Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neukusne građevine

Barbara Bešenić može legalizirati “dvorac” kraj Novog Marofa

'03.05.2011., Opcina Ljubescica - Dvorac koji Barbara Besenic, bivsa HDZ-ova saborska zastupnica i vlasnica tvrtke BBS za preradu plasticnog otpada, trenutacno u stecaju, gradi kao privatnu rezidencij
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/3
21.05.2012.
u 12:00

Bešenić je 17. veljače već podnijela zahtjev za legalizaciju pompoznog zdanja, no on je odbačen jer nije imao svu potrebnu dokumentaciju. Ipak, potpun zahtjev još stigne podnijeti

Barbara Bešenić, bivša HDZ-ova saborska zastupnica i vlasnica tvrtke BBS za preradu plastičnog otpada, koja je trenutačno u stečaju, može, ako podnese zahtjev, legalizirati kuću za odmor okruženu golemim zidinama, koje podsjećaju na one dubrovačke. Štoviše, takav je zahtjev već bio podnesen, ali je zbog nepotpune dokumentacije odbijen. Potvrdili su nam to i u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije.

Podsjetimo, Barbara Bešenić došla je u središte medijske pozornosti prije nešto više od godinu dana, kad je uhićena, s još četvoricom, zbog sumnje u izvlačenje otprilike 103 milijuna kuna tijekom četiri godine iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti na temelju krivotvorene dokumentacije.

Bez ijedne dozvole

No, ništa slabije u javnosti nije odjeknula ni vijest kako Barbara Bešenić u šumskom predjelu Kalničke Kapele, iznad mjesta Ljubešćica u blizini Novog Marofa, gradi pompozno zdanje, koje podsjeća na dvorac, i to bez ijedne dozvole. Nakon što je cijeli slučaj dospio o medije, o čemu je Večernji list prvi pisao, građevinska inspekcija zatvorila je gradilište.

– Za tu je građevinu podnesen zahtjev za legalizaciju 17. veljače ove godine. No, utvrđeno je da zahtjev nije potpun. Podnositelj zahtjeva bio je pozvan da u roku od 30 dana dopuni zahtjev, a kako to nije bilo učinjeno, odbijen je 19. travnja. Na rješenje o odbijanju zahtjeva nije bila podnesena nikakva žalba – potvrdili su nam u varaždinskom odjelu. To ne znači da sporna građevina ne može biti legalizirana ako se zahtjev naknadno podnese.

– Zgrada nije na područjima na kojima se prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ne može legalizirati zgrada – kažu u Odjelu za graditeljstvo. Izgled zgrade, odnosno arhitektonsko oblikovanje nije predmet razmatranja tijekom izdavanja dozvola.

– To je apsolutna tragedija! Žalosno je da se nije slušala struka, mišljenje arhitekata i urbanista, iako smo javno iznijeli primjedbe i prijedloge. Protiv toga smo da se legaliziraju građevine bez obzira na izgled ili zonu u kojoj su sagrađene, a da se pritom ne traži mišljenje struke. Sporna građevina u Kalničkoj Kapeli najbolji je dokaz tome. Taj se “dvorac” nikako ne uklapa u okoliš, potpuno nagrđuje zelenilo koje ga okružuje – rekla nam je Mirna Amadori, predsjednica Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin. Jednako razmišlja i Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata.

– Naravno da nas, arhitekte, i te kako pogađa ekstremna ružnoća divlje i neplanske gradnje. Štoviše, to je ružnoća koja dolazi iznutra i pokazuje svu nemoralnost čina skrnavljenja prostora. Međutim, bolno smo svjesni da u ovom trenutku naglasak moramo staviti na egzaktne i izmjerljive parametre kao što su sigurnost i osnovna funkcionalnost. Također, u svim našim prijedlozima upućujemo i na nužnost urbane sanacije pri legalizaciji, a ona podrazumijeva i stvaranje zelenih pojasa koji bi, barem donekle, umanjili užasavajući vizualni učinak nakupina ovakve gradnje. Arhitekti bi pri postupku legalizacije također morali imati mandat da predlože arhitektonska poboljšanja nelegalne gradnje, čime bi se mogao u nekoj mjeri popraviti poražavajući dojam.

Ispod standarda

Arhitekt Hrabak i prije je za Večernji list komentirao “dvorac” Barbare Bešenić.

– Oponašanje povijesnih formi daleko je ispod standarda koje bismo očekivali od hrvatske arhitekture. Veću važnost trebao bi imati sustav mjera kontrole, kojima bi se dozvolama i inspekcijama onemogućili zahvati koji obezvrjeđuju urbani i prirodni krajolik – istaknuo je H. Hrabak.

Pokušali smo doći i do Barbare Bešenić, ali nitko se nije javljao na nekoliko telefonskih poziva.

Komentara 16

AA
aabbcc
12:55 21.05.2012.

. Ma kakav Dubrovnik, nema tu mora. Ovo je tipicna turska tvrdjava, projekat prekopiran iz Bosne a ima ih tamu puno i ovaj prirodni ambijent se uklapa u isto....

KR
kreont
12:58 21.05.2012.

Neki mogu sve, a neki ništa. Dok gospođa \"izmišlja\" dvorce ja ne mogu kupiti ni 2 sobni stan.

GE
gentlmanst
12:47 21.05.2012.

bivša HDZ-ova saborska zastupnica gradi bez dozvola? Ne mogu vjerovati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije