Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićenja

Beogradski liječnici trovali djecu citostaticima zbog provizije

novi-lijek
Arhivska fotografija
Autor
Zorana Bajt
01.07.2010.
u 17:14

Propisivali su više lijekova nego što je bilo potrebno pacijentima, da bi potrošnja bila veća, a oni dobivali više novca.

Sedam osoba uhićeno je u Srbiji zbog primanja milijunskoga mita od farmaceutskih kuća i malverzacija lijekovima za liječenje oboljelih od raka, uključujući i djecu kojoj su davane veće doze citostatika nego što je potrebno kako bi se povećala njihova potrošnja, objavio je Blic. U policijskoj akciji Kraba uhićen je i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenad Borojević.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su uhićeni osumnjičeni za primanje i davanje mita, odnosno da su pri nabavi lijekova za najteže pacijente od predstavnika farmaceutskih kuća primali novac.

“Prema dogovoru s predstavnicima farmaceutskih tvrtki, uvodili su nove i proširivali već postojeće indikacije za njihove citostatike koji su nabavljani preko Republičkoga zavoda. I time su utjecali na povećanu potrošnju citostatika. Propisivali su više lijekova nego što je bilo potrebno pacijentima, da bi potrošnja bila veća, a oni dobivali više novca”, rekao je Dačić.

Procjenjuje se da su osumnjičeni liječnici Instituta za onkologiju, koje je policija pratila više od godinu dana, od ožujka 2007. do kraja 2009. godine primili mito od najmanje milijun eura.

U privatnom sefu Nenada Borojevića nađeno je 20.000 eura.

"Otkriveno je da je Borojević prodao na crno 800 boca viskija koje je dobio od pacijenata. Kupio je mobilni telefon za 8000 eura. Jedan osumnjičeni je kupio audi RS, koji vrijedi oko 100.000 eura”, izjavio je izvor Blica.

Komentara 8

OB
-obrisani-
17:28 01.07.2010.

Naslov je, iako u osnovi tačan, ipak malo senzacionalistički. Radi se o tome da se ovi uhapšeni okrivljuju da su, zbog premija koje su dobijali od farmaceutske industrije, trošili više lekova nego što to struka propisuje. ovaj problem, to jest praksa da zdravsko leči po diktatu moćne farmaceutske industrije, nije srpski problem, nego svetski. Svakako ima mesta da i hrvatsko zdravstvo preispita protokole lečenja u svojim zdravstvenim ustanovama.

IB
Irina_Brankovic
18:01 01.07.2010.

Fali vest da su među uhapšenima direktori Pharmaswiss, Roche i Astra Zeneca. Politika ovih firmi se ne razlikuje u regionu, prema tome ovo isto se događa i u Hrvatskoj.

IN
InfoMan
18:30 01.07.2010.

Kada bi sada drzava (ili ljudi) tim istim lijecnicima oduzeli sve sto imaju i natjerali ih da pojedu sve te tablete dignula bi se hajka da to nije civilizirano i demokratsko ponasanje. Do dan danas farmaceutska industrija nije platila za skandal sa svinjskom/pticjom gripom. Drzave puno pricaju, a ne cine nista jer je novac u pitanju. Nesto jako slicno nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije