Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog

Bez ovršitelja odvjetnicima i sucima i 60 posto više novca

Ovrha
ARHIVA VL
17.08.2012.
u 11:10

Uvođenjem izravne ovrhe preko računa pogoduje se velikim ovrhovoditeljima poput VIP-a ili HPB-a koje u ovrhama zastupa i odvjetnički ured ministra Miljenića, kaže Vidmar

Prihvati li se novi prijedlog Ovršnog zakona, ovrhe će biti više od 60 posto skuplje, a neće se time rasteretiti sudove, upozoravaju iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja.

Umjesto dva zakona

Novim prijedlogom, koji je zapravo prepisani Ovršni zakon iz 1996. godine sa sitnim dopunama, zamijenit će se za sada odgođeni Ovršni zakon iz 2010. i Zakon o javnim ovršiteljima.

Njime se uvodi i izravna naplata duga preko Fine, što neće ubrzati naplatu, a oštetit će dužnike. Osim toga, postaje obavezno angažiranje odvjetnika pri ovrsi, čime se poskupljuje cijeli postupak, pokazuje analiza koju su napravili u toj udruzi.

– Ovrhe koje sada idu preko Fine, na temelju sudskog rješenja o ovrsi koje se u novom zakonu preskače, ne uspiju se provesti u 65 posto slučajeva. No, uvođenjem izravne ovrhe preko računa pogoduje se velikim ovrhovoditeljima poput VIP-a ili HPB-a koje u ovrhama zastupa i odvjetnički ured ministra Miljenića. Po ovom prijedlogu dug bi se naplatio izravno s dužnikovog računa, bez šanse da on taj dug ospori jer ga je, primjerice, u međuvremenu platio ili mogućnosti da dokaže da je dio duga neutemeljen. Za to mu je dan rok od 30 dana tijekom kojih mora dobiti od Fine zahtjev za izravnu isplatu, sa žalbom ga dostaviti sudu, koji pak o tome mora odlučiti u roku tih 30 dana. S obzirom na zatrpanost sudova, to je nerealno, pa će dužnik morati pokrenuti novu parnicu, za koju mora angažirati odvjetnika (parnica u prosjeku traje četiri godine), da dokaže kako mu je novac zaplijenjen protuzakonito i dobije ga natrag – objašnjava Vedran Vidmar, dopredsjednik Udruge javnih ovršitelja.

Napominje da su sve zemlje u regiji, slijedeći praksu Europske unije, uvele ili uvode javne ovršitelje jer su jeftinija varijanta, a jedino se Hrvatska sada tome protivi iako je prvotno, kroz pregovore u Poglavlju 23, na to pristala. No, primjenu dvaju spomenutih odgođenih zakona kojima se regulira ovrha odgodio je jak odvjetnički lobi iz čijih je redova stigao i aktualni ministar pravosuđa. Računica pokazuje da su, primjerice, pri naplati duga od 3000 kuna ovrhom na nekretninama troškovi ovrhe, odnosno suda i odvjetnika 4500 kuna, a javni ovršitelj stoji 2350 kuna, odnosno 48 posto manje. Kada je riječ o naplati duga od 300.000 kuna, troškovi suda i odvjetnika su 41.000 kuna, a 14.400 za javnog ovršitelja ili 65 posto jeftinije. Slično je i kad se ovršuju pokretnine. Vidmar opovrgava famu da bi ovršitelji "upadali" u stanove i plijenili imovinu.

Posredovanje pa zapljena

– Prvo se popiše imovina, potom se posreduje između vjerovnika i dužnika – čega nema u procesu ovrhe koji sada imamo i koji se namjerava zadržati – a tek ako to ne uspije, ide se na zapljenu tako da dužnik to lakše podnese. Dug će se ako bude moguće naplatiti od novca dužnika, a neće se zaplijeniti kuća, kao što se dosad znala zlorabiti ta mogućnost – objašnjava Vidmar.

Ključne riječi

Komentara 28

CR
crofish
11:24 17.08.2012.

hijene se tuku oko plijena!!! nek ovrhe provodi državni aparat, bez besramnog bogaćenja pojedinaca na tuđoj nesreći...

LI
liskovaca
11:31 17.08.2012.

ubrzo će doći dan kada će netko ovakvim hijenama i parazitima stati na kraj! prestanite više jeb.. ljude i pustite ih neka žive!!!!! kako stvari stoje, bilo tko će se moći sjetiti da mu je netko kao dužan, uzmi mu lovu a oštećeni neka dokazuje da nije dužan! pa gdje to ima???

TE
termal
12:11 17.08.2012.

To se i željelo postići s novim zakonom. Svi znamo za jaki odvjetnički lobi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije