Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čistka u vatikanu

Bertone zbog "zdravlja i dobi" odlazi s položaja državnog tajnika

'Pope Benedict XVI (L) and Vatican Secretary of State Cardinal Tarcisio Bertone wave as they leave after the Sunday Angelus prayer on July 19, 2009 in Romano Canavese, near Ivrea, in north-western Ita
'ALESSIA GIULIANI'
24.06.2012.
u 11:00

Ocjena mnogih je da je sadašnja situacija nastala zbog određenih zamjerki koje su izrečene na račun Bertoneova djelovanja, a koji svoj način rada nije promijenio

Benedikt XVI. želi, očito, prije jeseni raščistiti stanje u Vatikanu nastalo curenjem informacija, odnosno povjerljivih dokumenata koji su se nalazili na njegovu stolu. U mnogim dokumentima se spočitavalo držanje državnog tajnika kardinala Tarcisija Bertonea, koji u prosincu navršava 78 godina i koji je, prema kanonskom pravu, podnio zahtjev za mirovinu s navršenih 75 godina. Papa ga do sada nije htio poslati u mirovinu, ali čini se kako bi Bertone, koga u Hrvatskoj mnogi smatraju glavnim krivcem za slučaj Dajla, odnosno za umirovljenje biskupa Ivana Milovana i vatikansku odluku o vraćanju samostana benediktincima iz Praglie pokraj Padove, mogao odići u mirovinu već ove jeseni.

Benedikt XVI. subotu je proveo u razgovoru s posebnim suradnicima, među kojima su bili i kardinali koji vode istragu Vatileaks, odnosno o tome tko je odgovoran za iznošenje povjerljivih dokumenata izvan vatikanskih zidina (za sada je, točno mjesec dana, pritvoren papin sobar Paolo Gabriele osumnjičen za posjedovanje tajnih dokumenata). Sastanci u papinim odajama održani su u subotu ujutro i uvečer.

- Sveti se Otac prije podne susreo s čelnicima vatikanskih dikasterija, a u 18 sati susreo se s kardinalom Georgeom Pellom, nadbiskupom Sydneyja, Marcom Uelletom, pročelnikom Zbora za biskupe, kardinalom Jean-Luis Tauranom, predsjednikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog te kardinalom Camillom Ruinijem, bivšim Papinim vikarom za Rimsku biskupiju, i kardinalom Jozefom Tomkom, bivšim pročelnikom Zbora za evangelizaciju naroda - kazao je novinarima šef ureda za tisak Svete Stolice, otac Federico Lombardi.

Papa razgovara s osobama koje s njim dijele odgovornost u vođenju Crkve, kako bi produbio situaciju i donio neku odluku. Prošle se subote susreo s članovima kardinalske komisija za istraživanje o curenju dokumenata iz rimske kurije, a jučer je razgovarao o koordiniranju rada kurije, te se želio \"susresti s nekim članovima kardinalskog zbora koji imaju vrlo veliko rimsko i međunarodno iskustvo te s njima razmijeniti mišljenje kako pridonijeti uspostavljanju ozračja vedrine i povjerenja prema rimskoj kuriji”, objasnio je Lombardi.

Izraz \"vraćanje povjerenja prema rimskoj kuriji\" u vatikanskom diplomatskom rječniku znači više negoli se na prvi pogled može spoznati. Znači prije svega da se stekao dojam kako je povjerenje izblijedilo, te kako se traži način da ga se povrati. Čini se, prema izjavama nekih vatikanista, kako su kardinali izravno pitali papu hoće li Bertone ostati na svome položaju. Ocjena mnogih je da je sadašnja situacija nastala zbog određenih zamjerki koje su izrečene na račun Bertoneova djelovanja, a koji svoj način rada nije promijenio.

Benedikt XVI. je, na pitanje hoće li Bertone ostati na svome položaju, navodno odgovorio: - Ne, njegova dob i njegovo zdravlje mu to ne dopuštaju.

Već smo pisali kako bi Bertone mogao biti umirovljen nakon što, 2. prosinca, bude obilježio svoj 78. rođendan, ali nakon ove papine izjave čini se kako bi mogao otići i ranije. Nadbiskup Pariza, kardinal André Vingt-Trois, je ovih dana izjavio kako \"kardinal Bertone ima 78 godina i ne treba otkrivati tajne da je moguć njegov odlazak s položaja državnog tajništva\".

Papa će i \"sljedećih dana nastaviti razgovore i promišljanja s mnogim uglednicima koji će stići u Rim za blagdan svetih Petra i Pavla, a to je izvanredna prigoda da se zajednica opće Crkve osjeti ujedinjena s papom u molitvi, služenju i svjedočenju vjere za ljude našega doba\", kazao je otac Lombardi. To znači kako će Benedikt XVI. narednih dana saslušati još neka mišljenja o stanju u Vatikanu i zatim donijeti određene odluke kako bi se povratilo povjerenje u rimsku kuriju.

Komentara 31

OB
-obrisani-
11:55 24.06.2012.

24.06.2012. u 11:47h kobra11 je napisao/la: dokle više vesti o tim satanistima .. najmanja državica na svetu a najveca mafijaška organizacija

OB
-obrisani-
11:58 24.06.2012.

kakav je to presednik države u kojoj se ne radjaju deca Od tig građana gde se ne čuje dečiji plač se nemože ništa dobro očekivati

Avatar kobra11
kobra11
11:47 24.06.2012.

dokle više vesti o tim satanistima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije