Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komemoracija ustaškim žrtvama
Povratak na članak

Biskup Bogović: Ubijanje istine očituje se nijekanjem počinjenih zločina

Bogović je pozvao na praštanje i kazao da će se komisija za hrvatski martirologij truditi popisati sve ubijene katolike prema njihovoj biskupijskoj i župnoj pripadnosti

Komentari 38

DU
Deleted user
16:47 23.08.2014.

Dok god budemo zločine tretirali na opravdane i neopravdane ostajemo zatočenici svojih zabluda u bespuću povijesnih neistina

VL
GU
gustirna
16:52 23.08.2014.

Ubrzo dolazi istina i o jasenovcu gdje su uglavnom jugokomunjare ubijali a zrtve podmetnuli ustasama.jugokomunisticki jasenovac proizvodio je smrt od '45.do '51.

VL
ST
Startrack
16:45 23.08.2014.

A vidi nam noesissa i komentara. To ti tvrdis da si Hrvat? A o "Zvoni Krizanicu" sve je jasno. A ovakvi non stop pisu komentare protivu USA i Zapada.

VL
ZL
zlako
20:31 23.08.2014.

Partizani počinili 99 posto svih zločina.Istina boli partizane i partizansku djecu. Laž je njihovo carstvo.Nestaje na izborima.

VL
Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
23:22 23.08.2014.

Pazljivo pogledajte ovu sliku. Drug Leko cinicki gleda crnu zemlju gdje su pokopane zrtve njegova oca, I djeda. Dok sa druge strane. Drug Matic, toliko intezivno slusa, da bi cuo glas, I partizanski provalija. Dok biskup Bogovic, bez strpljenja promatra sve njihove glume kao neki pokajanici. Komunisticki cinizam zar ne?

VL
AS
ante_slavonac
08:37 24.08.2014.

Ne sjećam se drugog svjetsko rata ali znamo tko su bili največi zločinci na ovim prostorima 90-ih.Bradonje se skrivaju iza partizana,fuj.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
17:05 23.08.2014.

Jedna od prvih skupina u Jadovnu bila su djeca, članovi židovskih sportskih i kulturnih društava. Njihovo hvatanje po Zagrebu počelo je niti sedam dana nakon što su Talijani kod Karlovca u travnju 1941. iskrcali svoje suradnike u talijanskim uniformama, u talijanskim čizmicama, s talijanskim puškama. Nisu ih pustili u Zagreb sve dok Ante Pavelić nije potvrdio svoje obećanje velikom dučeu Musoliniju da će cijela Hrvatska biti dijelom talijanskog imperija na čelu s talijanskim vojvodom kao kraljem (molim pročitati Anfusso - Roma, Berlino, Salo). Djeci židovskih sportskih i kulturnih klubova iz Zagreba se izgubio trag i izgleda da su sva zaglavila koji mjesec nakon formiranja NDH baš u Jadovnu. Drugi zločin na Pagu je opisao župnik s Paga, kada su danima i danima strijeljani Židovi i Srbi. Dakle, katolička crkva nije to odobravala a mnogi pojedinci, uključivši i nadbiskupa zagrebačkog Stepinca su se borili protiv tih zločina. Tužna je činjenica da je dio svećenika stradao neposredno pred kraj rata ili nakon rata kao žrtve bezobzirne osvete ili ideološki nahuškanih primitivaca iz partizanskih redova. Niti to ne treba zaboraviti. U svim sredinama, narodima, skupinama, vjerama ima ogroman broj dobrih ljudi. ne zaboravimo to kada vidimo što je šaka razbojnika i zločinaca bila u stanju uraditi. Da ustaše nisu započele podmah po formiranju NDH tolikim zločinima Hrvatska bi vjerojatno bila mnogo ljepše mjesto za život. Ovako, posljedicama i reakcijama po starozavjetnom "oko za oko" bavimo se i danas. A da do Novog zavjeta nismo ni došli i naučili "ljubiti bližnjeg svog".

VL
JU
juma
01:38 24.08.2014.

Što je bilo nekad, bilo je. Zar se trebamo vraćati na stvari od prije 80 godina i kome to donosi nešto? Vrlo bitno, život ide dalje, sutra je novi dan i novi problemi pred nama. Neće nam ih riješiti oni davno mrtvi, niti njihovi krvnici. To je prošlost, prošlo, zaboravljeno, nema više, pojela maca...Dosta više vječitog razglabanja o tim temama i to od onih koji nemaju rješenja za sadašnjost. Političari nam se ionako vidjaju samo na komemoracijama umjesto na otvaranju tvornica. Lakše se brinuti o mrtvima, nego o živima jer ovi drugi hoće i jesti i imati posao i krov nad glavom zar ne?

VL
Avatar Kojo Oborina Ujka
Kojo Oborina Ujka
10:11 24.08.2014.

@ante_slavonac da te podsetim šta su radiliče bradonje pre 20 godina, 1993., Vojska Republike Srpske kroz svoje položaje propustila je, prihvatila, nahranila, smestila i izlečila više hiljada hrvatskih vojnika i civila koji su iz srednje Bosne bežali od muslimanske ofanzive. ofanzive. Mnogi su se kasnije vratili u vojsku. Neki od njih su verovatno učestvovali u operacijama, dve godine kasnije, kada su se Srbi povlačili iz ovih krajeva i kada se situacije obrnula. U istoj toj dolini Vrbasa, kojom su nekada humano i bezbedno evakuisani, tih dana, između ostalih mučnih događaja, zoljom hrvatske vojske pogođen je i zapaljen autobus pun srpskih civila.

VL
DU
Deleted user
17:40 23.08.2014.

Dobro rečeno,biskupe Bogoviću,u tim riječima Krista ne nedostaje,naprotiv!

VL
OG
Oger
09:57 24.08.2014.

Ni krscani nisu sirili mrznju kaze Bogovic!!! A tko je objavio rasne zakone u Katolickom listu? Tko je sutio o ustaskim zlodjelima? Tko je istima pomagao da pobjegnu poslije rata? Tko sluzi mise za Pavelica?

VL
MI
mijodrenova
21:06 23.08.2014.

Misao i izjava gospodina i biskupa Bogovića je fenomenalna i neponovljiva u sveri diplomacije.Gdje je od toga naša uzdanica a Jandrokvić, on bi se stalno sa nekima obračunavaoi brojio krvna zrnca. Komunikacija biskupa Bogovića sa širokim maamasama je obrazac diplomaciji kako treba komunicirati sa svjetinom.

VL
Avatar Kojo Oborina Ujka
Kojo Oborina Ujka
21:58 23.08.2014.

zlako . . . . . . . .O kakvoj konkretnoj vojnoj saradnji na terenu se radilo govori povesni izvor iz prve ruke kazujući da su komunističke formacije povučene na „narodni zbor“ u selo Kunić i to u trenutku kada 1.500 ustaških bojovnika prodire preko Korduna i Like. Dakle, u trenutku kada jedan rođeni brat Hrvat prodire sa svojim bojovnicima da zatre sve što je srpsko koliko se to može u datom momentu, u tom istom trenutku drugi brat Hrvat umesto da brani narod od pokolja svoje vojne formacije povlači sa pravca prodora formacija drugog brata i to na narodnu konferenciju. Dakle, oni koji bi trebalo da brane narod od pokolja umesto da to i rade idu na seoska politička posela. Evo šta konkretno piše o ovom događaju Mane Pešut: I dok su, partizanski heroji, igrali kolo i veselili se, dotle su ustaše nesmetano vršile svoj krvavi pir. Koliki je bio plen, lov na Srbe, videlo se najbolje po vrsti ubijanja. Plen je bio toliki, da ustaše nisu imale vremena po njihovom urođenom principu, žrtve najpre sadistički mučiti a potom ubijati, već su samo presecali vratove. Najveći zločin počinjen je u Tržiću i Primišlju a potom u Veljunu i Perjasici. Mnoge žrtve, koje nisu odmah umrle, prevezene su volovskom upregom na četničku teritoriju u Plaški, gde im je ukazana prva pomoć. Za celo vreme pokolja nije ispaljena ni jedna partizanska puška na ustaše

VL
Ivan Štorga
18:28 23.08.2014.

G. Bogoviću, spominjete mučeništvo svih katolika koji su ubijeni. Zar bez obzira kakve su zločine počinili?

VL
DU
Deleted user
19:39 23.08.2014.

Popisati sve ubijene katolike . . . A tako dakle?

VL
ŠT
štovani
17:22 23.08.2014.

"Katolicima i Hrvatima bilo bi drago kad bismo rekli da u Jadovnu nisu pogubljeni židovi, ni pravoslavci niti bilo tko drugi, ali tada bismo i mi prihvatili laž..." Auu kakva uvijena i zakomplicirana rečenica. Zar nije bilo lakše reći: U: U Jadovnu su bili ubijani pravoslavci i židovi.

VL
Avatar Kojo Oborina Ujka
Kojo Oborina Ujka
21:56 23.08.2014.

zlako (Partizani počinili 99 posto svih zločina.Istina boli partizane i partizansku djecu. Laž je njihovo carstvo.Nestaje na izborima. ) . . . Kako je moguće da su partizani uspeli da prežive 6 od sedam nazovi onfaziva na prostoru NDH? Bilaostoru NDH? Bila je obostrana saradnja partizana i ustaša u progonu Srba u NDH .. Partizani sa sovjetskim vojnim oznakama su tokom čitavog ratnog perioda pokušavali vojnim udarima gerilskog tipa da preotmu ovu zonu od četnika Dinarske divizije ali im to nije polazilo za rukom i zbog toga što se lokalno srpsko (većinsko) stanovništvo uglavnom opredeljavalo za četnike (JVuO) a ne za partizane a jedan od krucijalnih razloga za ovakvo prestrojavanje je bila i vidljiva saradnja partizana sa Pavelićevim ustašama, kao i činjenica da su partizanski odredi komunističkog tzv. „Glavnog štaba Hrvatske“ svojim ponašanjem na terenu učestvovali u genocidnoj politici ustaškog Zagreba prema lokalnim Srbima. Upravo na ovim prostorima je i došlo za vreme DSR do otvorene i nedvosmislene saradnje ustaša i partizana a jedan od klasičnih primera je slučaj sa saradnjom na terenu između dva rođena brata Hrvata – Ive Rukavine, komandanta „Glavnog štaba Hrvatske“ i Juce Rukavine, komandanta najzloglasnije ustaške bojne formacije – „Crne legije

VL
Avatar Daruvar_
Daruvar_
16:55 23.08.2014.

Nadam se da će netko spomenuti zločine zapadnih imperijalista i vatikanskih inkvizitora koji su pobili milijardu ljudi i opljačkali dvije trećine svijeta.

VL
ZK
zvone.krizanic
16:13 23.08.2014.

svečenici poklonite se svim žrtvama ustaškoga režima i civilnim žrtvama oluje u kojoj je u dva dana akcije pobijeno oko 2 tisuće civila

VL
Avatar noesiss
noesiss
16:25 23.08.2014.

Radi ovi popina i slicnih sta velicaju ustastvo po nasim drzavama svi ce Balkanci dobiti izgon iz Europskih drzava. Politicari su vec rekli da ce uvesti zakon po nekim drzavama, za izgon gradjana iz Bosne i Hercegovine, jer im 60 posto kriminala po drzavi prave ovi. Velicaju svoju kulturu po njihovim drzavama, i nece da se integriraju u drustvo. To su rekli Svedjani, Kanadjani i jos neki da ce izbaciti sve one sto su dosli nakon rata 90-ih.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.