Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOPORABA POVJERENJA

Bankaricu terete da je neosnovno odobrila nenamjenske kredite

Euri
Dusko Jaramaz/PIXSELL
18.01.2023.
u 08:45

Prema optužnici  klijenti su otplaćivali prve rate kredita, a potom su prestali s daljnjim plaćanjem pa su oštetili banku za nepodmirenu glavnicu u ukupnom iznosu od  77.902 eura u najmanje tri isplaćena takva kredita.

Žena (37), inače zaposlenica jedne splitske  banke, optužena je za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a optužnicu je protiv nje podigao ŽDO Split, ne navodeći ni njezin identitet ni ime banke. Prema optužnici tereti ju se da je od 16. svibnja 2019. do 31. srpnja 2019., radila u poslovnici jedne banke u Splitu gdje je bila ovlaštena  za pripreme i realizaciju izdavanja gotovinskih kredita fizičkim osobama. Taj je posao, tvrdi tužiteljstvo, iskoristila da sebi i drugim za sada nepoznatim osobama pribavi znatnu protupravnu materijalnu koristi. Tereti ju se da je neosnovano odobrila nenamjenske kredite građanima. Radilo se o iznosu od 225.000 kuna  s godišnjom kamatnom stopom od 6,75 posto i rokom otplate od 120 jednakih mjesečnih anuiteta za najmanje tri klijenta. 

Prema optužnici, postupila je suprotno ovlastima iz ugovora o radu i odredbama procedure odobravanja gotovinskih kredita za građane jer je prihvatila njihove zahtjeve za kredit i potom pripremila ugovore o kreditu. Učinila je to iako je znala da su oni novi klijenti banke, bez stalnih mjesečnih primanja u zadnjih šest mjeseci koji uopće nisu podnijeli zahtjev ili uz zahtjev za kredit nisu dostavili potrebnu dokumentaciju (izvješće o primicima i porezu na dohodak, obrazac o isplati plaća, ugovor o radu, valjane obračunske platne liste). Tereti ju se da je takve zahtjeve istoga dana pripremila za realizaciju neistinito prikazujući voditeljici poslovnice kako su klijenti ispunili uvjete banke za odobravanje kredita pa je, na temelju povjerenja u okrivljenicu, odobrena isplata kredita.  Nakon što je cijela procedura provedena, 37-godišnjakinja se tereti da je isplatila kredite i to tako da je dio novca isplatila klijentima, a dio je zadržala za sebe i druge nepoznate osobe. Nije utvrđeno o kolikoj se točno sumi radi. Prema optužnici  klijenti su otplaćivali prve rate kredita, a potom su prestali s daljnjim plaćanjem pa su oštetili banku za nepodmirenu glavnicu u ukupnom iznosu od  77.902 eura u najmanje tri isplaćena takva kredita.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije