Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA KARIJERA TOMISLAVA SAUCHE

Bio je "picajzla", prevrtio bi svaki papir po nekoliko puta

08.10.2015., Zagreb - U povodu Dana neovisnosti na gradskom groblju Mirogoj predsjednik Vlade Zoran Milanovic sa stranackim kolegama i drzavnim duznosnicima polozio je vijenac i zapalio svijecu pred spomenikom Glas hrvatske zrtve - zid boli, pred Grobnico
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
11.02.2017.
u 12:52

Oni koji ga poznaju kažu da je često bio bahat i da je po tome dosta sličan Milanoviću. Ali da je u isto vrijeme i vrlo plah te da nije jaka osoba

Kada ste trebali doći do premijera Zorana Milanovića, morali ste to učiniti preko Tomislava Sauche. On je bio njegova desna ruka, bili su kao prst i nokat.

Ni potpredsjednici Vlade nisu imali takav odnos s premijerom kao Saucha. Pričaju to danas bivši ministri SDP-a i članovi te stranke koji poznaju Tomislava Sauchu otkako se učlanio u SDP. A bilo je to 1999. godine.

Neraskidiva veza

Saucha, rođeni Zagrepčanin, tada je imao samo 19 godina. Vrlo brzo upoznao je i Zorana Milanovića, navodno još u gradskoj organizaciji Črnomerec, i vrlo brzo su se i zbližili, a otkako je Milanović, zahvaljujući, između ostalog, i Sauchi i njegovu djelovanju u Forumu mladih SDP-a pobijedio 2007. godine na unutarstranačkim izborima i postao šef SDP-a, započela je njihova do današnjih dana neraskidiva veza.

– Prvi Sauchin posao u životu bilo je mjesto prvog suradnika predsjednika SDP-a. Za što je svakako bio premlad. Tek je diplomirao pravo, nije imao iskustva. Isto se ponovilo i kasnije kada ga je postavio za predstojnika Ureda premijera. Tako mladom čovjeku nametnuti toliku odgovornost nije korektno. Saucha je zapravo savršena slika Milanovićeve nedoraslosti – kaže naš izvor iz SDP-a koji jako dobro poznaje Sauchu.

>> Šef Milanovićeva kabineta izvrijeđao policajce u VIP šatoru

>>Smrtić prijavio Sauchu, koji tvrdi: Nikada nisam zvao Smrtića

Kada je postao predstojnik Milanovićeva ureda, za Sauchu se zapravo i doznalo. Do tada je bio javnosti nepoznat član SDP-a. Oni koji ga dobro poznaju kažu da je često znao biti bahat i da je po tome dosta sličan Milanoviću. Ali da je u isto vrijeme i vrlo plah i da nije jaka osoba, zbog čega se jako teško i nosi s nastalom situacijom.

– Poznavajući ga, on će puknuti, ovo je ogroman pritisak za njega – kaže jedan SDP-ovac.

Kad je s premijerom Zoranom Milanovićem odlazio na summite EU u Bruxelles, Saucha je ostavljao dojam da uživa u izravnom pristupu najvišoj europskoj politici koji mu pozicija šefa kabineta člana Europskog vijeća pruža.

“Bio sam muha na zidu, u sobi s premijerima i predsjednicima na najvažnijim summitima”, tako je sebe opisao jednom uglednom novinaru portala Politico.eu prije dva-tri mjeseca u Bruxellesu. “Muha na zidu” znači da je nazočio sastancima, ali da nikad nije na njima govorio, niti kasnije prepričavao ono što ne bi smio prepričavati. U tom smislu bio je profesionalan. Ostavljao je dojam da posao u kabinetu radi vrlo pedantno: jednom prilikom prije četiri godine pohvalio se da je unutarnja pravila posložio tako da nitko ne može koristiti državni zrakoplov Challenger CL-604 bez njegova dopuštenja.

– Nitko ne leti bez moga potpisa – rekao je, prezentirajući to kao uvođenje reda u korištenje zrakoplovom, na koji ima pravo i predsjednik države, ne samo premijer. Sauchin je potpis, primjerice, bio potreban za slanje državnog zrakoplova po generale Gotovinu i Markača u Haag nakon oslobađajuće presude.

Dao keš da ne bi bilo problema

Da je bio “picajzla” svjedoče i članovi stranke i bivše Vlade. Navodno je uvijek bio škrt na dnevnicama, troškovima reprezentacije, prevrtio bi svaki zahtjev nekoliko puta, zbog čega i nije bio preomiljen.

– Sjećam se jednog službenog ručka na kojemu smo bili. Saucha je mogao platiti karticom, on ga je i organizirao, ali je izvadio svoj novac i kazao da ne želi da mu se jednog dana izvlači kako je trošio državni novac na hranu – kaže jedan SDP-ovac.

Slična iskustva čuli smo i od još nekoliko članova stranke kojima upravo zbog toga ne ide u glavu da bi Saucha mogao biti kriv. Gotovo svi su u šoku i nevjerici.

Tomislav Saucha iza sebe ima i dva skandala. U prvom se našao 2013. godine kada se otkrilo da je Plinacro sklopio ugovor s odvjetničkim uredom kojem je suvlasnica njegova supruga Ivana Saucha. A 2015. godine Saucha je punio medijske stupce jer je, prema svjedocima, vrijeđao policajce i prijetio im poznanstvom s tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem nakon Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu. 

>>Nakon tri sata završeno ispitivanje: Tomislav Saucha aktivno je iznosio svoju obranu

>>Tko je i kako iz Vlade izvukao 308.000 kn: Novcu traga nema

Komentara 131

CA
carlo20
13:29 11.02.2017.

Saucha je samo jedan krak Milanovićeve hobotnoce. Malo pročešljajte kako su državne tvrtke davale posao uredu Sauchine žene. Milanović je sređivao svojem bratu i prijateljima poslove s državom, kao i sdp ministri svojim bližnjima.

DU
Deleted user
13:10 11.02.2017.

Očekujem da ga se sutra pozove u Nu2 da se pravda nadugo i naširoko...

Avatar Apsalar
Apsalar
13:14 11.02.2017.

Naravno da je prevrtao svaki papir da se upozna sa sistemom i njegovim "prosperitetnim mogućnostima" .... Onog dana kad je prvi put odlučio platiti ručak iz "svog džepa", e to je BAŠ TAJ period kad je prvi put maznuo lovu na dnevnicama! ... i počeo graditi vlastitu obranu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije