Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crni baloni

Bank Watch i Zelena akcija prosvjedovali protiv skupa EBRD-a

zelena
Sanjin Strukić/Pixsell
14.05.2010.
u 13:44

Akitivsti su upozorili kako EBRD, čija se glavna skupština održava u Zagrebu, ima obilje štetnih projekata kojima potiče uporabu "prljavih" fosilnih energenata.

Simobličnim ispuštanjem 50 crnih balona s natpisom CO2 aktivisti Međunarodne mreže Bank Watch i Zelene akcije održali su na Trgu maršala Tita prosvjedni performans kako bi upozorili građane na štetne investicije Europske banke za obnovu i razvoj koje potiču iskorištavanje ugljena kao energanta.

Akitivsti su upozorili kako EBRD, čija se glavna skupština održava u Zagrebu, ima obilje štetnih projekata kojima potiče uporabu "prljavih" fosilnih energenata, primjerice u Rusiji, Kazakhstanu, Rumunjskoj, ali i nama vrlo blizu, susjednoj Sloveniji.

Zelena akcija traži od Europske banke da potakne hrvatsku Vladu na odustajanje od promocije gradnje termoelektrana na ugljen koje teba nadomjestiit obnovljivim izvorima energije.

Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije, također je istaknuo kako bi EBRD trebala hrvatskim političarima objasniti da termoelektrane i nuklearke koje Vlada sada ima u energetskloj strategiji nisu gospodarski i po okoliš prihvatljive.

U prosvednom performansku sudjelovalo je dvadestak volontera iz gotovo jednako toliko europskih zemalja, a nakon što su ga okončali, financijskim stručnjacima okupljenim na godišnjoj skupštini, na ulazu u muzej Mimara podijelili su crne balone u znak prosvjeda.

Komentara 7

FR
frecin
14:02 14.05.2010.

\"dosli su na besplatni-izlet u Zagreb\"..takovih krivinasá-djabalebarosá ima po cilon svitu...

TO
toxictwin
15:20 14.05.2010.

A likova koji prosvjeduju, prestrašno. Čopor besposlenih čupavaca i par baba. Operite se prije nego izađete među ljude!

MA
Macaktom
15:26 14.05.2010.

Opet kvazizeleni imaju dernek . Protiv svega a bez ikakvih riješenja a rješenja koja imaju rezultiraju još većom ekološkom štetom. A o ekologiji tehnologiji ,poljoprivredi ,šumarstvu ,ekonomiji nemaju nikakvog pojma , ali poanta da su protiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije