Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar uprave

Bauk: Izjednačit ćemo birački popis sa stvarnim stanjem

arsen bauk
Patrik Macek/Pixsell
09.05.2012.
u 20:48

Dio birača će se izbrisati iz biračkih popisa u Hrvatskoj i staviti na birački popis u dijaspori, kaže ministar Bauk

– U ponedjeljak ćemo u Vrgorcu predstaviti Zakon o prebivalištu koji će biti osnova da policija može iz evidencije prebivališta, a onda i biračkih popisa izbrisati one ljude za koje se utvrdi da ne žive na adresama na kojima su prijavljeni, pogotovo u onim krajevima gdje je zabilježeno da je više desetaka osoba prijavljeno na jednoj adresi. Na taj način će se birački popis izjednačiti sa stvarnim stanjem, a dio birača će se izbrisati iz biračkih popisa u Hrvatskoj i staviti na birački popis u dijaspori – rekao je večeras na tribini "Promjene u izbornom sustavu" u zadarskoj Gradskoj knjižnici ministar uprave Arsen Bauk.

Naglasio je da je prioritet urediti popis birača do sljedećih lokalnih izbora iako će se oni održati po postojećem ustroju,  dok se za parlamentarne izbore razmišlja o formiranju pet većih jedinica.

– Na taj bi se način izjednačile jedinice po broju birača te bi se riješile nelogičnosti oko granica izbornih jedinica – nastavio je Bauk i dodao da je sada najsporniji  problem lokalne samouprave, odnosno česti sukobi između načelnika i vijeća općina različitih političkih opcija. Najavio je da se u Ministarstvu uprave priprema Zakon o lokalnim izborima koji će ići u dva saborska čitanja i široku javnu raspravu, a govoreći o promjenama u izbornom sustavu za parlamentarne izbore, ministar je istaknuo problem u glasanju nacionalnih manjina.

– Želimo naći takvo rješenje da se na izborima za Sabor predstavnici manjina ne moraju izjašnjavati po nacionalnoj osnovi na biračkom mjestu jer držimo da to nije primjereno jednoj europskoj državi u 21. stoljeću. Sada su nacionalne manjine izdvojene na posebnom popisu, a mi ih želimo vratiti na opći birački popis – objasnio je Bauk i dodao da se po pitanju dijaspore neće mijenjati ništa.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Idler 3
Idler 3
21:28 09.05.2012.

Hoće li te \"manjine\" i dalje živjeti u drugoj državi, a ovdje dolaziti u koloni autobusa i odlučivati tko će i što i kako ?!

IM
immortella
21:35 09.05.2012.

ma klinac ćeš ti izjednačiti biračke popise sa stvarnim stanjem, kad vi sdp-ovci sami LAŽETE o tom stanju, tako vaša saborska zastupnica koja već 15 godina živi u prigradskoj općini na istoku rijeke, laže da stanuje u rijeci, samo kakoo bi gospodarila rijekom, s koje je otišla u sabor, a da je prijavila da živi u prigradskoj općini, nikad ne bi došla na listu za sabor. i sad ćete vi sređivati biračke popise. moš mislit.

Avatar Idler 3
Idler 3
23:30 09.05.2012.

23:02h linalena....hvala, al prvo nek ja to vidim svojim očima !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije