Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natrag u politiku

Bill Clinton bi htio biti predsjednik Irske ili Francuske

Bill Clinton (1)
Reuters/Pixsell
28.09.2012.
u 11:00

Rođen sam u Arkansasu, koji je nekad bio francuski teritorij. Trebam se samo na 6 mjeseci preseliti tamo i naučiti jezik

Američka predsjednica Hillary Clinton primila je u srdačan i prijateljski posjet francuskog predsjednika Billa Clintona... Tako bi, ako se ostvare ideje bivšeg američkog predsjednika, mogla izgledati vijest o susretu dvoje zapadnih lidera za desetak godina.

Živimo sve dulje

Nakon što je uzbudio javnost svojim nastupom na nedavnoj konvenciji demokrata i zasjenio sve ostale govornike, uključujući i aktualnog predsjednika Obamu, sve više Amerikanaca pita se treba li im uopće 22. amandman koji jednom predsjedniku ograničava mandat na najviše dva.

– Realno je da je amandman, donesen nakon smrti predsjednika Roosevelta, na snazi, ali treba uzeti u obzir da ljudi danas žive dulje nego prije sedamdesetak godina. I ograničenje na dva mandata dobro je jer dopušta dolazak novih ljudi, kolanje svježe krvi. Možda će amandman biti poništen, no malo je vjerojatno da ću ja ili bilo koji od danas živućih bivših predsjednika to dočekati – ustvrdio je Clinton u intervjuu CNN-u.

Ipak, rado bi se i dalje bavio visokom politikom. Naravno, kao bivši, i to prilično omiljeni predsjednik SAD-a, ne može obnašati nižu dužnost poput državnog tajnika ili člana kabineta, ali zato postoje druge opcije. Bill Clinton ponovno može biti izabran za predsjednika, ali ne u SAD-u.

– Postoje dvije zemlje u kojima bih se mogao kandidirati za predsjedničku funkciju. Prva je zemlja Irska. Kako sam ja irskih korijena, ako bih tamo kupio kuću i preselio se, mogao bih se natjecati na predsjedničkim izborima. Druga je zemlja Francuska – kaže Clinton.

Kako bivšeg američkog predsjednika nije baš lako povezati s francuskom, njezinim običajima i tradicijama, osim eventualno s francuskim poljupcem koji je ostvario s Monicom Lewinsky, voditelj je ostao zatečen, no Clinton je i ovaj slučaj objasnio.

I dalje popularan

– Rođen sam u Arkansasu, a ta je američka država svojedobno bila pod vlasništvom francuske krune. Teritorij je u sklopu "Louisiana purchasea" prodan i pripojen SAD-u, a prema francuskom zakonu, svatko onaj tko je rođen na području koje je bilo kad u povijesti pripadalo Francuskoj može se pod određenim uvjetima kandidirati na tamošnjim predsjedničkim izborima. Trebao bih se samo preseliti u Francusku na najmanje šest mjeseci i naučiti francuski jezik – ustvrdio je Clinton, koji je svojedobno, prema istraživanju javnog mnijenja tijekom francuskih predsjedničkih izbora, bio popularniji od svih kandidata, a ovakve ideje zasigurno nisu drage sadašnjem predsjedniku Hollandeu.

>> Knjiga osvete: Lewinsky piše da je Clinton maštao o seksu utroje

Komentara 4

Avatar My Style
My Style
14:30 28.09.2012.

Ako nauci irski jezik neka pokusa u Poblacht na hEireann (Republic of Ireland)... mada ga ta zemlja nije zasluzila (mislim jedno takvo zlo i naopako )!

Avatar kravata
kravata
17:18 28.09.2012.

Bolje bi bilo da se kandidira za predsjenika BiH i da se prošeče kroz Banja Luku i da reće da je njihov predsjenik da vidi kako žive njegova dejtonska podijela i da pita di su hrvati koji su posjedovali gruntovnoo više od 50 % BiH-a.

GO
golo
17:59 28.09.2012.

da li stvarno vjerujete da ovaj moze nauciti neki drugi jezik u 6 mjeseci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije