Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica Bljeska

Bebić: Bili smo pobjednička vojska koja je branila i oslobađala svoje

bljesak (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
01.05.2011.
u 11:30

Sjaj Bljeska obasjao je čitavu Hrvatsku, poput Oluje i drugih osloboditeljskih akcija Hrvatske vojske i policije, kazao je Bebić

OKUČANI - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa u Spomen parku poginulim hrvatskim braniteljima u Okučanima je svečano obilježena 16. obljetnica vojno - redarstvene akcije Bljesak kojom je 1. i 2. svibnja 1995.godine  u samo 36 sati oslobođeno 500 četvornih kilometara okupiranog područja zapadne Slavonije i taj dio Hrvatske nakon četverogodišnje izolacije opet  je pripojen središnjoj Hrvatskoj i uspostavljen je hrvatski suverenitet.

Vijenac je u ime Sabora položio predsjednik Sabora Luka Bebić, u ime predsjednika RH i glavnog zapovjednika oružanih snaga Ive Josipovića načelnik Glavnog stožera OS general pukovnik Drago Lovrić. U ime premijerke Kosor i Hrvatske vlade vijenac je položio ministar branitelja Tomislav Ivić,  u ime Oružanih snaga general pukovnik  Slavko Barić, te Ravnatelj policije  Oliver Grbić u ime ravnateljstve policije. Vijence su položila i izaslanstva obitelji poginulih branitelja i Brodsko - posavske županije.

U akciji Bljesak sudjelovale su 32 postrojbe Oružanih snaga i policije, poginula su 42, a ranjena 162 učesnika akcije.

- Bljesak je bila i ostala briljantna bojno-redarstvena akcija, bez ikakve mrlje i ičega što bi je moglo dovesti u pitanje. Sjaj Bljeska obasjao je čitavu Hrvatsku, poput Oluje i drugih osloboditeljskih akcija Hrvatske vojske i policije, na to moramo i trebamo biti ponosni i stalno čuvati uspomenu na branitelje koji su dali svoje živote da danas živimo u miru u vlastitoj suverenoj državi - rekao je u Okučanima u povodu 16. obljetnice Bljeska Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Dodao je da su stečevine Bljeska, Oluje i drugih akcija značile konačno oslobođenje Hrvatske od višegodišnje agresije i omogućile da sadašnji i budući naraštaji imaju svoju državu.

- Ponavljam, ništa ne može baciti sjenu na Bljesak, koliko god se trudili neki želeći dovesti u pitanje sve ono što je postignuto i ostvareno pod vodstvom prvog hrvatskog Predsjednika dr.Franje Tuđmana. To su istinska povijesna dostignuća i nitko neće umanjiti značenje oslobođenja zemlje. Mi smo bili i ostali pobjednička vojska koja je branila svoj i nije osvajala ničiji tuđi teritorij, boreći se za svoju zemlju, narod i svoju budućnost. To će ostati vječno zapisano zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti i povijesti hrvatskog naroda - kazao je Luka Bebić.

- Bljesak je isplaniran odlukom državnog vrha u studenom 1994. počeo je 1.5 u 5.20 sati a do 13.20 sati istoga dana deblokirali smo auto cestu i veći dio okupiranog područja i izbili na Savu, te onemogućili eventualno nadiranje agresora preko Save. Akcija je posve dovršena sutradan i oko miljun stanovnika  Slavonije opet je imalo vezu sa središnjom Hrvatskom i glavnim gradom Zagrebom. Ponosni smo na blistavost akcije i s pijetetom se sjećamo svih poginulih kojima dugujemo zahvalnost  za hrvatski suverenitet na cjelokupnom državnom prostoru, kazao je general pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik kopnene vojske i ratni  zapovjednik 3. brigade koja je dala velik doprinos uspjehu akcije Bljesak.

Ključne riječi

Komentara 441

DJ
Djogani03
13:28 01.05.2011.

šarga-repice,,,, jbg, kada naučiš da Kosovo NIJE svrbija....možda ti i \"uđe\" u...tursku....\"tikvu\"....:P

DJ
Djogani03
13:31 01.05.2011.

srbadijo, znate onu: \"A, sad adio......\"????.......\"Duvajte ga\" u Pašaluku....

Avatar Daniel ZG
Daniel ZG
13:21 01.05.2011.

Blistava je to pobjeda hrvatske vojske. I to samo jedna u nizu u Domovinskom ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije