Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARINA ŠERIĆ

Bijelom kućom vedri i oblači čovjek kojem je uzor Darth Vader

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
07.02.2017.
u 13:28

Steveu Bannonu cilj je izvući SAD iz svih međunarodnih ugovora i konvencija. Svijetu hitno treba Luke Skywalker

Kako biste se osjećali kad biste iz usta čovjeka koji je glavni strateg moćnog predsjednika zemlje u kojoj živite čuli da su mu Darth Vader i Sotona uzori za vlast i moć i da slijedi njihov primjer?

Budući da je riječ o utjelovljenjima zla i tipa vlasti koji bez ikakvih skrupula uništava sve svoje protivnike, većini bi takav lik u središtu moći izazivao ledene žmarce. To je u studenome, u trenutku kad je već znao da će biti glavni savjetnik i strateg novog predsjednika Sjedinjenih Država, rekao Steve Bannon, čovjek koji je svoje toksične ultradesne političke ideje intenzivno širio putem svoga portala Breitbart News. Bannon je godinama propovijedao izolacionizam, progon izbjeglica i migranata i većinu onih stvari koje je Donald Trump tijekom kampanje obećao biračima. Njegovo suludo političko propovijedanje nikada ne bi postalo opasno da nije došao u poziciju moći, u poziciju da sve svoje ideje počne provoditi u djelo.

U istom intervjuu u kojem se usporedio s Darthom Vaderom i Sotonom, kazao je kako će on u Trumpovoj administraciji igrati onakvu ulogu kakvu je na dvoru kralja Henrika VIII. igrao njegov moći ministar Thomas Cromwell koji je glavni arhitekt golemog međunarodnog potresa koji se dogodio nakon što se Britansko Kraljevstvo odvojilo od Katoličke crkve i osnovalo Anglikansku crkvu. Bannon je najavio da će i on izazvati nešto od čega će se tresti i raspadati cijeli planet, kompletan međunarodni politički poredak. Temeljna je Bannonova ideja apsolutni suverenitet. Ideja je to koja se zalaže da snažne, nacionalistički usmjerene države ne budu ovisne ni o kome i da slobodno i po potrebi stupaju u neke vrste saveza, i to isključivo kada se pokaže potreba za tim. Bili bi to isključivo bilateralni dogovori kojima bi osnovna karakteristika bila obostrana korist.

Bannon je već prije podržavao europske političare koji su bili jasni ultranacionalisti i one koji su u svojim političkim programima kao jedan od bitnih ciljeva imali razbijanje Europske unije. Bio je blizak s euroskeptičnim snagama u Velikoj Britaniji uoči referenduma o Brexitu. Koji dan nakon američkih predsjedničkih izbora glavna francuska desničarka Marine Le Pen viđena je kako pije kavu u Trump Toweru.

Sve Trumpove izvršne naredbe koje su izazvale najviše prašine i skandala nose autorski pečat Stevea Bannona kojemu je jedan od glavnih ciljeva izvući SAD iz svih međunarodnih ugovora, dogovora, konvencija, organizacija, iz cijele međunarodne mreže koju je američka vanjska politika više od 70 godina uporno gradila i financirala.

Umjesto toga, Bannon se zalaže za stvaranje malih i krajnje ograničenih alijansi zemalja iz judeo-kršćanskoga kruga koje će se potom boriti protiv širenja islama. Ne, on nije jedini takav lik u Trumpovu okruženju. Ima ih još, a jednoga uspoređuju s jednim od važnih političkih filozofa nacizma. U cijelom tom jezivom kontekstu zaista nam treba netko poput Lukea Skywalkera, jedija i njihove sile. Da Darth Vader ne prevlada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije