Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Berlusconi odlazi u nedjelju, dolazi Monti

Monti i Napolitano
10.11.2011.
u 10:59

U subotu navečer parlament će izglasovati stabilizacijski zakon, a od nedjelje Berlusconi više neće biti premijer

RIM – U nedjelju 13. studenoga Silvio Berlusconi morat će se iseliti iz palače Chigi, sjedišta talijanske vlade. Na premijerskom položaju trebao bi ga naslijediti Mario Monti. U petak će Senat izglasovati stabilizacijski zakon koji će zatim prijeći u zastupnički dom, koji će ga prihvatiti u subotu navečer. Nakon toga Berlusconi prestaje biti premijer, kao što je u utorak navečer dogovoreno s predsjednikom Republike Giorgijem Napolitanom. Sinoć je Napolitano učinio još dva važna koraka u rješavanju krize vlade. Budući da je bilo glasina kako se Berlusconi neće pridržavati preuzete obveze podnošenja ostavke, Napolitano je u posebnom priopćenju obznanio da je premijerov odlazak obvezatan.

Napolitano je nakon toga imenovao Marija Montija doživotnim senatorom. Bivši europski povjerenik za ekonomska pitanja Monti bit će vjerojatni premijer vlade nacionalnog jedinstva. S obzirom na to da je, posebno u Berlusconijevoj stranci, bilo onih koji su se protivili postavljanju nekog premijera koji nije iz političkih struktura, koji nije u institucijama, već bi bio tzv. tehničar, Napolitano je Montija smjestio u gornji dom Parlamenta. Na taj je način spriječio polemike oko premijera koji bi bio tehnička, dakle, izvanpolitička osoba.

Time što je imenovao Montija za doživotnog senatora, a samim time kandidirao ga kao glavnog Berlusconijeva nasljednika, umirio je i financijska tržišta koja su danas bila manje pogođena kupoprodajom dionica talijanskih tvrtki i državnih obveznica. Moglo bi se pretpostaviti da će Napolitano u nedjelju provesti konzultacije i možda već istog dana navečer povjeriti mandat Montiju kako bi već u ponedjeljak na otvaranju burzi špekulanti znali da se talijanska politička situacija smirila.

– Politička jasnoća prva je stvar koju trebaju Italija i Grčka. Ako se ne zna tko će voditi države, onda to pridonosi nestabilnosti na tržištima – izjavila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Sada se zna da će Monti biti premijer i da će, vjerojatno, imati široku parlamentarnu većinu, a što su zatražile sve talijanske poduzetničke i bankarske udruge. Na kraju je i Berlusconi, koji je inzistirao na sazivanju prijevremenih izbora, izjavio da je Monti “nedvojbeno” najbolji izbor za budućeg premijera te mu je poželio uspješan rad.

– Italija je pred teškim odlukama za prevladavanje krize. Europa očekuje hitne znakove preuzimanja naših odgovornosti. Bit ćemo na razini zadatka – izjavio je danas Napolitano.

– Italija nije Grčka. Italija je velika i bogata zemlja – izjavio je američki predsjednik Barack Obama u razgovoru s novinarom talijanske agencije Ansa kojeg je primio u Bijeloj kući. Obama drži da će se Italija ubrzo izvući iz krize.

Mario Monti rođen u Vareseu 1943., profesor je ekonomije na milanskom sveučilištu Bocconi na kojem je i diplomirao, a zatim se specijalizirao na američkom sveučilištu Yale, zajedno s nobelovcem za ekonomiju Jamesom Tobinom, bio je i europski povjerenik od 1994. do 2004. godine. Veliki je ekonomski stručnjak i trebao bi provesti reforme tijekom 2012., odnosno do kraja mandata sadašnjeg parlamenta pa bi se na redovne izbore izašlo 2013. godine.

Ključne riječi

Komentara 5

ZM
zmaj5
11:19 10.11.2011.

A jesu se sa njim isto usrečili talijani,zašto me to asocira na nekoga

DU
Deleted user
11:40 10.11.2011.

Ajde sad ce imat vise vremena za sve svoje \"djevojcice\"...

MA
matia
11:47 10.11.2011.

zmaju podsjeća te zato što je ivo prije izbora bio na školovanju kod berluskonija.kad se vratio iz italije bio je isti berluskoni;populistički demagog koji obećava svakom sve i državnim parama potkupljuje svakoga!uz naravno agresivnu retoriku protiv ljevice.a sve vrijeme radioo samo za svoj ćeif.protežirao svoju televiziju na uštrb javne.a sličnosti su nevjerojatne.i berluskoni je uništio ekstremnu desnicu kupivši ih.zatim oštetio je i državnu naftnu kompanijui zarad tvrtke koju je osnovao zajedno sa putinom!koristio državne avione za prijevoz na bunga bunga zabave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije