Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski mediji

BBC-ova udarna vijest: Ivo Sanader osuđen zbog mita

Sanader BBC
Screenshot BBC
20.11.2012.
u 11:29

Svi veliki svjetski mediji i agencije odmah su prenijeli vijest o presudi bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu na 10 godina zatvora.

Svi veliki svjetski mediji i agencije odmah su prenijeli vijest o presudi bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu na 10 godina zatvora.

Britanski BBC na svojem je portalu stavio "breaking news", a u naslovu piše da je bivši hrvatski premijer osuđen zbog primanja mita. "Sud u Hrvatskoj osudio je bivšeg premijera Ivu Sanadera na 10 godina zatvora za primanje mita u slučaju koji je bio pod budnim okom EU", piše u uvodu BBC-ove vijesti.

Dodaju da je Sanader bio premijer od 2003. do 2009. godine. "Osuđen je za primanje milijuna dolara mita od mađarske energetske tvrtke i austrijske banke", piše BBC te dodaje kako je Sanader nijekao optužbe. "Hrvatska, koja se nada da će u EU ući u srpnju sljedeće godine, pod pritiskom je da se bori protiv raširene korupcije", zaključuje BBC u članku o presudi Sanaderu.

Reuters ističe da je Sanader tvrdio da je suđenje politički motivirano

I agencija Reuters odmah po izricanju presude objavila je vijest o zatvorskoj kazni Sanaderu. "Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je na 10 godina zatvora zbog uzimanja mita od dvije strane kompanije. Time je postao najviši državni dužnosnik osuđen za korupciju u budućoj članici EU", piše Reuters.

Agencija u svojoj vijesti piše da je Sanader nijekao optužbe te je tvrdio da je suđenje politički motivirano. I Reuters ističe naš ulazak u EU sljedeće godine i činjenicu da nas Unija prati na području borbe protiv kriminala.

Agencija Associated Press u svojoj vijesti napisala je da je Sanader osuđen za korupciju te je osuđen na 10 godina zatvora. "59-godišnjak, koji je bio premijer od 2004. do 2009. godine, najviši je dužnosnik osuđen za korupciju u Hrvatskoj koja je obećala da će iskorijeniti takvu praksu do ulaska u EU 2013. godine", piše AP.

Austrijskom Kleine Zeitungu Sanader udarna vijest

Svi važniji austrijski mediji prenijeli su u utorak vijest o presudi bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanderu za ratno profiterstvo i primanja mita od austrijske Hypo Alpe Adria banke te u slučaju INA – MOL. Svima im je zajedničko to što svoja prva izvješća temelje na priopćenju austrijske novinske agencije APA.

APA je pod naslovom "Visoka kazna za bivšeg hrvatskog premijera Sanadera" izvijestila da je po prvoj točki optužnice Sanader dobio tri godine i šest mjeseci zatvora, a po drugoj sedam i pol godina. "Optuženi Ivo Sanader je kriv!", prenijela je APA riječi predsjedavajućeg sudskog vijeća Ive Turudića, napominjući kako uz objedinjenu kaznu od ukupno 10 godina zatvora, Sanader mora u roku 15 dana u državni proračun vratiti  protupravno stečenu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna (477.516,91 euro).

Austrijski državni radio i televizija ORF je na svom internetskom portalu te u svojim udarnim vijestima izvijestila o "Deset godina zatvora za bivšeg hrvatskog premijera Sanadera". Ugledni bečki dnevni list "Die Presse" ističe da je "Bivši premijer Hrvatske Sanader dobio deset godina". Dnevnik Kurier pod naslovom " Deset godina zatvora za Sanadera", također prenosi APA-inu vijest o presudi bivšem hrvatskom premijeru.

"Deset godina zatvora za bivšeg premijera Hrvatske Sanadera"

Austrijski dnevnik Der Standard u svom online izdanju piše "Bivši hrvatski šef vlade osuen zbog korupcije". "Salzburger Nachrichten" i dnevni list pokrajine Tirol, gdje je Sanader živio i studirao "Tiroler Tageszeitung" također prenose APA-inu vijest pod naslovom "Deset godina zatvora za bivšeg premijera Hrvatske Sanadera".

Interes javnosti u Austriji za presudu bivšem hrvatskom premijeru je sigurno veći nego u drugim europskim zemljama, obzirom na umiješanost austrijske banke Hypo Alpe Adria Grupe u Sanaderov korupcijski proces.

Austrijski Kleine Zeitung kao udarnu vijest donosi presudu Ivi Sanaderu. Ističu da je Sanader za Hypo dobio četiri godine i šest mjeseci, a za Inu – MOL sedam godina i šest mjeseci te kao je sve to objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

 

Ključne riječi

Komentara 7

SE
sestrićna
12:03 20.11.2012.

osudili su ga da bi se dodvorili eu..sljedeći put ovako veliku ribu će osuditi za 100 god..a velikih riba(političkih)u hrvatskoj za suđenje ima jako puno...

FI
fing
12:34 20.11.2012.

U Kini bi za ovakvo nešto dobio smrtnu kaznu za veleizdaju države.

CH
Charlemagne26
11:36 20.11.2012.

Svi veliki svjetski mediji. Primjer - Austrijski Kleine Zeitung. Ovo je stvarno za valjanje po podu od smijanja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije