Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nalaz inspekcije

Bez dozvole operirali 43 djeteta u Općoj bolnici Zabok

'19.09.2011. Spickovina - Zbog kise i skliskog kolnika na cesti Zabok - Bedekovcina doslo je do teske prometne nesrece u kojoj su sudjelovala 2 kombija i osobni automobil. Ozlijedjeno je 8 osoba. Pogi
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
1/3
Autor
Sonja Hoffman
19.03.2012.
u 12:21

Na obrascima je dječji rukopis: sedmogodišnjak potpisao pristanak na operaciju.

Lani su u Općoj bolnici Zabok na nepostojećem odjelu dječje kirurgije ilegalno operirana čak 43 djeteta – stoji u izvješću inspekcije HZZO-a koja je u sklopu prve kontrole poslovanja te ustanove otkrila i taj "propust". Inspekcija HZZO-a utvrdila je, naime, da je ta bolnica Zavodu ispostavila račune za operacijske zahvate djece iako nema registriranu djelatnost dječje kirurgije, nego samo kiruršku ambulantu u kojoj je dječji kirurg prof. Stipe Batinica, inače umirovljenik KBC-a Zagreb, smio raditi samo osam sati tjedno. Umjesto da mališane, nakon pregleda, pošalju u KBC Zagreb ili neku drugu bolnicu koja ima dječju kirurgiju, zabočki liječnici uzeli su stvar u svoje ruke.

"Navodni odjel za dječju kirurgiju, prema navodima djelatnika koji su za ove aktivnosti u bolnici znali, 'osnovan je' lani u ožujku i to po naputku ravnatelja OB Zabok Stanka Beline, koji je postignuće otvaranja kirurške ambulante odlučio nadopuniti operacijama na djeci", stoji dalje u izvješću inspekcije.

Radili i na tržištu

Odjel je, dakle, počeo rad uz pomoć jednog umirovljenog kirurga prof. Batinice, a pomagali su mu jedan anesteziolog i liječnik opće prakse dr. Dino Papeš, kojega je zabočka bolnica zaposlila na određeno vrijeme.

"Odgovornost za rad novoosnovanog 'odjela', na stručnom je kolegiju, u vrijeme osnivanja 'odjela' u potpunosti preuzeo prof. Batinica", stoji dalje u izvješću.

Kako bi ostvario svoj ambiciozan naum, ravnatelj Belina otišao je i korak dalje pa je navodni odjel i male pacijente koji su trebali postoperacijsku skrb smjestio u sobe na Pedijatriji.

"Voditelji službi za pedijatriju i opću kirurgiju u svom očitovanju tvrde da nisu raspolagali podatkom tko je osoblju 'odjela za dječju kirurgiju' bio nadređen niti kome su dva spomenuta liječnika trebala odgovarati za svoj rad i moguće propuste", navodi se u izvještaju inspekcije HZZO-a.

Štoviše, prema navodima djelatnika bolnice, operacije koje su djeci radili prof. Batinica i dr. Papeš bile su izuzete od organizacijskog i stručnog nadzornog tijela bolnice.

"Ovakve navode djelatnika na Pedijatriji i kirurgiji osporava dokumentacija iz koje jasno proizlazi da je 'odjel dječje kirurgije' bio umrežen s onim za opću kirurgiju. Naime, u čak tri slučaja prof. Batinica i dr. Papeš liječili su djecu koja su im na 'odjel' poslana iz hitne bolničke službe", stoji u izvješću HZZO-a.

U dvoje malodobnih osiguranika radilo se o upali slijepog crijeva, a u 18-godišnjeg mladića o politraumi s kompresivnom frakturom grudnog kralješka.

Da bi apsurd bio još veći, spomenuti liječnik opće prakse dr. Papeš asistirao je prof. Batinici pri operacijskim zahvatima kod djece iako, stoji u izvješću inspekcije, nikada nije stekao znanstveno zvanje asistenta iz područja kirurgije. To, naime, znači da je postoperativna skrb o mališanima, nakon operacija i odlaska prof. Batinice s "odjela" kući bila prepuštena liječniku opće prakse.

"Liječnička komora još odlučuje o slučaju 14-mjesečne bebe jer joj tijekom krvarenja nakon operacije nije pružena pravodobna kirurška pomoć, ali i o slučaju anafilaksije u indukciji anestezije u 24-godišnje pacijentice koja nije potpisala pristanak za operaciju", upozoravaju u izvješću HZZO-a. Usto, stoji dalje, troje mališana je nakon pregleda u kirurškoj ambulanti podvrgnuto operacijskom zahvatu iako se anesteziolog tome protivio.

Osim što su operacijski zahvati rađeni protivno mišljenju anesteziologa, ili su u čak 9 slučajeva bez potpisa liječnika ili osiguranika ulagani u kartone mališana, na jednom od pristanaka inspekcija je pronašla i dječji rukopis."Među obrascima suglasnosti nađen je i jedan koji je pod nerazjašnjenim okolnostima potpisao malodobni sedmogodišnji osiguranik", pišu inspektori.

Liječnički dvojac s "odjela za dječju kirurgiju" usluge je pružao i na slobodnom tržištu. "Na 'odjelu' je u travnju boravilo dijete iz BiH kojemu je obavljen kirurški zahvat na desnom testisu, odnosno reoperacija neuspjelog zahvata koji je mališanu još 2009. učinjen u neimenovanoj bosanskohercegovačkoj ustanovi", piše inspekcija HZZO-a.

Iako komentar ravnatelja Beline nismo uspjeli dobiti jer nije odgovarao na pozive, da je cijela priča točna potvrdio nam je sam prof. Stipe Batinica.

– Točno je da sam tijekom 2011. u zabočkoj bolnici operirao djecu, a ugovor za taj posao potpisao sam s ravnateljem Belinom – rekao je prof. Batinica i dodao da i mnoge druge djelatnosti poput otorine i ortopedije nisu registrirane, a ipak rade. Što se njegova asistenta koji nema stručno zvanje iz dječje kirurgije tiče, prof. Batinica poručuje da to nije ni važno.

Sve se dobro završilo

– Pa ja sam operirao, a ne on. Kakve veze to ima?! Pa taj liječnik samo mi je pomagao pri operacijama – ljutio se profesor. Upoznat je i s komplikacijom koja je nastala uslijed postoperativnog krvarenja u 14-mjesečne bebe, no tvrdi sve se dobro završilo.

– Od kuće sam se vratio u bolnicu i riješio stvar. Dijete je dobro i otpušteno je kući – istaknuo je, no nije želio komentirati kako je moguće da su djeca nakon operacija ležala na odjelu na kojem nije bilo dežurnog dječjeg kirurga.

Ljuti se i što je izvješće HZZO-a u javnosti jer je on ugovor s OB Zabok raskinuo odmah nakon što je prijava o nelegalnom odjelu otišla u Ministarstvo zdravlja, a oni poslali inspekciju.

– Ma u toj su bolnici svi neradnici, a protiv dječjih operacija najviše su se bunili anesteziolozi kojima se to nije dalo raditi – zaključio je prof. Batinica.

Ključne riječi

Komentara 45

LA
larala
12:40 19.03.2012.

u medicini bi na prvom mjestu trebao biti pacijent njegov život i zdravlje pa tek onda papirologija.....ne kužim u cemu je ovdje problem zar dijete koji je nastradalo u npr. saobracajki mora cekati da mu se pronađu roditelji kako bi potpisali pristanak da se njihovom djetetu spasti život pa makar ga to cekanje koštalo života? i zašto u ovom clanku nije navedeno koliko je života spašeno tim operacijama bez potpisanog dopuštenja ili koliko je mališana izgubilo život radi toga jer to je ono što bi jedino u ovom slucaju trebalo biti mjerodavno

CV
crna vrana
12:47 19.03.2012.

Ako je točno ovo što novinarka piše onda tu, osim za Rajka ima posla i za drugog Ostojića - Ranka.

DU
Deleted user
12:37 19.03.2012.

Nikad još nisam pročitao da je bila ikakva inspekcija u HZZO-u,a sav novac u zdravstvu se vrti baš tamo. HZZO određuje cijenu med usluge,određuje šta tko može raditi,koja bolnica šta može raditi i na najmanju administrativnu pogrešku kažnjavaju bolnice sa neplaćanjem učinjene med. usluge. To je otprilike ona narodna \" kadija te tuži, kadija ti sudi. A zanimalo bi me šta bi se sve našlo da se pročešlja poslovanje HZZO-a!!! I još nešto. Zvanje znavstvenog asistenta na kirurgiji NE POSTOJI. Svaki liječnik koji ima položen državni ispit i dobio je odobrenje za samostalan rad ima pravo raditi kao asistent pri operaciji. Kako bi ,da je to zabranjeno,uopće ljudi koji su na specijalizaciji ušli u operacionu salu i učili da postanu kirurzi. Pretenciozan,nastručan i sramotan tekst.( Inače prof Batinica je vrsni dječiji kirurg )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije