Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fimi media

Barišić traži da mu kao bivšem dužnosniku država daje naknadu

barišić, jurak (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
03.12.2010.
u 23:02

Budući da još nije osuđen, ne može se odmah ni donijeti konačna odluka o obustavi dužnosničke naknade

Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, ujedno bivši šef Carine i državni tajnik u Ministarstvu financija, navodno je ovih dana predao zahtjev za naknadu koju može primati kao bivši državni dužnosnik i taj se zahtjev obrađuje.

Njegov status je, naime, kako nam kažu neki izvori, malo kompliciraniji jer uz to što je bio državni dužnosnik, svojedobno je aktivirao pa zamrznuo zastupnički status u Saboru, a također, bez obzira na boravak u zatvoru, još nije osuđen. Zbog toga se nagađalo da možda prima i saborsku plaću, no to nam je u Saboru opovrgnuto, jer svatko tko ima zamrznut status, plaću ne prima.

Odluka o obustavi

Također se to odnosi i na plaću u Carini, jer on se ne tretira kao njihov zaposlenik, rekli su nam u toj instituciji, nego kao državni dužnosnik, a s koje je funkcije razriješen i na temelju čega može sada samo primati naknadu. Za državne dužnosnike koji su smijenjeni zbog isteka mandata ili razrješenja dužnosti, Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika jasan je u pitanju naknade.

Zakon kaže da oni koji su razriješeni dužnosti nemaju pravo na naknadu koja je predviđena zakonom za one koji su smijenjeni, a koja je inače u prvih šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti jednaka visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, dok je sljedećih šest mjeseci ta naknada u visini 50 posto plaće. No, kako Barišić još nije osuđen, ne može se ni donijeti konačna odluka o obustavi naknade.

Ministar uprave Davorin Mlakar nije nam znao komentirati prima li Barišić naknadu ili ne, odnosno kako se na njega odnosi Zakon, te nas je uputio na Ministarstvo financija.

Tereti Sanadera

Kako doznajemo, moguće je da naknadu primi, ali konačna odluka o tome još nije donesena, jer je njegov zahtjev u obradi.

Mladen Barišić razriješen je dužnosti državnog tajnika i ravnatelja Carinske uprave u Ministarstvu financija potkraj rujna, nakon što je završio u zatvoru. No isto tako je iz zatvora pušten nakon što je priznao USKOK-u velik dio činjenica iz afere Fimi media i o kretanju novca iz blagajne HDZ-a te se sada brani sa slobode. Tako je priznao kako je više od 30 milijuna kuna izvučeno iz državnih tvrtki preko Fimi medije završilo kod Ive Sanadera koji je potom odlučivao kako će se taj novac rasporediti.

Sanadera je teretio da je od početka znao način poslovanja Fimi medije s državnim poduzećima. Jer je i sam predložio Sanaderu da upravo tvrtku Nevenke Jurak koriste za te poslove. Nakon toga krenulo je i torbarenje, kako je u iskazu rekao Barišić, odnosno priznao je da se Sanaderu novac nosio u kovčezima te se dogovaralo o svoti. Gdje je novac završio, USKOK tek treba utvrditi.

Komentara 43

GO
gOOgLer
08:36 04.12.2010.

Trebalo bi Barišiću pored naknade dodijeliti i zlatnu kunu za managera godine, te orden hrvatskog pletera za hrabrost u izvlačenju novaca iz džepova poreznih obveznika. :-))

TR
trckaralo
08:38 04.12.2010.

\"Imamo Rvaacku! Imamo Rvaacku!!\" arlaukao je prije deset-petnaest godina neki slinavi starčić na Trgu Republike. Sad mi je jasno što je mislio. ON i njegovi pajdaši iz HDZja - dotepenci s kamenjara, imaju Rvaacku, a mi ostali smo Hrvatsku izgubili. Izgleda zauvijek.

SV
svnedjelja
09:17 04.12.2010.

se po zokonu hehehehehehe-sad platite heheheheehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije