Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema kontrolu

Berlusconi se usporedio s diktatorom Mussolinijem

Silvio Berlusconi
09.11.2011.
u 11:14

Moćniji sam kao slobodan građanin nego premijer, razočarano je otkrio Berlusconi.

Talijanski je premijer Silvio Berlusconi novinarima La Stampe otkrio je da je umoran od politike, obrušio se na one koji su ga izdali, a nije propustio ni usporediti se s fašističkim diktatorom Benitom Mussolinijem.

– Umoran sam od nemogućnosti nametanja svoje volje i politike. Moćniji sam kao slobodan građanin nego premijer – otkrio je Berlusconi dodajući kako ga je ta situacija podsjetila na osjećaje koje je Mussolini opisivao u pismima svojoj ljubavnici, o tome kako nema utjecaja i može samo činiti usluge.

– Naravno, ja nisam diktator iako ste vi u medijima godinama pisali da jesam. Ono što želim reći jest da su očevi našeg ustava u strahu od ponavljanja povijesti oslabili izvršnu vlast. Pitam vas: možete li biti čelnik vlade ako ne možete natjerati ministra gospodarstva da provodi gospodarsku politiku u koji vi vjerujete? – objasnio je 75-godišnji političar komentirajući svoj odnos s ministrom gospodarstva Giulijem Tremontijem koji, kako Berlusconi kaže, "na kraju radi što želi".

Berlusconi: Neću se kandidirati na sljedećim izborima

Prijevremeni parlamentarni izbori trebali bi se održati u veljači sljedeće godine, a ja se neću kandidirati za premijera – izjavio je danas Berlusconi, koji je sinoć najavio šefu države Giorgiju Napolitanu svoju ostavku nakon prihvaćanja stabilizacijskog zakona u parlamentu. Poslije njegove ostavke otvorit će se konzultacije za sastav nove vlade, ali Berlusconi drži da se rješenje neće naći i kako će šef države morati raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Na pitanje novinara tko će na tim izborima biti premijerski kandidat koalicije desnog centra, Berlusconi je odgovorio da će se održati konzultacije između 1,2 milijuna upisanih u njegovoj stranci, ali na prvom mjestu za izbor kandidata, prema njegovu mišljenju, je Angelino Alfano, sadašnji tajnik stranke Narod sloboda.

– Zahvaljujući i njegovu izboru za premijerskog kandidata, doći će do toliko očekivane generacijske smjene – rekao je Berlusconi.

A, što će biti s Berlusconijem?

– Učinit ću ono što od mene zatraži stranka u interesu Italije – odgovorio je premijer u ostavci.  

A na upit hoće li zatražiti glasovanje o povjerenju vladi na zakon o stabilizacijskim mjerama, odgovorio je da mu je to bila namjera koju je sinoć predložio šefu države Napolitanu. Očito je Napolitano ocijenio da će se brže prihvatiti zakon o stabilizaciji ako se Berlusconi već sada obveže da će podnijeti ostavku nakon parlamentarnog glasovanja. S obvezom podnošenja ostavke za stabilizacijski zakon će, vjerojatno, glasovati i oporbene stranke te bi ga na taj način Italija mogla imati za oko 14 dana. Odlukom da se povuče s položaja nakon glasovanja u parlamentu, Berlusconi je, kako je danas izjavio, „stavio interes države ispred svojega osobnog interesa, ispred interesa svoje vlade i političke stranke“.

Unutar redova oporbenih stranaka ljevice ima i onih koji sumnjaju u stvarnu Berlusconijevu namjeru da podnese ostavku, ali nadaju se da će ga na izvršenje tog obećanja primorati Napolitano.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
12:03 09.11.2011.

Ovaj je kao kum,ostaje dok ga netko ne rokne

PE
PeterBeardsley
18:43 09.11.2011.

ma dabogda završio ko mussolini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije