Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procvat turizma

Bajs: Rekordna sezona. Samo u srpnju tri milijuna dolazaka!

turizam
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/7
06.08.2011.
u 12:37

Ostvaren je povratak domaćeg gosta na hrvatska odredišta. Očekuje se i da će kolovoz nastaviti pozitivan trend.

STARIGRAD PAKLENICA - U prvih sedam mjeseci u Hrvatskoj je bilo gotovo pola milijuna više turista nego u istom razdoblju prošle godine. Samo u srpnju zabilježeno je tri milijuna dolazaka, odnosno gotovo pet posto dolazaka više, a evidentirano je gotovo 20 milijuna noćenja turista, što je povećanje od tri posto.

Ove turističke brojke predstavio je ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare u Starigradu istaknuo zadovoljstvo povećanjem broja gostiju i noćenja i to unatoč kišnim razdobljima, koja očito nisu utjecala na rekordnu sezonu koju je ministar Bajs danas ponovo najavio.

Prezentirao je i povećan broj domaćih turista čime je, kako je rekao, ostvaren povratak domaćeg gosta na hrvatska odredišta.

>>Ove godine tri milijuna Talijana manje na odmoru

Ukupno je u prvih sedam mjeseci ostvareno je povećanje broja dolazaka i noćenja pa je tako evidentirano 6,2 milijuna dolazaka i povećanje od osam posto, te 33,5 milijuna noćenja, a što je povećanje za gotovo šest i pol posto.

Sve jadranske županije i Grad Zagreb u srpnju bilježe porast turističkih dolazaka.

U turističkim brojkama na Jadranu prednjače Splitsko-dalmatinska županija sa 7,8 i Zadraska sa 7 posto više dolazaka, dok Ličko-senjska ima 6,3 posto povećanje, Dubrovačko-neretvanska ima povečanje od 5,7 posto, Istra 3,4 posto, Kvarner 2,5 posto i Šibensko-kninska županija 1,3 posto.

- Možemo očekivati i da kolovoz bude bolji nego lani, a tu puno očekujemo od naših talijanskih gostiju, ali i od kampinga gdje unatoč lošem vremenu ne bilježimo minuse. Ovo su najbolje brojke u hrvatskom turizmu uopće, a i očito se isplaćuju naša ulaganja u promociju, ali i rad svih djelatnika u turizmu i ugostiteljstvu kojima ovim putem zahvaljujem, rekao je D. Bajs.

Vinko Prizmić pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja je na konferenciji za novinare istakao kako s povećanjem broja gostiju povećava i broj njihovih intervencija, te da se očekuje da će HGSS za 10 godina imati deset puta više intervencija. Zadovoljan je suradnjom s Ministarstvom turizma.

Ključne riječi

Komentara 49

V4
Vladimir12-4
12:56 06.08.2011.

Nikad nisam vidio toliko slobodnog mjesta, i tamo gdje sam bio, poslije 13. 08. nema rezervacije. Bajs prica gluposti!

OB
-obrisani-
13:03 06.08.2011.

BAJS JE Stvoritelj Turizma, Gostiju doduše ima ,ali svi žderu hranu koju su donijeli sa sobom,a kod nas troše jedino vodu za tuširanje,more i seru nam po šumama,a odatle i palež

EU
eugenie
16:03 06.08.2011.

najbitniji podatak je kolika je tu zarada, samo broj gostiju ne znači ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije