Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrtonosni udarac

Berlusconi: Podnijet ću ostavku nakon usvajanja zakonskih mjera

silvio berlusconi, umberto bossi
AFP/PIXSELL
08.11.2011.
u 13:55

Premijer je predsjedniku Napolitanu rekao kako je svjestan implikacija današnjeg glasovanja u parlamentu.

Silvio Berlusconi je, praktički, premijer u ostavci.

- Najprije će se izglasovati zakon s stabilizacijskim mjerama i onda ću podnijeti ostavku - izjavio je predsjednik vlade desnog centra Silvio Berlusconi nakon večerašnjeg jednosatnog razgovora s predsjednikom republike Giorgio Napolitanom. U večerašnjem se priopćenju Quirinala, sjedišta šefa države, kaže kako je „predsjednik vlade izrazio šefu države spoznaju implikacija koje proizlaze iz današnjeg rezultata glasovanja u parlamentu“. Nadalje se kaže kako je premijer i svjestan potrebe hitnog donošenja mjera stabilizacije koje od Italije očekuju europski partneri, a koje je predložila Europska komisija.

Izgubio većinu

„Kada premijer budu ispunio te zahtjeve predat će svoj mandat u ruke šefu države koji će otvoriti uobičajene konzultacije sa svim strankama, odnosno s onima koje su nakon izbora 2008. dobile većinu, kao i s onima koje su u oporbi“, stoji u priopćenju ureda predsjednika Napolitana. U pratnji Berlusconija, na sastanku s Napolitanom bio je podtajnik vlade Gianni Letta.

Dakle, ekonomsko-financijska situacija nalaže da se najprije usvoje mjere stabilizacije, kako bi se spriječila daljnja spekulacija s dionicama talijanskih tvrtki i vrijednostima talijanskih državnih obveznica na međunarodnim financijskim tržištima. Italija na čelu s Berlusconijem nema vjerodostojnost, odnosno europski partneri i burze nisu vjerovali da bi on mogao provesti stroge mjere štednje. Zašto bi ih proveo sada? Zato što će za njih glasovati i stranke oporbe, jer su mjere važne za cijelu Italiju i zato što sada oporba zna da će poslije toga Berlusconi konačno otići iz Palače Chigi, sjedišta vlade.

Kako Berlusconi više nema većinu u parlamentu vidjelo se danas poslije podne za vrijeme glasovanja o dokumentu kojim se zaključuje državni račun za prošlu godinu. Za dokument je glasovalo 308 zastupnika, a suzdržao se 321 zastupnik. Dokument je prošao, jer se oporba suzdržala, ali se vidjelo i kako Berlusconi više nema većinu.

Bossi ga pozvao na ostavku

Čelnik oporbene Demokratske stranke Pierluigi Bersani je u govoru u parlamentu zatražio od Berlusconija da na osnovu tog rezultata podnese ostavku. Bersanijevim riječima zaključen je danas poslije podne rad parlamenta. Berlusconi je ostao jako razočaran glasovanjem. „Izdalo“ ga je osam zastupnika. S Berlusconijem su poslije glasovanja u parlamentu razgovarali podtajnik vlade Gianni Letta, ministar ekonomije Giulio Tremonti, ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni...

Unutar njegove stranke Narod sloboda postoji podvojeno mišljenje. Ima onih koji drže kako bi se s nekim novim premijerom moglo nastaviti u istom sastavu koalicije, dok drugi drže kako bi trebalo ići na prijevremene parlamentarne izbore. Dakle to će kazati i na konzultacijama s Napolitanom za sastav nove vlade.

Prije dramatičnog parlamentarnog sastanka je Berlusconijev partner u koaliciji, čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi preporučio premijeru da podnese ostavku, kako bi vladu iste većine preuzeo neko drugi iz stranke Narod sloboda. Berlusconijeva era je završena bez obzira što će Napolitano odlučiti poslije njegove i faktičke ostavke.

Ključne riječi

Komentara 13

M3
Miške 3
16:47 08.11.2011.

Eh, ti Talijani. Najprije je Berlusconi izdao svog prijatelja Gadafija.Onda njega njegov najbolji prijatelj.Šta je ono rekao o talijanima jedan njemački peljač, kad su se priključili saveznicima. ..( Nesmije reći .., tko zna, zna)

CH
chainsaw.
16:51 08.11.2011.

na ovaj nacin najbolje odgovara na pitanje – tko je vazniji? ja ili narod (drzava)? silvio ne ostavlja dileme.

OB
-obrisani-
14:07 08.11.2011.

Berluskione je premijer u pauzama festi koje obozava.Jedan od interesantnijih politicara,sledi svoju logiku,i ne zamara se glupostima.Naravno da Italija trpi od njegovog nerada....Saljiv,prilagodljiv....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije