Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit EU

Barroso i Faymann u Beču pozvali članice EU na suglasje

Barroso i Faymann
Snježana Herek/VLM
31.01.2013.
u 18:01

– EU proračun je proračun investicija – rekao je Barosso na novinskoj konferenciji u austrijskom saveznom kancelarstvu, istaknuvši kako je za rast "nužan i rastući EU proračun“.

BEČ – Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i austrijski savezni kancelar Werner Faymann pozvali su u četvrtak nakon zajedničkog sastanka u Beču čelnike država i vlada zemalja članica Europske unije na postizanje suglasja sljedeći tjedan na summitu o dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

– EU proračun je proračun investicija – rekao je Barosso na novinskoj konferenciji u austrijskom saveznom kancelarstvu, istaknuvši kako je "za rast nužan i rastući EU proračun“. Dodao je kako zajedništvom na europskoj razini sredstva dobivaju na dodatnoj vrijednosti. Napomenuo je kako suglasje koje bi se trebalo postići na summitu mora biti prihvatljivo i za Europski parlament. Barroso je rekao kako je „razočaran“ raspravama koje se vode o financijskim okvirima, kritizirajući neke članice EU-a , koje su u raspravu ušle i započele je isključivo govoreći o ograničenjima.

Uputio je kritiku i šefovima vlada država koji se, kako je rekao, prave jaki kad je riječ o rastu gospodarstva i zapošljavanja, a koji im više nisu bili toliko važni kad je počela rasprava o proračunu EU. Faymann je apelirao posebice na Veliku Britaniju da razmisli o svom prijedlogu po kome bi sve zemlje članice EU-a koje dobivaju rabat iz europskog proračuna (Austrija, Velika Britanija, Njemačka, Švedska, Nizozemska) trebale odustati od njega radi toga da se ta financijska sredstva ulože u zapošljavanje mladih. Austrijski kancelar je istakao kako Austrija želi svoj rabat i dalje zadržati, ustvrdivši kako predloženo dobrovoljno odricanje od rabata za austrijske porezne obveznike „nije dobra zamisao“.

Komentara 1

BA
babo007
18:40 31.01.2013.

Laž: "EU proračun je proračun investicija – rekao je Barosso na novinskoj konferenciji u austrijskom saveznom kancelarstvu, istaknuvši kako je za rast "nužan i rastući EU proračun“. Istina: "EU proračun je proračun za reprogramiranje dugova – rekao je Barosso nana novinskoj konferenciji u austrijskom saveznom kancelarstvu, istaknuvši kako je za rast "nužan i rastući EU proračun“.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije