Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propao natječaj

Banke ne žele dati kredit od 1,6 milijardi kuna za nabavu 44 vlaka

'17.05.2011., Zagreb, - Tvrtka Koncar, Elektricna vozila predstavila je danas niskopodni elektromotorni vlak.Vlak je namijenjen regionalnom zeljeznickom putnickom prometu za brzine do 160 kilometara.P
Igor Kralj/Pixsell
07.10.2013.
u 08:30

Razlog nezainteresiranosti banaka za kreditiranje nabave novih vlakova unatoč državnom jamstvu jest loša gospodarska situacija u zemlji.

Nabava 44 nova vlaka za HŽ Putnički prijevoz, vrijedna 1,6 milijardi kuna, iako se iz Vlade najavljuje kao dio velikog investicijskog ciklusa u željeznicu, ne ide nimalo glatko jer još uvijek nije osiguran novac za taj projekt. HŽ Putnički prijevoz još je u travnju ove godine raspisao javni natječaj za kredit kojim bi se financirala nabava novih vlakova, no na taj natječaj nije se javila ni jedna financijska institucija.

Poremećeni planovi

To je zadalo velike probleme i toj tvrtki i resornom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture jer im je poremetilo planove za sklapanje ugovora s proizvođačima željenih vlakova – Končarem i TŽV Gredeljem, koji su dobili taj posao na javnom natječaju koji je bio raspisan prije natječaja za kredit.

Stoga je HŽ Putnički prijevoz krenuo u izravne pregovore s jednom svjetskom bankom oko tog kredita, a koji se ovih dana intenzivno vode. No uvjeti tog kreditiranja neće, kako doznajemo, biti baš povoljni.

Razlog nezainteresiranosti banaka za kreditiranje nabave novih vlakova unatoč državnom jamstvu jest loša gospodarska situacija u zemlji, loš hrvatski kreditni rejting i teško stanje u tvrtki koja bi podigla taj kredit.

Koliko je zaduživanje postalo skupo za državne tvrtke, pokazuje i primjer Hrvatskih cesta koje su prije nekoliko dana podigle kredit od 560 milijuna kuna uz vrlo nepovoljnu kamatu od 6,28 posto.

U HŽ PP-u ne kažu da su u završnim pregovorima ni za nabavu novih vlakova niti za ugovaranje financiranja te nabavke.

– Budući da su pregovori u tijeku ne možemo govoriti o detaljima uvjeta kreditiranja. Zatvaranje financijskog dijela ugovora očekuje se krajem listopada, a potom potpisivanje ugovora za nabavu novih vlakova – kažu u HŽ PP. Prema zadnjim najavama, ugovor o nabavi vlakova trebao bi se sklopiti sredinom studenog, ali, naravno, ovisi o tome hoće li se uspješno okončati pregovori oko kreditiranja.

Žele nabaviti 148 vlakova

HŽ PP tvrtka planira nabaviti 32 elektromotorna vlaka – 16 za prigradski i 16 za regionalni prijevoz te 12 dizel-vlakova za regionalni prijevoz. Končar i Gredelj još su 2009. godine dobili posao izrade triju prototipova gradskih, prigradskih i regionalnih vlakova za HŽ, vrijedan 114 milijuna kuna.

A te su tvrtke pobijedile i na ovogodišnjem natječaju za isporuku 44 vlaka. HŽ PP do 2020. godine planira nabaviti ukupno čak 148 novih motornih vlakova.

>>Vagoni za HŽ Cargo mogli bi se raditi u Gredelju i Đuri Đakoviću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije