Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crna prognoza

Barroso pesimističniji i od Rohatinskog: BDP u RH pada 1,2%

'29.10.2010., Solaris, Sibenik - Odrzana 20. godisnja konferencija Zagrebacke burze. Svake godine u listopadu Zagrebacka burza organizira veliku medjunarodnu konferenciju kao sredisnje mjesto okupljan
Filip Brala/PIXSELL
11.05.2012.
u 14:28

Ministar Linić u četvrtak je, komentirajući prognozu Rohatinskog, izjavio da će Vlada demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto.

Europska komisija procijenila je da će BDP u Hrvatskoj ove godine pasti 1,2 posto, što je još veći pad od onoga koji predviđaju HNB i guverner Željko Rohatinski, a svakako puno veći pad od onoga što tvrde Vlada i ministar financija Slavko Linić.

Samo dan nakon što je Rohatinski iznio prognozu da će hrvatski BDP ove godine pasti za oko jedan posto te nakon što je ministar Linić ponovio Vladinu najavu da će BDP ove godine rasti 0,8 posto, Europska komisija u Bruxellesu predstavila je svoju tzv. proljetnu ekonomsku prognozu za svih 27 zemalja članica, kao i za Hrvatsku. Komisija dvaput godišnje objavljuje vrlo iscrpnu ekonomsku prognozu, a ova najnovija još je pesimističnija za Hrvatsku od one prošle, objavljene u jesen 2011. godine. U prijašnjoj prognozi  Komisija je najavila da će BDP u Hrvatskoj u 2012. narasti 0,8 posto, a u današnjoj prognozi, dakle, najavljuju da će pasti 1,2 posto, što je prilično velika promjena koja znači da Hrvatska ostaje u recesiji u kojoj se nalazi od 2008. godine. Samo Slovenija i Španjolska doživjele su veću korekciju između ove dvije Komisijine prognoze.

Dok korekcija Hrvatske iznosi dva postotna poena, Španjolska je između dvije prognoze pala 2,5, a Slovenija 2,4 posto. – Mjesečni pokazatelji daju naslutiti da hrvatska ekonomija dodatno slabi u prvom tromjesečju 2012. – piše u dokumentu Europske komisije. Prema podacima iz tog dokumenta, hrvatski je BDP prošle godine stagnirao (0,0 posto). Ministar Linić u četvrtak je, komentirajući prognozu Rohatinskog, izjavio da će Vlada demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto.

Komentara 92

JV
j.vojvoda
16:24 11.05.2012.

Hrvatskoj netrebaju 2 predsjednika, predsjednicki i vladini savjetnici, tisuce udruga, stotine opcina, tisuce politicara, bezbroj stranih predstavnistva i jos mnogo cega kojeg cak bogate zemlje nemogu, ili nece imati.

LA
larala
16:46 11.05.2012.

\"Europska komisija predviđa nam pad BDP-a za 1,2% u 2012.\" i ovo je premali pad obzirom na stanje u kojem se država nalazi i pravca u kojem ide....neminovan pad je min. 2% iako ce prije biti puno veci.....a, to jako dobro zna i linic samo treba ljudima mazati oci, tako je pricao da se proracun puni bolje od predviđenog a, onda u roku 3 mj ...tri puta dodatno zadužio zemlju

OB
-obrisani-
15:51 11.05.2012.

mi se tjesimo da ima i daleko gorih od nas hihihihihhihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije