Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski mediji

Benedikt neće dobivati 'papinsku mirovinu', nego 'Božju plaću'

papa (1)
Reuters/PIXSELL
13.02.2013.
u 15:58

Pod naslovom "Koliku mirovinu dobiva papa izvan službe", bečki dnevni Kurier piše kako Benedikt neće za obnašanje dužnosti poglavara Rimokatoličke crkve dobiti mirovinu.

Uz špekulacije o stvarnim razlozima povlačenja pape Benedikta XVI. s papinske dužnosti krajem ovog mjeseca, austrijski se mediji u srijedu bave i pitanjem njegove daljnje budućnosti.

Pod naslovom "Koliku mirovinu dobiva papa izvan službe", bečki dnevni list Kurier piše kako Benedikt XVI. neće za obnašanje dužnosti poglavara Rimokatoličke crkve dobiti mirovinu, jer institut umirovljenja pape ne postoji, no da će mu biti stavljeno na raspolaganje sve što mu zatreba. List dodaje kako je to rad za "Božju plaću".

Kako će ga oslovljavati?

Što se imena tiče, Benedikt XVI. će i nadalje smjeti zadržati to ime po uzoru na papu Celestina V. koji je dobrovoljno odstupio s dužnosti 1294. godine. Ono što još uvijek nije riješeno je kako će ga se ubuduće osovljavati. - Teško se može pretpostaviti da ćemo ga zvati kardinalom. Možda umirovljenim biskupom Rima - rekao je vatikanski glasnogovornik Lombardi za bečki Kurier.

Isti izvor navodi da će papinski zlatni prsten sa slikom Sv. Petra u čamcu, poznat pod imenom "prsten ribara", najvjerojatnije biti uništen nakon okončanja Benediktovog pontifikata 28. veljače ove godine u 20 sati.

Dosad su kardinali nakon smrti pape uništavali papinski prsten s natpisom imena pape koji ga nosi. Što se tiče izbora novoga pape, Benedikt XVI nema pravo sudjelovati u izboru nasljednika upražnjenog stolca svetog Petra, ali ima pravo i dalje ostati u Vatikanu i to u dijelu bivšeg samostana časnih sestara, nakon što bude preuređen. Do tada će se papa Benedikt XVI privremeno skrasiti u ljetnoj rezidenciji u dvorcu Gandolfo. List navodi kako Sveta Stolica polazi od toga da će novi papa biti izabran do Uskrsa. U slučaju da se to ne dogodi, Uskršnju svečanost morali bi predvoditi kardinal Soldano ili kardinal Bertone.

>>Papa će u helikopteru napustiti Vatikan i otići u ljetnikovac

>>'Volimo papu, ali taj tajnik... Kao iz serije Ptice umiru pjevajući'

Komentara 2

LI
libero
18:07 13.02.2013.

a koliko iznosi Božja plaća.........?

PR
Protivcenzure
18:17 13.02.2013.

baš kada pomisliš da si od crkve sve čuo...a kako se zove ono što bozanić prima??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije