Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijen veleposlanik

Barack Obama najavio osvetu: Pravda će biti zadovoljena

benghazi,konzulat (1)
AFP/PIXSELL
12.09.2012.
u 11:44

Napadači na američki konzulat prosvjeduju zbog filma „Innocence of Muslims“ kalifornijskog redatelja Sama Bacilea

Ubijen je američki veleposlanik, Chris Stevens (52), s još trojicom američkih dužnosnika, među kojima su dvojica marinaca, u napadu na konzulat SAD-a u Benghaziju u Libiji, iznosi ministarstvo unutarnjih poslova Libije. Čula se eksplozija, nakon koje se uzdigao veliki dim i usljedila je pucnjava, iznose svjedoci događaja u Benghaziju. Pucnjava je trajala 45 minuta. Navodno je veleposlanik Stevens umro ugušen plinom koji se razvio nakon eksplozije. Uz četvero poginulih u napadu je ranjeno i 14 osoba.

Napadači na američki konzulat prosvjeduju zbog filma „Innocence of Muslims“ kalifornijskog redatelja Sama Bacilea (56) koji je koštao pet milijuna dolara, a financirali su ga Židovi. U filmu, koji muslimani smatraju bogohulnim, iznosi se kako je priča o Muhamedu lažna. Prosvjedi protiv filma proširili su se islamskim svijetom.

>> Zbog filma o Muhamedu Egipćani napali veleposlanstvo SAD-a

Smrt američkog veleposlanika potvrdio je zamijenik libijskog premijera Mustafa Abu Shagur, koji je napad na američki konzulat nazvao “kukavičkim činom”. U međuvremenu su na twitteru objavljene i slike ubijenog američkog veleposlanika. Prosvjednici su napali konzulat u Benghaziju nakon što su već u Egiptu napadnuta američka diplomatska predstavništva zbog “bogohulnog” filma. Redatelj filma Sam Bacile je, navodno, poslije nereda u Kairu izjavio kako je “islam kao rak”.

Među napadačima na američki konzulat u Benghaziju bili su i pripadnici islamske milicije Ansar Al-Sharia i znali su kako se u zgradi nalazi veleposlanik Chris Stevens, koji je došao u taj libijski grad iz Tripolija kako bi spoznao raspoloženje u njemu, a pratili su ga ljudi američke sigurnosti. Napadači su prije ulaska u zgradu pucali u zrak, kazao je libijski zamijenik premijera Al-Charef, a glasnogovornik komisije za sigurnost Abdelmonoem al-Horr kazao je kako su na konzulat ispaljene rakete RPG. Zgrada konzulata je sada potpuno evakuirana, a napadači su iz nje odnijeli sve od stolova do stolica i kućanskih strojeva.

>> Naoružani prosvjednici napali urede libijske izborne komisije

Komentara 351

DZ
dzukaficuka
15:21 12.09.2012.

Bravo kraljzvonimire sad ce Ameri pitati Talibane jel smiju snimati Filmove.Ovaj je poginijo za glupost Presijednika Obame i to je to oni trebaju jednog Gadafija u Libiji 100% i ove ostale Islamske zemlje

MA
malitrn
15:21 12.09.2012.

Bravo ! Čestitam braći na hrabrosti i požrtvovanju !

KR
kraljzvonimir
15:16 12.09.2012.

Počivali u miru poginuli duznosnici SAD-a...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije