Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi vojni ordinarij
Povratak na članak

Biskup Jure Bogdan jača veze s Vatikanom, papa mijenja lice HBK

Osim impresivne biografije, vrlo važne za novu titulu bile su Bogdanove veze u Rimu i Vatikanu

Komentari 15

KR
kruško1
20:05 01.12.2015.

Jure je divan čovjek i svećenik

VL
UN
unreal990
23:00 02.12.2015.

Papa je s ovim imenovanjem imao veze isto kao i što sam ja imao. Biskupe imenuje kongregacija za biskupe a kongregacija radi u papino ime (jer je to njegovo upravljačko tijelo) i zato se kaže da je "papa imenovao". Istina papa posredno kroji politiku imenovanja biskupa postavljanjem po svojoj volji članova kongregacije koji naposljetku imaju odlučujuči utjecaj na to. Vojni ordinarijat je minorna biskupija da papa sigurno nije odlučio tko će biti biskup (uostalom papa je za vrijeme imenovanja već neko vrijeme u Africi) Papa se osobno intezivnije bavi samo imenovanjima biskupa na ključna (nad)biskupska sjedišta koja su po tradiciji i kardinalska. U Hrvatskoj je to jedino Zagreb (kao npr Milano,Pariz,Koeln,Berlin,,Munchen, Mainz,Budimpešta,Beč,New York,Chicago ....itd) Što se tiče biskupa koji su redovnici i Petanjka, u Krčkoj biskupiji je kler takav da je svaki drugi svećenik očekivao kako upravo on treba biti biskup počevši od mladomisnika pa do onih od 74 godine , tako da je netko od njih postao biskup povadili bi oči jedni drugima pa je netko sastrane bio logičan izbor a Petanjak je pametna i razborita osoba i mislim da je bilo ključno to a ne to što je kapucin. Što se tiče narednih imenovanja (Gospić i Šibenik) za Šibenik uopće nebi bilo čudno da bude redovnik biskup budući da oni imaju dugu tradiciju biskupa redovnika i biskupiju im 50 posto župa vode redovnici. Ante Ivas je biskupijski svećenik, Srećko Badurina je bio franjevac,Arnerić svećenik, Ćiril Banić svećenik, Jerolim mileta franjevac... tako da uopće nebi bilo čudno da bude novi biskup redovnik ali naravno pavičić će to prikazati kao senzaciju ako se dogodi. Što se tiče Kutleše, niti to nije čudno da je na čelu te komisije za odnose s državom jer je riječ o vrsnom pravniku a za takvu funkciju takav i treba, uostalom Kutleša je poslan da rješava Dajlu što je kompleksno pravno pitanje u kojem se prelamalo civilno građansko i kanonsko pravo. Stoga je logično da kutleša preuzme tu komisiju a ne zbog toga što je Bozanić ovakav ili onakav.

VL
BA
bakulušić
19:12 01.12.2015.

Stariji odlaze a mlađi dolaze! Ne samo u Crkvi nego i inače u životu. I svako novo lice donosi i nešto novo i drugačije. Zašto dramatiziranja?! A što se tiče "desničarenja", pa i sam novinar kaže da je, po naravi stvari, svaki biskup (a ja bih rekao i svećenik) konzervativac iliti "desničar". Dakle, ništa novo pod kapom nebeskom. Osim nove prilike borbenim ateistima da se malo istresu i da pokažu koliko vole i ljube druge i drugačije.

VL
KA
kakogod
18:58 01.12.2015.

Izgleda da je i Papi dosta biskupskog miješanja u politiku i koketiranja s totalitarnim zločinačkim režimima.

VL
OB
ObrenM
19:57 01.12.2015.

Sveti otac radi prave stvari,sto mu priznaju i nositelji drugih vjera.Kod nas je od nekih ljudi degutantan i ponizavajuci pogled na vjeru.Neka bilo tko rekne sto gosodin bog preko svoga svetog pisma i nauka radi lose zemaljskim ziteljima.Vjerovatno da cee se u vjecnom kraljevstvu naci vise ateista nego Farizeja.Bog ne izopcava niti nevjernike,ako zive cestit zivot.

VL
Avatar Ada
Ada
16:01 04.12.2015.

Neka je Blagoslovljena služba biskupu Juri Bogdanu i onima kojima je poslan!

VL
AT
Atlantis1
19:55 01.12.2015.

Dosada je nasim biskupima sahovnica bila daleko vaznija od kriza. To se novom papi sigurno ne svidja, pa ce ih malo podsjetiti da se katolicka crkva bazira na ljubavi, toleranciji i oprostu, a ne na promociji nacije i netrpeljivosti i osveti. Samo sto nasi biskupi uglavnom dolaze iz kamenjara a tamo rastu kamene glave, pa ce im promjene tesko pasti.

VL
CI
cinbenik
18:59 01.12.2015.

Pa i vrijeme je da i Hrvatska dobije napredne crkvene oce,koji su debelo grijeslili i griojese ,zbog cega su stradali mnogi Hrvati......

VL
FU
furest
08:37 02.12.2015.

Hrvatska bi trebala osnovati vlastitu Crkvu prilika za to je bila susret nikolica i Pape koji je pokazao jos jedanput da je Vatikan spreman opet prodavati hrvatske interese zbog i najmanjeg svog interesa , Nazalost kod nas jos dugo neceece sazrijeti svijest o tome

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.