Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 7 god. bijega

Banjolučanin uhićen zbog dvije pljačke banke u Šibeniku

splitska banka središće (1)
Borna Filić/PIXSELL
29.05.2012.
u 09:01

Bojan Dragičević (31) \'\'pao\'\' je pokraj Laktaša u BiH. Pljačku je isplanirao u dogovoru s braćom Svitlici koja su mu cijelo vrijeme pomagala, a navodno su banku opljačkali plastičnim pištoljima

Nakon sedam godina bijega, hrvatski državljanin Bojan Dragičević (31) iz Banje Luke uhićen je u nedjelju u Klašnicama pokraj Laktaša u BiH zbog pljačke u središtu Šibenika 2005 godine.

Konačno uhićen

Iako se godinama nalazio na popisu Interpola, konačno je predan u ekstradicijski pritvor Suda BiH. Sudilo mu se u odsutnosti, zajedno s braćom, Željkom (30) i Zoranom (29) Svitlici iz Šibenika zbog dvostruke pljačke poslovnice Splitske banke. Braća nisu poricala sudjelovanje. Ali nisu mogli objasniti na što je potrošen opljačkani novac, čak 337 tisuća kuna iz prve, te 491.213 kuna iz druge pljačke. Oružje nije nikada pronađeno, a Zoran je tvrdio da su upali u banku s plastičnim pištoljima. Može se pretpostavljati koliko je točno da su pljačkaši novac od prve pljačke predali nekoj osobi u Srbiji kako bi kune zamijenila u eure, no taj ih je “partner” naprosto prevario i ostavio bez novca, što je bio razlog organizacije druge pljačke.

Nakon prve pljačke, koju su isplanirali u Banjoj Luci, Bojan Dragičević i Zoran Svitlici s plijenom su se sakrili nekoliko stotina metara dalje od banke, u garsonijeri koju je mjesec dana prije iznajmio Zoran Svitlici. Pozvali su Zoranova brata Željka Svitlicija, rekli da je pljačka obavljena, i da dođe po njih. Kada je došao, dali su mu 20.000 kuna. Imao je zadatak provjeriti ima li u blizini i po gradu policije. To je i učinio. Prošetao je gradom pa čak i pored opljačkane banke. Kada se uvjerio da nema policije, s telefonske govornice pokraj autobusnog kolodvora javio je bratu da je ‘‘sve čisto’’. Zatim je dobio zadatak da spali torbu u kojoj su donijeli opljačkani novac, a dio novca iz torbe promijenili su u eure. Nakon pripreme za bijeg, dva pljačkaša, Bojan i Zoran, odvojeno su taksijima otputovala u pravcu Knina.

Pješice u BiH

Po dolasku u Knin, pješice su pobjegli preko granice u BiH. Logističaru su na dogovorenom mjestu u Mimincu ostavili još 20.000 kuna. Uzeo ih je i svih 40.000 kuna ponio u Mirlović Zagoru te ih sakrio. I nakon druge pljačke on je pomogao u bijegu za nagradu od 10.000 kuna. Nakon druge pljačke, njih dvojica su pobjegla na Šubućevac i sakrila se u šumu dok im Željko nije javio da je cesta prema Drnišu “čista”. Šibenskim taksijem istog su dana otputovali do Knina i opet pješice preko granice.

Drugooptuženi Zoran Svitlici osuđen je i u Srbiji 2002. godine na zatvorsku kaznu od godinu i pol dana zbog kaznenih djela. Srbija ga je izručila Hrvatskoj po međunarodnoj tjeralici.

Komentara 7

CZ
carlos_zg
13:56 30.05.2012.

Nije Banjo nego Banjalučanin.. A i zašto su oni uopće hrvatski državljani?

HR
hrvoje_
10:57 29.05.2012.

...kad sam samo naslov pročitao odmah sam se zapitao dali i oni imaju HR putovnice..

Avatar MarkoHR
MarkoHR
09:34 29.05.2012.

Nije "Svitlici" nego Svitlica, radi se o srpskom prezimenu... Pomagači su vrlo vjerojatno prvo u Srbiji dobro izučili zanat, kasnije su se vratili u Hrvatsku, odabrali banku, razradili plan pljačke, i angažirali nekoga iz republike šumske, kako bi opljačkani novacvac oprali i promijenili u stranu valutu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije