Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene ustava

Beus Richembergh: Da, ustavne promjene idu dalje

Goran Beus Richembergh
Patrik Macek/PIXSELL
21.01.2014.
u 11:25

Podsjetimo, ustavne promijene zapele se krajem prosinca kada je HDSSB uzeo "time-out", a bez njihovih ruku vladajući nemaju dvotrećinsku većinu u Saboru.

Peđa Grbin, šef saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, danas nije želio odgovoriti na pitanje novinara o daljnjem tijeku procesa izmjene Ustava. Zašto? - Zato što neću - rekao je.
Podsjetimo, ustavne promijene zapele se krajem prosinca kada je HDSSB uzeo "time-out", a bez njihovih ruku vladajući nemaju dvotrećinsku većinu u Saboru.

Njegov kolega iz Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Goran Beus Richembergh (HNS) rekao je kako proces ustavnih promjena ide dalje.

- Da, ustavne promjene idu dalje. Zato što je najvažniji dio izmjena pitanje reguliranja referenduma. To je ono što je iznimno važno za sve, za razvoj demokracije - rekao je Beus Richembergh. Komentirao je i očitu činjenicu kako je i bez ustavnih promjena izručenje Josipa Perkovića ipak moguće.

- Drugačija je bila pravna situacija prije mjesec, dva, a drugačija je sada. U međuvremenu je na snagu stupio Zakon o međunarodnoj pravosudnoj suradnji, famozni lex Perković. Definitivno je jasno, i sada i prije toga, da sudovi mogu po pravilima koja se naslanjaju na taj zakon najnormalnije donositi svoje prosudbe jer je sudska vlast u tom smislu neovisna. U postupku izmjene Ustava inzistirali smo na odredbi o nezastarijevanju teškog kaznenog djela ubojstva da bi se otklonile svake dvojbe da ustavotvorac bilo kome pogoduje. A sve ostalo je u domeni pravosuđa i tu Sabor ne može ništa osim poštovati odluke suda - rekao je Beus Richembergh.

>> Grbin: Građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav

Komentara 2

DU
Deleted user
12:24 21.01.2014.

šta je sa Planom 21 i rastom BDP a

CV
crna vrana
12:53 21.01.2014.

Ustavne promjene idu dalje iliti nema odmora dok traje obmana !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije