Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska komisija:

Barroso će s Nikolićem razgovarati o genocidu u Srebrenici

'European Commission President Jose Manuel Barroso gives a joint press conference after meeting with the college at the EU headquarters in Brussels on April 25, 2012. AFP PHOTO/JOHN THYS'
AFP/Pixsell
04.06.2012.
u 13:50

Europska unija ima jasan stav i odlučno odbacuje sve pokušaje prekrajanja povijesti – rekla je Barrosova glasnogovornica Hansen

Nikolićevo poricanje genocida u Srebrenici za lidere Europske unije je neprihvatjivo, ali u Bruxellesu ne razmišljaju o tome da mu otkažu dobrodošlicu. Na pitanje Večernjeg lista je li im ugodno u Bruxellesu primati predsjednika koji otvoreno negira genocid, Barrosova glasnogovornica na glavnom je dnevnom brifingu Komisije odgovorila:

- EU snažno odbacuje namjere prepravljanja povijesti. Masakr u Srebrenici jest genocid, što su potvrdili međunarodni sudovi ICJ i ICTY. Zločini u Srebrenici bili su također i zločini protiv čovječnosti. To nikad ne smijemo zaboraviti i nikad ne dopustiti da se ponovi. Ta pozicija će biti jasno izrečena kad god treba. Točno je da Barroso ima sastanak s predsjednikom Nikolićem 14. lipnja. Niz pitanja, uključujući pomirbu u regiji, bit će na dnevnom redu tog sastanka - rekla je glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hansen.

Izvori među europskim diplomatima rekli su nam da očekuju "teške razgovore" s Nikolićem na tri predviđena sastanka (s Barrosom, s Hermanom van Rompuyem i s Catherine Ashton). Lideri EU tražit će od Nikolića da se i riječju i djelom ponaša u skladu s povijesnim činjenicama i u duhu pomirbe. Još nije sigurno hoće li itko uime EU nazočiti Nikolićevoj inauguraciji u Beogradu 11. lipnja, dodala je Barrosova glasnogovornica. Neslužbeno se govori da bi ondje mogao ići povjerenik za proširenje Štefan Fuele, ali to tek treba biti potvrđeno.

Komentara 60

Avatar dsonjic
dsonjic
14:02 04.06.2012.

Srebrenica, Srebrenica. A što je s hrvatskim žrtvama iz Antina. One ne vrijede ? I onda se čudite.

Avatar dsonjic
dsonjic
14:06 04.06.2012.

E da je Barrosu pronaći još neke bezazlenije žrtve ...

Avatar mjurisi2
mjurisi2
15:59 04.06.2012.

Ovo je sad novi moment izgleda da će njih dvojica odlučiti jeli bilo ili nije bilo ovo nema nigdje na svijetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije