Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun

‘Birokrati misle da bolnice djeluju kao da su biblioteke’

bolnica
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
14.11.2014.
u 18:36

Za 10 državnih bolnica u blagajni predviđeno 4,3 milijarde kuna

Proračunski dio koji je iznenadio sve jest onaj koji se odnosi na resor zdravlja. HZZO je sa svoje 22 milijarde kuna ispao iz riznice za sljedeću godinu, kako je to zakonom i predviđeno.

Međutim, istovremeno se predviđa 4.382.850.800 kuna za zdravstvene ustanove u vlasništvu države.

Tko će to plaćati?

Riječ je o deset državnih bolnica – pet kliničkih bolničkih centara (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek i Sestre milosrdnice), dvije kliničke bolnice (Merkur i Dubrava) i tri klinike (Lovran, Zarazna i Klaićeva).

Zašto su te bolnice obuhvaćene proračunom ako HZZO izlazi iz riznice, kako će se financirati ako znamo da HZZO planira plaćanje po obavljenim uslugama, a ne avansnim limitima kao sada? Što ako bolnice probiju svoje proračun? Rasterećuje li se HZZO za moguću privatizaciju, a bolne sanacije bolnica ostaju državi?!

Nalaz Državne revizije

Tek neslužbeno nam je objašnjeno da je Ministarstvo financija inzistiralo na ovakvom prikazu, jer “treba im mogućnost praćenja rashodne strane”. Navodno time ispravljaju primjedbe iz nalaza Državne revizije, kako svi subjekti u državnom vlasništvu koji se financiraju iz državnog proračuna moraju u proračunu i biti navedeni. Ovaj presedan odmah je izazivao kritike.

– Zašto na jednak način nije ušao u proračun, primjerice, Đuro Đaković, koji u stopostotnom iznosu ima narudžbe od vojske i HŽ-a? Netko birokratski misli da bolnica funkcionira kao biblioteka, došao u nju netko ili ne, plaća se isto – čuli smo komentar iz redova zdravstvenih vlasti.

>>Ministar Lalovac: Voda je došla do grla već odavno

>>Proračun za 2015. – skup nerealnih brojki i slova nerealnih brojki i slova

Komentara 2

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:41 14.11.2014.

Babe vračare i travari se vraćaju u modu jer će bolnica biti preskupa.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
07:52 15.11.2014.

...jer sustav vode dva nestručnjaka... koje nije stid potpisati se na tablicu koju su pustili u svijet... u kojoj su uspoređivali babe i žabe... s 5 kriterija / indikatora... iako se babe i žabe ne mogu uspoređivati makar i odabrali iste indikatore... tako da je seoska bolnica bolja od KBC-a... a kada na popis ubace i privatne ustanove (što namjeravaju)... tada će... poliklinike... zraka, zubić i bukovina... dijeliti prvo mjesto... i dobiti pacijente, nagradne bodove i nagradna sredstva... a KBC će biti na 100. mjestu i raditi neprofitabilne poslove te biti apsolutni gubitnik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije