Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne voli medije

Bez akreditacija novinari neće ući na Bozanićevu misu

\'unu 24.09.2009.,Jasenovac,Hrvatska - Kardinal Josip Bozanic u posjeti spomen podrucju Jasenovac. Photo: Antonio Bronic/VLM\'
Antonio Bronić/PIXSELL, arhiva
20.05.2010.
u 21:19

To je vjerojatno odgovor na incident na božićnoj polnoćki, kada je prekinuo propovijed i potjerao fotoreporetere koji su ga nervirali svojim blicanjem.

Kardinal Josip Bozanić uvodi akreditacije za novinare za svoje mise. To je apsolutna novost za sve hrvatske novinare koji prate rad Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Dakako, posve neuobičajena, jer su misna slavlja javni događaji tzv. otvorena tipa, pa im svatko tko želi može prisustvovati. Akreditacije su potrebne npr. u Vatikanu za papine mise ili kod njegovih putovanja, ali i to je tada najviše zbog sigurnosti.

Uvođenje akreditacija potvrdio nam je novi voditelj Tiskovnog ureda zagrebačkog nadbiskupa Zvonko Franc, koji je novinare prvo kroz Ikine najave obavijestio da se do petka u 16.30 sati prijave u njegov ured ako žele pratiti kardinalovu misu na Duhove u nedjelju.

– Planirate li doći, pričekat će vas akreditacija koju možete podignuti 10 minuta prije početka misnog slavlja ispred katedralne sakristije. Također, ondje ćete dobiti sve daljnje upute – odgovorio nam je glasnogovornik Franc na upit tko je uveo akreditacije za misna slavlja u zagrebačkoj katedrali.

Za sve ostale detalje ostao je tajnovit, no zna se kako kardinal Bozanić prilično zazire od medija i nije u dobrim odnosima s njima te je posve zatvoren za javnost. Uvođenje akreditacija za njegove mise u katedrali vjerojatno je i odgovor na incident koji se dogodio za božićnu polnoćku, kada je prekinuo propovijed i potjerao fotoreportere koji su ga nervirali blicanjem svojih fotoaparata. Nakon toga moglo se čuti kako se u katedralu neće više puštati neprilično odjeveni fotografi i kamermani, a već na sljedećim misama fotoreporterima bilo je dopušteno snimanje samo na početku euharistijskog slavlja.

Pritom je zanimljivo da na predstavljanje svoga novoga Tiskovnog ureda i web-stranice zagrebačke nadbiskupije nije pozvan ni jedan svjetovni novinar. Sve je to očito poruka da će Kaptol s novinarima komunicirati na – dugačkom štapu.

 

Komentara 17

ZE
zeljko44
08:55 21.05.2010.

profesionalni novinari i jedna slobodna i demokratski vodena televizija bi jednostavno trebali prestati uopce objavljivati slike i filmove po medijima i oduzeti tako platformu sa koje nam se soli pamet.kad cemo jednom shvatiti da nam za nase probleme treba znanje,samopouzdanje,VJERAA U SAMOG SEBE!!! propovjedi jednog bozanica i njegovih prijatelja nije dosada niti jedan nas problem rijesila.

Avatar punkufer
punkufer
10:56 21.05.2010.

Misa NIJE predstava već sveti čin za vjernike! Bozanićeva intervencija tijekom Božićne Mise u Katedrali je bila i više nego opravdana te odmjerena. Ponašanje tih \"novinara\" je bilo bezobrazno, nekulturno i prostačko. Nije prvi put da si novinari dozvoljavaju previševiše i da misle da se na njih ne odnosi ono što se odnosi na druge - i po pitanju ponašanja i odijevanja. Obzirom na njihovu nekulturura za njih je potrebno odrediti pravila i dati im upute. A ovaj članak je još jedan tipičan Pavičićev pljuvački članak. Zar VL nema nekog boljeg i primjerenijeg za pisanje o Crkvi? Očajno.

KA
Karla
22:02 20.05.2010.

Pametna odluka! Misa nije neka manifestacija koju treba slikati. To je vjerski čin, molitva. Fotoreporteri samo smetaju i onemogućavaju vjernicima da u sabranosti sudjeluju u tim za njih svetim činima. Sve novinare, fotoreportere i političare, ako nisu vjernici i ako u crkvu ne dolaze da se mole, treba istjerati van.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije