Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO PRIJE

Belgijski kralj počinje konzultacije oko sastavljanja vlade

kraljevski dvorac
Reuters
14.06.2010.
u 13:08

Nakon što su flamanski separatisti osvojili najviše mjesta u parlamentu na nedjeljnim izborima, kralj Albert II. počeo je konzultacije s vođama parlamentarnih stranaka oko sastavljanja vlade.

Nakon izbora, postalo je jasno da će za sastavljanje vlade biti potrebna koalicija najmanje četiri stranke, ali je potrebno sve koalcijske pregovore završiti što prije i oformiti vladu, jer bi predugi pregovori učinili Belgiju ranjivom na financijskom tržištu koje je u središtu pažnje zbog dužničke krize u eurozoni.

Pored Novog flamanskog saveza (NVA) koji je najjači u Flandriji, u cijeloj Belgiji najjača je PS (socijalisti, frankofoni) koji su premoćno dobili Valoniju, a u donjem domu parlamenta imaju samo jedno mjesto manje od NVA. Njihov lider Elio Di Rupo izgledni je kandidat za mjesto premijera.

Dobar rezultat separatista umanjio je na financijskom tržištu interes za dugoročne belgijske obveznice jer se postavlja pitranje što će biti na dulji rok. Ako se zemlja raspadne, pitanje je tko će vraćati njezine dugove.

Ključne riječi

Komentara 4

AI
ac.i.de,
15:25 14.06.2010.

Pa kao što je Belgija zdušno navijala za raspadanje Jugoslavije, sad je red da svi mi podržimo njeno raspadanje, ne vidim zašto bi jedno zaostalo u svakom pogledu Kosovo imalo prednost nad jednom visoko razvijenom Flandrijom, koja je ako ćemo realno odavno zaslužila svoju samostalnost ! ŽIVELA NEZAVISNA FLANDRIJA ! ! !

UK
Ugo Kajvez
20:43 14.06.2010.

\"The Post War II New World Order Map: A Proposal to Re-arrange the World after an Allied Victory\" . google ....

ST
standup
00:44 15.06.2010.

a prije 7 dana, nam prijeti \"Belgijski-Premijer\" u ZG,..kako cé nas blokirati za EU, zbog nerjeséne granice sa Serbijon??.., a drzava mu se raspada ??...svasta..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije