Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ofenziva

Biskupi prijete referendumom zbog zakona o pomognutoj oplodnji

'15.05.2011., Zvonimirova ulica, Zagreb - U svetistu Majke Bozje Lurdske, zupi kojom upravljaju franjevci splitske provincije, pomocni zagrebacki biskup Valentin Pozaic u misnom slavlju zaredio je za
Jurica Galoić/PIXSELL
06.07.2012.
u 21:00

Vlada izbjegava javnu raspravu, zato je taj zakon na dnevnom redu Sabora u sezoni odmora, tvrdi šef udruge "I ja sam bio embrij"

Katolička crkva kreće u ofenzivu protiv Vladina prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, a sve su glasnije najave da će tražiti raspisivanje referenduma. Točnije, udruge "I ja sam bio embrij" i "Vigilare" za danas su najavile konferenciju za medije na Kaptolu, na kojoj će prvi put sudjelovati i jedan biskup, mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, koji je već žestoko kritizirao vladajuće zbog tog zakona.

Uz njega će biti i predstavnik Islamske zajednice, s kojom Crkva odlično surađuje na tom pitanju, te predstavnici liječnika i političkih stranaka. Crkva najviše zamjera Vladi što je u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona neposredno uoči ljetne stanke.

– Zakon o ovom, s mnogih aspekata izrazito važnom pitanju Vlada želi donijeti posljednjih dana rada Sabora, kada je već i mnogo građana na godišnjem odmoru. Potvrda je to činjenice da vlast ne želi javnu raspravu o tom i drugim pitanjima koja se tiču života, braka i obitelji. Aktualna vlast ne želi čuti da se većina građana, među kojima brojni stručnjaci i znanstvenici, protivi zakonu koji gazi temeljna ljudska prava, od kojih je prvo pravo na život od začeća. Vlasti očito ništa ne znači što je već više od 130.000 građana potpisalo Deklaraciju protiv donošenja prijedloga Zakona o MPO – kaže Krešimir Miletić, koji je na čelu inicijative "I ja sam bio embrij".

O zakonu će se u ponedjeljak izjasniti i hrvatski biskupi koji će se okupiti na izvanrednom zasjedanju.

- Država ne treba i ne smije redefinirati obitelj, već štititi obitelj kao svoju baštinu i budućnost. Država treba štiti život, od začeća do prirodne smrti, poticati, štititi i obvezivati oba roditelja da zajedno odgajaju i podižu svoju djecu. Država ne smije omogućiti nikome da zadovoljava bilo koji svoj zahtjev ili želju, a da se pri tome drugome oduzimaju temeljna ljudska prava. Ljudski život ne može biti cijena ničijih 'prava' - rekao nam je Miletić, naglašavajući kako je za dijete najbolje i najkvalitetnije da raste u obitelji uz oba roditelja; majku i oca, a zadatak države je da štiti i promiče ono što je najbolje za dijete, a ne ono što je nečija želja nauštrb dobrobiti djeteta.

- Namjerno uskraćivati djetetu pravo na oca u sebi je duboko amoralno i nepravedno, jer dijete ima pravo da o njemu skrbe i majka i otac od samoga početka njegova postojanja. Zato nam ne preostaje drugo nego na politički i svjetonazorski diktat, političko nasilje i bahatost odgovoriti općom mobilizacijom i zaustavljanjem ovakvih zakona referendumom. To što su troškovi referenduma jednaki godišnjem buđetu provedbe ovog nehumanog zakona - sada je odgovornost onih koji očito silno žele upoznati tko je, ali i što je zapravo hrvatski narod - rekao nam je Miletić uoči sutrašnje konferencije za novinare na zagrebačkom Kaptolu.

 

 

 

Komentara 539

OB
-obrisani-
11:47 07.07.2012.

torba ludonja a jel tema NDH i Pavelić?

SI
sinaj
21:04 06.07.2012.

Zovite Tomislava Domazeta Lošu da ministru objasni kada nastaje nova biološka jedinka. Ministar laže i laž podvaljuje pod znanost.

ZZ
Zagreb Zagreb
22:34 06.07.2012.

Sto je nama vasa juga dala? Pun forum praznih ateistickih glava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije