Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol ljubavi i mir

Betlehemsko svjetlo mira stiže u subotu iz Beča u Zagreb

betlehemsko svjetlo
Snježana Herek
07.12.2012.
u 17:25

Hrvatska je ove godine dobila iznimnu čast da bude prva zemlja koja dobiva Betlehemsko svijetlo jer proslavlja 100. obljetnicu izviđaštva u RH i 20. obljetnicu kako Betlehemsko svijetlo mira stiže u RH, kazala je Susanna Hasenauer

I ove godine Savez izviđača Hrvatske sudjeluje u tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji ''Betlehemsko svjetlo mira“ koju je Svjetska organizacija izviđačkog pokreta pokrenula 1986. godine.

– Svjetlo se tradicionalno pali u prvu nedjelju došašća u Betlehemu, donosi u Beč te potom kao simbol dobrote, ljubavi i mira iz Austrije prosljeđuje u druge zemlje i kontinente – rekla je potpredsjednica Saveznog udruženja izviđača i izviđačica Austrije Susanna Hasenauer u petak poslijepodne u hrvatskom veleposlanstvu u Beču, gdje je sa svojom austrijskom kolegicom Martinom Rentenberger zapalila plamen Betlehemskog svjetla namijenjen Hrvatskoj i lampaš predala hrvatskom izviđačkom izaslanstvu.

– Hrvatska je ove godine dobila iznimnu čast da bude prva zemlja koja dobiva Betlehemsko svjetlo jer proslavlja 100. obljetnicu izviđaštva u RH i 20. obljetnicu kako Betlehemsko svjetlo mira stiže u RH – istaknula je Hasenauer. Dodala je da će ostalim zemljama plamen svjetla biti prenesen 15. prosinca, osim u SAD, kamo odlazi 10. prosinca. Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota zahvalio je predstavnicama austrijskog izviđačkog saveza na upaljenom Betlehemskom svjetlu mira ustvrdivši da su Hrvatska i Austrija dvije prijateljske zemlje koje posebnu važnost pridaju europskim i svjetskim mirovnim projektima.  – Mi znamo što znači mir nakon što smo ne tako davno na vlastitoj koži osjetili strahote rata – rekao je Bakota dodavši da je RH tim više ponosna što je pred ulaskom u EU. Glavni tajnik Saveza izviđača Hrvatske (SIH) Bojan Smode rekao je kako je Hrvatski sabor pokrovitelj ovogodišnjih aktivnosti i prvog donošenja svjetla u Hrvatsku.

– Betlehemsko svjetlo stiže iz Beča u Zagreb, točnije u zagrebačku katedralu, u subotu 8. prosinca – rekao je Smode dodavši kako će predaja svjetla predsjedniku Hrvatskog sabora biti u utorak 11. prosinca, nakon čega će se svečano obilježiti 100 godina izviđaštva u Hrvatskoj i 60 godina nacionalnog saveza. Na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu u Beču su uz Bojana Smodu bili i Marijan Rešetić, izvršni direktor SIH-a i nacionalni koordinator Betlehemskog svjetla mira, Tea Jelković, članica Nacionalnog vijeća i Marko Engel, predsjednik Saveza izviđača Zagreba. Plamen Betlehemskog svjetla čuva se do Božića. Na Badnjak će gorjeti u gotovo 30 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska. Već 13 godina radiotelevizija Gornje Austrije (ORF) organizira putovanje Betlehemskog svjetla iz Svete Zemlje u Austriju te odatle po cijeloj Europi. Ove godine paljenje svjetla moralo je biti odgođeno zbog sukoba u Svetoj Zemlji između Izraela i palestinskog Hamasa. Svjetlo mira upalio je 11-godišnjak Khader Ballute tijekom primirja.

>>Bum gostiju: Zagreb turisti prepoznaju kao siguran i ugodan

Komentara 1

K1
k1milica
14:20 08.12.2012.

+-u kojoj drzavi bijase taj betlehem??? cek a ma,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije