Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peticija za porez

Beus Richembergh (HNS): Pristaša sam vjerskog poreza

'03.06.2011., Zagreb - U organizaciji udruge David na Cvjetnom trgu odrzan je prosvjed protiv dolaska Pape u Hrvatsku. Boris Stanojevic Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
Željko Hladika/PIXSELL
24.05.2013.
u 10:02

A hodočašća? 
Područje je to gdje se obrće velik novac bez nadzora, tvrdi Richembergh

Peticiju udruge David, kojom se traži oporezivanje Crkve, teolog i svećenik Adalbert Rebić drži legitimnom. No, smatra da udruga nema pravo u nekim zahtjevima jer traži oporezivanje cjelokupne crkvene imovine, plaćanja vjenčanja, krštenja, misa...

Mise neoporezive

– Nema se pravo tražiti plaćanje poreza na mise jer su u svim državama darovi, donacije i milostinja oslobođeni poreza. Uostalom, Crkva na svu svoju imovinu kojom ostvaruje profit plaća porez i nije mi baš jasno na što udruga David misli jer se na katedrale i crkve porez i ne može plaćati jer su to mjesta gdje se obavlja bogoslužje – kazao je Rebić. Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh upozorava pak u ovom slučaju na postojanje sive ekonomije koju bi svaka uređena država nastojala suzbiti. Poziva se i na načelo jednakosti svih pred zakonima pa onda nema razloga da se to načelo ne primjenjuje i na Crkvu. Mogu se tu, naglašava, uvesti neke olakšice, ako nešto ima humanitarni karakter i ako se od toga ima socijalna korist.

– Kada se radi o Crkvi, u neka se pitanja i ne može zadirati, no po pitanju obveza i novca koji se dobije od države ili od donacijama, tu se Crkvu treba pitati za zdravlje. Radi se tu o neprincipijelnosti jer svi mi plaćamo Crkvi neovisno o tome jesmo li njeni pripadnici ili nismo. Zato sam pristaša vjerskog poreza i onda kao građanin odlučujete hoćete li novac dati u humanitarne svrhe, civilnom društvu ili crkvi kojoj pripadate – izjasnio se Richembergh koji posebno upozorava na problem hodočasničkog turizma gdje se "obrće ogroman novac koji nitko ne kontrolira, nitko ne zna koliki je to novac, u čije džepove ide, tko ga i za što troši".

Ugovor bez javne rasprave

– Kad je potpisan ugovor sa Svetom Stolicom, nije bilo javne rasprave, a bila je nužna. Tad bi se moglo raspravljati i treba li se Crkva financirati sama, samo od građana koji to žele... – kazao je sociolog Branko Ančić.

>>Bacaju kontru – skupljaju potpise da odrežu porez Crkvi


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije