili. ne slažem se. ako ja imam pravo na svoj ateizam, onda i vjernik ima pravo na svog boga. ali u privatne svrhe. ja ne vješam po uredu natpise \"bog ne postoji\" pa isto očekujem i od kolega vjernika. ako će si netko u kući objesiti križ jer ima takvu potrebu, ja nemam ništa protiv. a i vjeronauk bi trebalo premjestiti u vjerske objekte, u školi mu nije mjesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije