Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjene u Vatikanu

Bertone je bio pravi državni premijer

tb
DPA/PIXSELL
31.08.2013.
u 12:42

Benedikt XVI. ga je imenovao državnim tajnikom 2006. godine i praktički mu povjerio upravljanje Vatikanom

Tarcisio Bertone je “korumpirana osoba”, napisala na svom Twitteru Francesca Immacolata Chaouqui (30). Nju je papa Franjo imenovao 19. srpnja članicom komisije za reformu vatikanske banke zvane IOR. Ima onih koji kažu kako papa Franjo nije bio obavješten o tom tweetu

Francesce Immacolate Chaouqui, odnosno kako osoba koja mu je nju preporučila prešutjela je njezinu optužbu državnog tajnika. Berone ju je htio tužiti za klevetu i to je na ručku s papom Franjom 15. kolovoza htio najaviti. Evo, 15 dana kasnije završava sedmogodišnje Bertoneovo vladanje rimskom kurijom.

Benedikt XVI. ga je imenovao državnim tajnikom 2006. godine i praktički mu povjerio upravljanje Vatikanom. Jer, godinu dana kasnije, 2007., imenuje ga kamerlengom Svete Rimske Crkve (dakle njezinim upraviteljom u vrijeme upražnjene papinske stolice), a od 2008. postaje predsjednikom kardinalske komisije za nadzor vatikanske banke, zvane IOR (Istituto per le Opere di Religione, ustanova za vjerska djela). Bertone je i član u šest od ukupno devet postojećih kongregacija (za nauk vjere, za kler, za Bogoštovlje i sakramente, za Istočne crkve, za biskupe i za evangelizaciju naroda). No, kao predsjednik kardinalske komisije za nadzor vatikanske banke vedrio je i oblačio njome. Odgovoran je za sve što se posljednjih godina događalo s IOR-om, za financijski skandale, za smijene na njezinu vrhu. Zasigurno je znao i za ono što je radio prelat Nunzio Scarano koji je uhićen 28. lipnja optužen za reciklažu novca. Papa Franjo je novinarima u zrakoplovu na povratku iz Brazila kazao kako je Scarano zatvoren zasigurno ne zato što je svetac.

Bertone je odlučivao i o tome kome će se biti povjereni radovi za neke poslove, obnove crkava itd. Otuda, vjerojatno, i onaj tweet da je korumpiran. Umješan je u slučaj financijske više milijardske prijevare salezijanaca, koji su izgubili proces na sudu, a Tarcisio Bertone kao salezijanac se za njih zauzimao. Sud je zapljenio imovinu salezijanaca u vrijednosti od 130 milijuna eura, koliko trebaju platiti jednom odvjetniku u posredovanju prilikom nasljedstva nekretnina, i nije prihvatio Bertoneovo pismo u kojem prijavljuje prijevaru. Bertone se, kao papinski državni tajnik, mjšao i u talijanske stvari, procese vezane sa Crkvom, oko bolnice oca Luigija Marije Verzéa, koji je nagomilao milijardu gubitaka... Era Bertonea i takvog upravljanja Vatikanom prestaje.

 >> Bertone već smijenjen, čeka se službena objava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije