Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENI TRANSKRIPTI

Clinton je hvalio Putina, Gaddafi je upozorio Blaira da će džihadisti napasti Europu

Bill clinton i blair
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.01.2016.
u 10:04

Tijekom napada na SR Jugoslaviju Clinton je bio otvoren za rješenje u sklopu kojega bi Milošević ostao na vlasti

Clintonova predsjednička knjižnica objavila je transkripte telefonskih poziva i susreta bivšeg predsjednika Billa Clintona i britanskog premijera Tonyja Blaira. U dokumentu od 532 stranice vidi se kako su im teme bile šarolike, a među njima je bio i Balkan, odnosno područje nekadašnje Jugoslavije.

Clinton je u jednom trenutku razgovora s Blairom odbacio mogućnost uklanjanja Slobodana Miloševića kao i iračkog diktatora Saddama Husseina. Clinton, koji je bio predsjednik za vrijeme bombardiranja Srbije 1999. godine i Iraka 1998., u oba je slučaja putem posrednika poručio da ne želi maknuti čelnike tih zemalja ako sami odu. Tijekom napada na SR Jugoslaviju Clinton je bio otvoren za rješenje u sklopu kojega bi Milošević ostao na vlasti. Unatoč pritisku u SAD-u nije htio slati snage na teren jer se bojao eskalacije tenzija s Moskvom.

- Ako dođe do slanja vojnika, koji ćemo vrag učiniti s Rusijom ako dovede do rušenja našeg odnosa - upitao je Clinton, koji je pozitivno govorio i o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

- Putin ima ogromni potencijal, mislim - rekao je.

- Mislim da je vrlo pametan i obazriv. Mislim da možemo učiniti mnogo dobra s njim.

Ovih dana objavljen je i transkript telefonskog razgovora Blaira i tadašnjeg čelnika Libije Muammara Gaddafija iz 2011. godine. Kako prenosi Telegraph, Gaddafi je u polusatnom razgovoru inzistirao da pokušava obraniti Libiju od boraca al-Qaede te je upozorio Blaira da džihadisti žele kontrolirati Sredozemlje i da će napasti Europu.

- Mi se ne borimo protiv njih, oni napadaju nas. Želim vam reći istinu. To uopće nije teška situacija. Priča jednostavno ide ovako: organizacija je postavila ćelije spavača u Sjevernoj Africi. Zove se Organizacija Al-Qaede u Sjevernoj Africi... Ćelije spavača u Libiji slične su prikrivenim ćelijama u SAD-u prije 9. rujna - rekao je Gaddafi.

U drugom pozivu nakon četiri sata Gaddafi je Blairu rekao da mora naoružati ljude i spremiti se za borbu.

- Libijci će umrijeti, šteta će biti na Sredozemlju, Europi i cijelom svijetu. ove oružane skupine koriste situaciju u Libiji kao opravdanje i mi ćemo se boriti protiv njih - rekao je Gaddafi.

>> Gaddafi je imao harem pun otetih djevojaka koje je silovao dan i noć

>> Podmetnut požar u rodnoj kući Billa Clintona

Komentara 44

LA
Lavica7
10:14 09.01.2016.

I onda ubiju Gadafija. I preplave Europu.

VE
velika
10:35 09.01.2016.

zapravo imam rješenje za migrantsku krizu...hoteli u Tunisu i Egiptu su prazni ...pošaljite izbjeglice tamo... Hrvatska je zbrinula 500.000 prognaninka u hotelima na Jadranu ...ako su muslimanska braća neka pomognu jedni drugima ....he he ...već vidim solidarnost mđu muslićiima...lakše jee nama uvaliti svoju žgepčad

Avatar links
links
10:29 09.01.2016.

mogao je Gadafi govoriti šta je htio, NATO zlotvori su odlučili rušiti njega, Sadama,Mubaraka.... i sve redom zbog svojih ciljeva i pohlepe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije