Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza i nagađanja

Benzin će preskočiti granicu od deset kuna po litri

benzin (1)
Goran Jakuš/PIXSELL
24.02.2011.
u 07:45

- Nastavak sukoba u Libiji utjecat će na cijenu zbog potražnje za ruskom naftom, ali afrička kriza nije utjecala na cijenu na američkom tržištu, kaže Štern

Nastavi li se eskalacija sukoba u Libiji, koja naftom opskrbljuje zapadnu Europu, odnosno mediteransko tržište, zaustavit će se proizvodnja i izvoz libijske tzv. lake nafte, jedne od najkvalitetnijih u svijetu, te će porasti potražnja za ruskom naftom, a samim time i njezina cijena.

Presudan Bahrein

Budući da je Hrvatska vezana uz rusku naftu koju uvozi Ina, nastave li se nemiri u Libiji, koja u danu proizvodi 1,6 milijuna barela nafte, to će i te kako utjecati na rast cijene naftnih prerađevina u nas. Sada je, očito,samo tehničko pitanje kada će cijena litre benzina prijeći 10 kuna budući da je i Brent, nafta iz Sjevernog mora čija je cijena referentna za područje Europe, sinoć dosegnula cijenu od 111,44 dolara za barel. Najveća je to pak cijena nafte u posljednje tri godine. Potvrdio nam je to Jasminko Umičević, direktor Oli&Gas Consultinga, koji objašnjava da je situacija u Libiji iznimno bitna i zbog toga jer bi se mogla pogoršati situaciju u Bahreinu, koji već vrije, a koji je pak privjesak Saudijske Arabije, najvećeg izvoznika nafte u svijetu i zemlje koja proizvodi oko 13 posto svjetskih količina nafte, odnosno 9,5 milijuna barela nafte u danu.Cijene benzina u Hrvatskoj već su sada iznimno visoke, litra je eurosupera 95 od 9,45 kuna do 9,86 kuna, a cijena je dizela od 9,02 do 9,07 kuna po litri.

– Ako se sukobi u Libiji brzo završe, onda tamošnja situacija ne bi smjela utjecati na cijenu nafte, ali ako se nastave i bude nedostatka brega i es sidera (libijska nafta, op. a.), porast će cijene ruske nafte – objašnjava Umičević.

Već sada su, dodao je, započele igre špekulanata na naftnim burzama koji igraju na kartu kupnje nafte i dižu joj cijenu zbog moguće nestašice izazvane nemirima na sjeveru Afrike. I Davor Štern, energetski stručnjak i šef NO-a Ine, smatra kako će nastavak sukoba u Libiji utjecati na cijenu nafte zbog veće potražnje za ruskom naftom, ali upozorava kako afrička kriza nije toliko utjecala na cijenu nafte na američkom tržištu, na kojem je barel tog crnog zlata sinoć bio 99,13 dolara po barelu. Kada je pak riječ o plinu, Umičević objašnjava kako s tim energentom ne bi trebalo biti problema zbog uzavrele atmosfere u Libiji.

– Zima je pri kraju, pa time i sezona plina, a potrošnja je tog energenta u Europi ionako pala oko 15 posto zbog recesije, pa su skladišta plina puna– rekao je Umičević. Libija, nastavio je, ima plinovod prema Italiji, a Italija pak kupuje i alžirski plin. Hrvatska ima ugovor s talijanskim Enijem o nabavi uvoznog plina. Analitičari su već procjenjivali da će cijena naftnih prerađevina u Hrvatskoj prijeći 10 kuna jer će i barel naftena svjetskom tržištu prijeći 100 dolara. Situacija na sjeveru Afrike sad samo ubrzava taj scenarij.

Ina odustala od Libije

U kontekstu zemalja koje su zahvaćene sukobima analitičari objašnjavaju kako su naftom bogate jedino Libija i Bahrein, Tunis nema nafte, a Egipat vrlo malo. Alžir pak izvozi plin. Poznavatelji situacije u Libiji čak se i ne čude što Gadafi ne dopušta evakuaciju stranih radnika iz te zemlje jer njihovo domaće stanovništvo nije dovoljno obrazovano, niti Libija ima stručnjaka koji bi mogli raditi na njihovim naftnim bušotinama. U toj zemlji pak mnoge strane kompanije imaju svoje koncesije. I Ina je 1997. godine ondje imala svoje bušotine, ali se pokazalo da nije komercijalno isplativo ondje eksploatirati naftu.

Ključne riječi

Komentara 70

RU
rus4
08:01 24.02.2011.

Sve je isto samo NJEGA nema.....

Avatar 170619890000
170619890000
09:22 24.02.2011.

... ne zna kreten da se 14 000 tisuća nikada ne prijavljenih na zavodu i koji nikada neće na taj način ni tražiti posao prijavilo prošli mjesec jer je uvjet za popisivača nezaposlenost ... lijene bitange jesu evidentirane kao nezaposlene no to su jer to hoće i ne žele drugačije ... strava ...

BA
banijash
09:41 24.02.2011.

Prije ili kasnije INA ce bit proslost i prerade nafte u Hrvatskoj nece biti. Cilj je u Hrvatskoj prodavat samo gotove prizvode i uzeti novac od turizma natrag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije