Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB U SABORU

Bebić: Nećete mi govoriti kako da vodim sjednicu; Šeks: Nećeš dugo

luka bebić (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
10.02.2011.
u 13:50

– Navodno je u Sabor došao Milinović da miri Bebića, Šeksa i Jarnjaka. Do kada ćemo svi mi u RH biti taoci internih HDZ-ovih "fajtova"? – napisala je Marija Lugarić, zastupnica SDP-a

U Saboru se u posljednje vrijeme čulo svega i svačega, ali "nećeš ti još dugo tu sjediti" je novost. Pogotovo što je prijetnja upućena predsjedniku Sabora Luki Bebiću i što ju je uputio potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je kao i drugi HDZ-ov potpredsjednik Ivan Jarnjak smatrao da Bebić loše vodi sjednicu. Dvojica stranačkih kolega tako su prvi put, bez rukavica, javno pokazali da nisu na istim stranama te kako u HDZ-u vlada potpuna nervoza. 

Sve je počelo kada je za govornicu izišao HDSSB-ov Dinko Burić, "specijalist" za dizanje živaca HDZ-ovcima. I u žicu pogodio govorom da su nakon izbora pokušali "podmazati" jednoga saborskog zastupnika crnim novcem opljačkanim od vlastita naroda. Prema Buriću, zastupniku su se nudili jahta, milijun eura i rješavanje zaposlenja svih nezaposlenih članova obitelji, a u sve je navodno bio dobro upućen tadašnji glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak. Navodno je upravo ta Burićeva "optužba" natjerala Jarnjaka da Bebiću prigovori što Buriću nije umjesto ukora izrekao opomenu, a njega zaštitio pred zastupnicima. 

– Samo kad si ti u pitanju, onda treba, je li? A zašto mu Šeks nije udijelio ukor – odbrusio mu je Bebić aludirajući na prekjučerašnju sjednicu na kojoj je Burić predsjedavajućem Šeksu dao uputnicu za psihijatra te mu preporučio dr. Vojislava Stanimirovića.

U cijeli se sukob tada uključio i Šeks, počeli su se glasno prepucavati, ali Bebićevo "neće, dok ja ovdje sjedim, nitko umjesto mene voditi Sabor" jasno se čulo. Nakon toga Šeks je ljutito napustio sjednicu i na izlasku Bebiću poručio da neće još dugo sjediti u Saboru.

Vladimir Šeks po svome starom običaju nije bio raspoložen za komentiranje svađe s Bebićem te je u svom stilu posprdno zahvalio novinarima što ga informiraju o nečemu što je navodno rekao.

– Vidjeli ste što se dogodilo. Ja sam vodio sjednicu Sabora u skladu sa svojim uvjerenjima, na temelju poslovnika, zalažući se za demokratičnost, toleranciju,  uzajamno nevrijeđanje, neetiketiranje, neoptuživanje i neglumljenje USKOK-a ni sudaca, zalažući se da se Sabor odvija u skladu s poslovnikom – objasnio je svađu Bebić. Dodao je i da nije čuo Šeksovu prijetnju da "neće tu još dugo sjediti".

– Čuo sam samo da je rekao kako on nije za mene Šeks – kaže Bebić koji, zanimljivo, danas nije bio ni na sjednici Kluba zastupnika na kojoj su se HDZ-ovci "ribali" jer jučer nisu imali kvorum u Saboru, zbog čega nije u dnevni red uvršten Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Pa je to učinjeno danas.

>>Biskup Škvorčević: Zar je hrvatski čovjek zaslužio ovakav Sabor?

Zastupnik HDSSB-a Dinko Burić, osim što je posvađao trojicu HDZ-ovaca, za govornicom je rekao da su u Remetincu organizirali festival pjesama remetinečke popevke.

– Inačica je HTZ-a. Kandidata je iz dana u dan sve više, a žiri je DORH. U finalu je pobijedila klapa zvana 4H, HAC, HŽ, HPB i HEP s pjesmom "U ćeliji ovoj ja nisam bez nade, uskoro će sa mnom bit' netko iz Vlade", koja je vrlo brzo postala hit u svim zatvorskim ćelijama – zadirkivao je Burić.

Nakon svađe u Saboru članovi predsjedništva HDZ-a sastali su se u Banskim dvorima, a Andrija Hebrang kratko je izjavio novinarima:

– Idem na mirovnu konferenciju. 

Šeks je dobacio:

– Ne moram se ja ni s kime miriti.

Pa su tako na drugu stranu Markova trga stigli uz Hebranga i Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker te ministri Branko Bačić, Darko Milinović i Božidar Kalmeta. No, nakon dva i pol sata trajanja sastanka, Milinović je kratko izjavio da nije bilo riječi o sukobu u Saboru, a i Hebrang se obratio novinarima i ispravio kako ipak nisu imali mirovinu konferenciju te da uopće nije bilo riječi o sukobu Šeks – Bebić.

– Umjesto mirovne konferencije točka dnevnog reda bio je Zakon o sukobu interesa. To je posljednji zakon koji moramo donijeti zbog zaključenja pregovora s EU, u tijeku je rasprava u Saboru, dobili smo dosta amandmana, odnosno protivljenja oporbe i zato smo se našli, da vidimo što ćemo napraviti, koje amandmane prihvatiti, jer zakon prema dinamici naših pregovora sutra mora biti donesen – rekao je Hebrang.

 A na pitanje je li ipak bilo riječi o sukobu Šeks – Bebić rekao je:

– Ne, jer još nemamo informacije, kada ih prikupimo, razgovarat ćemo o tome – izjavio je.

Komentara 448

PP
Pink Panter
17:37 10.02.2011.

Nadam se da nećete dugo. Ni jedan ni drugi.

LR
ljerka ribolina
16:15 10.02.2011.

bivša ministrica obrane nije imala fight sa Zokijem....dajte , dajte...najte,najte:-))))

OB
-obrisani-
20:54 10.02.2011.

I što je isto i različito???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije