Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGLASOVAN NOVI ZAKON O RADU, NEMA VEĆIH PROMJENA

Bebić načelno podržao sindikate, ali je ipak glasovao za novi Zakon o radu

sabor
Sanjin Strukić/24 sata
04.12.2009.
u 10:51

Predsjednik Sabora kazao je kako mu je neprihvatljivo da je od novih uposlenih u određenom razdoblju više od 85 posto zaposlenih na određeno vrijeme, a ipak je glasovao za zakon koji je odbacio sindikalne amandmane.

Hrvatski sabor prihvatio je novi Zakon o radu.

Za novi ZOR glasovalo je 79 zastupnika, protiv su bili Silvano Hrelja iz HSU-a i Daniel Srb iz HSP-a, dok su zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i nezavisni Dragutin Lesar napustili sabornicu nazvavši zakon "antiradničkim".

Prihvaćen je Vladin amandman po kojem poslodavac trudnici ne smije odrediti noćni rad osim ako to sama zatraži i ako se s time slaže ovlašteni liječnik.

Iako su prihvatili Vladin amandman o zabrani noćnog rada trudnicama, esdepeovci su takvo rješenje nazvali alibi-amandmanom.

- Amandman ne popravlja bitno Zakon o radu, nego samo daje priliku nekima koji su se ovdje pobunili, jer vam za donošenje ZOR-a treba 77 ruku - kazala je Milanka Opačić iz SDP-a.

Vlada je donijela ovaj amandman zbog mira u koaliciji. Podsjetimo, saborska većina u srijedu je odbila gotovo sve od devedesetak oporbenih amandmana, ali je glasovanje odgođeno za petak.

Klubovi SDSS-a i nacionalnih manjina zatražili su dodatne konzultacije s Vladom. Milorad Pupovac (SDSS) objasnio je kako bi trebalo razmotriti neke od amandmana. Posebno je izdvojio amandman SDP-a i nezavisnog Dragutina Lesara da se rad na određeno vrijeme, umjesto na tri, ograniči na jednu godinu.

U međuvremenu je, očito, SDSS odustao od toga amandmana.

Zakon je usklađen sa standardima EU, a njegovo donošenje trebalo bi stvoriti pretpostavke za zatvaranje 19. pregovaračkog poglavlja "Socijalna politika i zapošljavanje".

Ovim zakonom definirano je i najduže tjedno radno vrijeme od 40 sati, uz maksimalno osam sati prekovremenog rada. Godišnji odmor trajao bi najmanje četiri tjedna.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar upozorio je kako je Vlada zaboravila na dojilje kojima je dosad noćni rad također bio zabranjen.

- Podržavam i dalje zahtjeve sindikata, kao što sam obećao, pogotovo u pogledu skraćenja trajanja rada na određeno vrijeme. Zalažem se, i to sam mišljenje prenio i predsjednici Vlade i ministru, da se skrati to razdoblje. Po meni bi bilo optimalno da se potpisuje najviše na 2,5 godina i pet ugovora. I dalje ću se zalagati za to jer će ponovno za stol morati zasjesti i sindikati i poslodavci uz posredovanje Vlade. U tom razdoblju nastojat ću poduprijeti takve zahtjeve jer je meni potpuno neprihvatljivo da je od novih uposlenih u određenom razdoblju više od 85 posto zaposlenih na određeno vrijeme - kazao je predsjednik Sabora Luka Bebić otklonivši optužbe da nije održao obećanje dano sindikatima prije dva tjedna.

Podsjetimo, prije dva tjedna sindikalci su krenuli na Markov trg, ispred zgrade Sabora, prosvjedujući protiv novog Zakona o radu. Nakon što ih je zaustavila policija, njihovo izaslanstvo primio je Luka Bebić i obećao da će kao saborski zastupnik podržati njihove amandmane.

No, kad je krenula rasprava o ZOR-u, Bebić se nije oglasio, a prilikom glasovanja, priklonio se većini i podržao zakon iako je sindikalne amandmane Vlada odbacila.

Bebić objašnjava da je, kada se raspravljalo o Zakonu o radu, započeo raspravu, ali je nakon toga morao ići u Mađarsku.

- Ovo nije prekinuto, donesen je zakon jer ga moramo donijeti, ali nastavlja se razgovor između poslodavaca i sindikata - objasnio je Bebić.

- Mogao sam glasovati samo o cjelokupnom zakonu, a ne o pojedinim dijelovima i amandmanima i nigdje nisam rekao da ću biti protiv zakona, nego da ću se zalagati za pojedine odredbe da budu u skladu s interesima svih, a posebno sindikata - zaključio je.

Komentara 14

EB
El-Bojko
11:57 04.12.2009.

Sramota.. i velika LAŽ HDZeja!! Čudim se novinarima koji nisu malo prošli regulativu u EU.. rad na neodređeno u EU je u prosjeku samo od 3 mjeseca, i automatski ako poslodavac zadrži radnika taj cijeli period, znači da je prošao \"probni rok\", što ustvari i jest, i dobiva posao na neodređeno!!!!!!!!! Laž HDZeja, još jedna da usklađuju s EU, lažu... taj zakon je laž i prijevara!

GA
gala
12:44 04.12.2009.

poslodavci su se ionako žalili da sudci previše popuštaju radinicima i da većina tužbi završi njima u korist. znam da su mnogim radnicima ugrožena prava, ali mnogi koriste zakone da bi prikrili svoju lijenost.

SE
sejoman
11:33 04.12.2009.

zakon treba prilagoditi eu i to je najvaznije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije