Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SILENZIO

Berlusconi: U Italiji je prevelika sloboda tiska

Silvio Berlusconi
AFP
05.05.2010.
u 12:44

U Italiji je prevelika sloboda tiska, kazao je premijer Silvio Berlusconi komentirajući ocjene koje daju međunarodne organizacije djelovanju nekih institucija.

RIM – U Italiji je prevelika sloboda tiska, kazao je premijer Silvio Berlusconi komentirajući ocjene koje daju međunarodne organizacije djelovanju nekih institucija. Prilika da govori o prestrogim ocjenama međunarodnih organizacija Italiji bilo je predstavljanje izvješća OESS-a o civilnoj zaštiti koje je pohvalilo talijansku civilnu zaštitu zbog njezina držanja u elementarnim nepogodama. Berlusconi je kazao kako se često događa da se Italiju prestrogo ocjenjuje

- Citirat ću samo posljednje, ono o slobodi tiska u Italiji, prema kojem smo daleko od prvih, a zasigurno su svi u Italiji uvjereni da imamo čak i preveliku slobodu tiska. To je nesumnjivo  - rekao je Berlusconi. Ta se njegova izjava shvatila kao napad na slobodu tiska s namjerom ušutkavanja.

Prema ovogodišnjem izvješću organizacije Freedom House, koja promiče demokraciju, Italija je na 72. mjestu u svijetu po slobodi tiska. Italija je ocijenjena kao "djelomično slobodna". Hrvatska je dobila istu ocjenu te je na 85. mjestu od 196 zemalja.

Berlusconi je ljut na novine koje pišu o korupciji, prenose transkripte prisluškivanja, kao i materijale koje ima istraga. Tako je ministar ekonomije Claudio Scajola morao u utorak podnijeti ostavku iako nije pod istragom, jer su novine pisale kako je 2004. kupio stan u Rimu  i to novcem građevinskog poduzetnika Diega Anemone. Naime, građevinski poduzetnik je platio polovicu vrijednosti stana, a Scajola kaže kako nije bio upoznat s time. Ipak je morao podnijeti ostavku zbog toga što je stalno napadan u novinama, a do daljnjega će ministarstvo ekonomije pokrivati, ad interim, premijer Berlusconi.

Na Berlusconijevu izjavu kako je u Italiji sloboda tiska prevelika oštro je reagirala oporba. Predstavnik Demokratske stranke, Matteo Orfini kaže kako je poznato da je Berlusconi opsjednut novinama i televizijom te kako se svakodnevno žali na pisanja protiv sebe, ali "sada je pretjerao". Najoštriji je bio bivši sudac, a sadašnji čelnik stranke Italija vrijednosti Antonio di Pietro koji je kazao kako bi "Berlusconi htio uvesti fašistički sustav informiranja".

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
20:16 05.05.2010.

Viva Duce !!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije